• دوشنبه / ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۹:۱۸
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1404012512977
  • خبرنگار : 50042

روان‌گردان‌های NPS؛ تهدیدی خاموش برای سلامت روان نوجوانان

روان‌گردان‌های NPS؛ تهدیدی خاموش برای سلامت روان نوجوانان

ایسنا/گیلان رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان گیلان گفت: استفاده از روان‌گردان‌های جدید «NPS» که در بین جوانان بیشتر به اسم «کمیکال» شناخته می‌شود، با ظاهر بی‌خطر و نام‌های فریبنده، به سرعت در میان آنها رواج یافته‌ است. این مواد با ایجاد توهم، اضطراب و رفتارهای پرخطر، سلامت روان نوجوانان را تهدید می‌کند و در برخی موارد به اعتیاد و مرگ منجر می‌شود.

دوران نوجوانی یکی از مهم‌ترین مراحل شکل‌گیری شخصیت هر فرد به شمار می‌رود که عبور موفقیت‌آمیز از آن نقش تعیین‌کننده‌ای بر سلامت روان شخص در بزرگسالی دارد. در نوجوانی فرد با گذر از دنیای کودکی با نقش‌ها و مسئولیت‌های جدیدی در خانواده و جامعه روبه رو می‌شود.

عدم توانایی نوجوان در سازگاری با موقعیت‌های جدید از جمله انتخاب رشته تحصیلی، ترس از عدم پذیرش در گروه همسالان، اضطراب در مواجهه با جنس مخالف و ... او را دچار ترس و نگرانی خواهد کرد که عدم کنترل صحیح عواطف و هیجانات در برخی موارد، نوجوانان را به گرداب آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد سوق می‌دهد. اعتیاد به مواد مخدر تهدیدی جدی محسوب می‌شود که می‌تواند فرد و جامعه را به ورطه نابودی بکشاند.

سرهنگ علی احمدپور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا در خصوص روان‌گردان‌های جدید با توهم‌زایی بالا اظهار کرد: مواد روان‌گردان جدید «NPS» از منظر ساختاری یا کارکردی مشابه مواد مخدر غیرمجاز یا تحت کنترل (حشیش، اکستازی، شیشه و کوکایین) هستند.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر، استفاده از روانگردان‌های جدید «NPS» به شدت افزایش یافته است، افزود: این مواد در ظاهر بی‌خطر هستند، اما آثار روانی و جسمی مخربی مثل توهم، اضطراب، رفتارهای پرخطر، مشکلات قلبی، تشنج، مرگ ناگهانی و اعتیاد دارند.

وی با بیان اینکه این مواد طوری طراحی شده‌اند که اثرات داروشناختی داروی اصلی را داشته باشند اما در عین‌حال در رده‌بندی داروهای غیرقانونی قرار نگیرند یا در آزمایش‌های استاندارد شناسایی نشوند، افزود: مواد روان‌گردان جدید دارای نام‌های فراوانی هستند و در چهار دسته شبه کانابیسی صناعی(حشیش و ماری‌جوانا)، تحریک‌کننده، آرامبخش و توهم‌زا قرار می‌گیرند.

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان گیلان گفت: تغییر سریع ساختار شیمیایی برای فرار از قانون، عدم وضع قوانین جدید، شناسایی دشوار در آزمایش‌های استاندارد و اینکه قوانین اغلب عقب‌تر از بازار هستند از جمله چالش‌های مبارزه با این مواد است.

سرهنگ احمدپور بیان کرد: آموزش عمومی در مدارس و دانشگاه‌ها، توسعه ابزارهای آزمایش دقیق‌تر، همکاری بین‌المللی برای قانون‌گذاری، درمان و حمایت از مصرف‌کنندگان از جمله مهمترین روش‌های پیشگیری است.

وی حس کنجکاوی و هیجان‌طلبی، فشار همسالان و گروه‌های دوستی، اضطراب، افسردگی یا مشکلات خانوادگی، دسترسی آسان و تبلیغات در فضای مجازی را از جمله دلایل گرایش به روانگردان‌های «NPS» دانست و افزود: در بین جوانان بیشتر به اسم «کمیکال» شناخته می‌شود.

رئیس پلیس مبارزه با پلیس مواد مخدر استان گیلان تصریح کرد: یکی از اعضای پر مصرف خانواده «NPS»ها قارچ سحرآمیز(ماشروم) است که توهم‌زایی بسیار شدید و طولانی، کاهش تنفس، افزایش ضربان قلب و فشار خون، گشادی مردمک چشم، گُرگرفتگی، اختلال در عملکرد کلیه‌ها، سفت شدن عضلات بدن، بالا رفتن دمای بدن، حالت گیجی و خواب آلودگی، درد شکم، اسهال، تهوع و مرگ را به دنبال دارد.

سرهنگ احمدپور با بیان اینکه دوستان و همسالان در گرایش فرد به سمت سوء مصرف مواد نقش موثری دارند، گفت: انتخاب دوستان سالم، حل مسائل زندگی، تصمیم گیری اصولی، قدرت مقابله با استرس و کنترل هیجات درونی از واکسن‌های اعتیاد هستند.

وی با بیان اینکه استفاده از روان‌گردان‌های جدید «NPS» در میان نوجوانان رواج یافته‌ است، تأکید کرد: آموزش مهارت‌های زندگی، آگاهی‌بخشی و پیشگیری از طریق خانواده و مدارس، نقش کلیدی در مقابله با این بحران نوظهور دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha