• دوشنبه / ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۱۳
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404012513236
  • خبرنگار : 50981

باورهای غلط درباره بیماری‌های روان‌پزشکی؛ فریادهایی که نادیده گرفته می‌شوند

باورهای غلط درباره بیماری‌های روان‌پزشکی؛ فریادهایی که نادیده گرفته می‌شوند

ایسنا/یزد در حالی که آمار ابتلا به بیماری‌های روان‌پزشکی در حال افزایش است، بسیاری از بیماران به دلیل باورهای نادرست و نگاه منفی اطرافیان، سال‌ها از مراجعه به روان‌پزشک خودداری می‌کنند.

دکتر محبوبه کرمانیان، متخصص روان‌پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، با انتقاد از این دیدگاه‌ها می‌گوید: نمی‌توان از فردی با افسردگی شدید انتظار داشت فقط با انگیزه و تلاش حالش خوب شود؛ همان‌طور که نمی‌توان از بیمار آسمی خواست بدون دارو، راحت نفس بکشد.

وی با اشاره به باورهای نادرست و رایج جامعه در خصوص بیماری‌های روان‌پزشکی و پیامدهای نادیده‌گرفتن این بیماری‌ها، تجارب بالینی خود در این خصوص را یادآور می‌شود و اظهار می‌کند: مراجعه‌کنندگان بسیاری داشتم که سال‌ها از بیماری‌های شدید روانی رنج می‌بردند، اما به دلیل باورهای نادرست اطرافیانشان، دیرهنگام به روان‌پزشک مراجعه کرده‌اند. این تأخیر گاهی آن‌قدر طولانی بوده که روند درمان را با مشکل مواجه کرده است.

کرمانیان با انتقاد از دیدگاه‌های رایج اجتماعی، اضافه می‌کند: متأسفانه بسیاری از خانواده‌ها و اطرافیان بیماران روان‌پزشکی، به جای درک مشکل و کمک به فرد بیمار، با جملاتی مانند تو که چیزی‌ات نیست، استرست رو کنترل کن، یه کم انگیزه داشته باش، یا سعی کن شاد باشی فقط بار روانی و فشار بیشتری به بیمار وارد می‌کنند.

وی متذکر می‌شود: گفتن این جملات به کسی که از افسردگی شدید رنج می‌برد، شبیه این است که به فرد مبتلا به آسم بگوییم اینجا پر از اکسیژن است، پس چرا نفست تنگه؟ در حالی که بیماری‌های روان‌پزشکی نیز، همانند سایر بیماری‌های جسمی، ریشه در اختلال در عملکرد ارگان‌های بدن دارند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه می‌دهد: همان‌طور که اختلال در عملکرد لوزالمعده می‌تواند منجر به دیابت شود یا اختلال در سیستم ایمنی منجر به بیماری‌های خودایمنی، عملکرد نامناسب مغز نیز می‌تواند زمینه‌ساز بروز اختلالات روان‌پزشکی شود. این اختلالات نیازمند درمان تخصصی هستند و نباید با توصیه‌های عمومی جایگزین شوند.

کرمانیان با تأکید بر لزوم درمان دارویی در بسیاری از بیماری‌های روانی، می‌گوید: در بیماری‌هایی مانند افسردگی شدید، اضطراب فراگیر، اختلال دوقطبی یا روان‌پریشی (سایکوز)، فرد حتی توان و انگیزه اولیه برای کمک به خود را نیز از دست می‌دهد. در این مواقع، مداخله تخصصی شامل دارودرمانی و روان‌درمانی لازم و حیاتی است تا مانند موتوری محرک، فرد را دوباره به حرکت درآورد.

وی از جامعه می‌خواهد تا به جای قضاوت، برچسب زدن و ترساندن افراد از مراجعه به روان‌پزشک، برای اصلاح نگرش عمومی نسبت به بیماری‌های روانی تلاش کنند ترس از انگ اجتماعی، یکی از موانع جدی در مسیر درمان است. این طرز فکر نه‌تنها کمکی به بیمار نمی‌کند، بلکه می‌تواند او را به سوی عواقب فاجعه‌باری سوق دهد.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یزد، کرمانیان در پایان تأکید می‌کند: باید جامعه را نسبت به ماهیت واقعی بیماری‌های روان‌پزشکی آگاه کرد؛ همان‌طور که درمان بیماری‌های قلبی، کلیوی یا دیابت نیازمند پیگیری و مراجعه به متخصص است، اختلالات روان‌پزشکی نیز به همان میزان اهمیت دارند. بیایید با هم به سوی نگاهی علمی‌تر و انسانی‌تر به این بیماری‌ها گام برداریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha