به گزارش ایسنا، دکتر وحید یزدانیان در نشست خبری امروز که در محل پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد، سیاست کلی این پژوهشگاه را قرار دادن فعالیتها و دستاوردهای فضایی در اتاق شیشهای عنوان و اظهار کرد: موضوع ماهواره و فضا و تحولات آن تا حد زیادی در پشت دیواری بوده که رسانهها از جزئیات آن مطلع نبودند و افکار عمومی نمیدانستند که چه تیمها و افرادی در حوزه ماهواره کار میکنند.
وی افزود: از آنجایی که سالها مُهر محرمانگی بر روی فعالیتهای حوزه فضایی زده شده است، در تلاش هستیم که فعالیتهای این حوزه در اتاق شیشهای اجرایی شود.
یزدانیان خاطرنشان کرد: تنها ۱۰ تا۲۰ درصد فعالیتهای فضایی جنبه حاکمیتی دارد و بیشتر فعالیتها در این حوزه جنبههای اقتصادی و سیویل دارد که سرریز آن میتواند وارد زندگی مردم شود، ضمن آنکه این فعالیتها جنبه صلح آمیز دارند.
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با بیان اینکه پژوهشکدههای این پژوهشگاه در اصفهان، شیراز و تبریز مستقر شدهاند، ادامه داد: آشکارساز قابل حمل، موتور براش لس، فناوری لوله حرارتی برای بازیابی حرارت در صنایع بزرگ، باتریها، سامانه مالتی روتر، سامانه رادار دهانه مصنوعی (سار هوا پایه)، حسگرهای مغناطیسی، حسگر خورشیدی و حسگرهای ستارهای از جمله دستاوردهای این پژوهشکدهها به شمار میروند.
وی تاکید کرد: سرریز هر یک از این فناوریها علاوه بر کاربرد در صنعت فضایی، در سایر صنایع به کار برده میشود. این محصولات در حد طرح و ایده نیستند، بلکه فناوریهای تولید شده قابل بهرهبرداری هستند.
تحریمها و حوزه فضایی
یزدانیان با اشاره به تولید ماهوارههای مختلف در کشور یادآور شد: بیش از ۹۰ درصد از تجهیزات مورد نیاز بخش ماهواره در کشور تولید میشود و تنها ۱۰ درصد آنها وارداتی است.
وی تاکید کرد: واردات ۱۰ درصد تجهیزات و زیر سیستمها به معنای عدم دسترسی ما به دانش فنی آنها نیست، بلکه دانش آن را در اختیار داریم و به صورت پشتیبان از خارج وارد میشود.
وی افزود: بر این اساس میتوان اعلام کرد که بیش از ۹۰ درصد توان ساخت ماهواره در کشور وجود دارد.
همکاریهای بینالمللی
رئیس پژوهشگاه فضایی با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا، گفت: ما همکاریهای بینالمللی با کشورهای همسایه را آغاز کردهایم و در صورت توافق آمادگی انتقال فناوریهای فضایی را داریم.
یزدانیان خاطر نشان کرد: علاوه بر آن آماده ساخت ماهوارههای مشترک با پیام صلح و دوستی برای ارتقای رفاه و توسعه اقتصادی هستیم.
پروژههای خیام
وی با اشاره به کاربردهای تصاویر ماهواره خیام، گفت: درحال حاضر پروژهای مشترکی با وزارت جهاد کشاورزی برای پایش محصولاتی چون کشت اول بزنج، کلزا، گندم، ذرت و سیب زمینی و گندم داریم.
یزدانیان خاطر نشان کرد: با همکاری سازمان محیط زیست از تصاویر ماهواره خیام برای احیای دریاچه ارومیه و ریزگردها استفاده میشود، ضمن آنکه با اپسکو با هدف صلح و دوستی و تعامل با کشورهای دیگر پروژههایی در زمینه مدیریت سیلاب در منطقه آسیا و اقیانوسیه تعریف شده است.
اولویتهای پژوهشگاه فضایی
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به اولویتهای جدید این پژوهشگاه، اظهار کرد: منظومههای سنجشی در اولویت فعالیتهای ما قرار دارند و در این مسیر طراحی و ساخت ماهوارههای سنجشی با توجه به کاربردهای گستردهای که دارند، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی ماهوارههای ارتباطی و مخابراتی را دارای سابقه طولانی در کشور دانست و ادامه داد: کشور سابقه طولانیتری در ماهوارههای مخابراتی دارد، به گونهای که سالهاست پروانههای ارائه خدمات ارتباطی ماهوارهای توسط سازمان تنظیم مقررات صادر میشود و این حوزه پیشرفت بیشتری داشته است. با این حال، اولویت اصلی ما در حال حاضر، توسعه منظومههای ماهوارهای سنجشی است.
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران، ماهوارههای مخابراتی را در اولویت بعدی تحقیقاتی این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: در این زمینه مطالعات اولیه آغاز شده است.
وی تاکید کرد: در حوزه ماهوارههای ارتباطی، فعالیتهایی در داخل کشور در حال انجام است، اما ما به ویژه تمایل داریم با کشورهای همسایه همکاری کنیم. در همین راستا، در دیدارهای دوجانبه با کشورهای همسایه، موضوع توسعه منظومههای ماهوارهای ارتباطی در دستور کار قرار دارد.
پروژههای پژوهشگاه محرمانه نیست
یزدانیان در خصوص پروژههای عملیاتی پژوهشگاه فضایی ایران، با تاکید بر اینکه هیچ یک از پروژههای این مرکز محرمانه نیستند، گفت: کاربردهای این پروژهها کاملاً مدنی است؛ از این رو با تصاویر ماهوارهای که در اختیار داریم، پروژههای مشترکی با دستگاههای مختلف تعریف کردهایم.
وی با اشاره به پروژه مشترک با اپسکو (سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه)، گفت: به دلیل اهمیت موضوع سیلاب در منطقه آسیا، بهویژه شرق آسیا و مناطق استوایی، اعلام آمادگی کردیم و پروژهای در زمینه مدیریت سیلاب با کشورهای عضو اپسکو منعقد کردیم. همچنین، پروژه دیگری با موضوع مدیریت منابع آب در منطقه آسیا و اقیانوسیه تعریف شده که با پیام صلح، دوستی و تعامل همراه است. این پروژه در مرحله تعریف قرار دارد و امیدواریم به زودی اجرایی شود.
یزدانیان با تاکید بر اینکه امیدواریم با توسعه ماهوارههای سنجشی و تأمین تصاویر ماهوارهای، پروژههای بیشتری تعریف شود، ادامه داد: در پاسخ به سؤال درباره برنامههای سال ۱۴۰۴ باید اشاره کنم که در حال حاضر پلتفرم ماهواره «خیام» وجود دارد که متمرکز بر این ماهواره است، اما برنامهریزی برای توسعه یک پلتفرم مادر ارائه خدمات سنجشی در دستور کار پژوهشگاه فضایی قرار دارد. انشاءالله تا پایان سال ۱۴۰۴ این پلتفرم رونمایی خواهد شد که شامل ابزارهای ارتقای کیفیت تصاویر نیز هست. بر این اساس، کسبوکارها و اپراتورها میتوانند خدمات سنجشی را بهصورت اصولی دریافت کنند.
وی درباره آخرین وضعیت ماهوارهه های پارس ۳، ناهید ۳، ماهواره راداری با دقت ۲۰ و ۵۰ متر، نمونه دوم سامان و آزمایشگاه کلاس یک تن، اظهار کرد: در پاسخ باید بگویم که در سند فضایی کشور پیشرفت خوبی داشتهایم. ما مانند یک گروه پیشرو در این صنعت عمل میکنیم، اما باید توجه داشته باشیم که زیرساختهای لازم نیز توسعه یابد.
رئیس پژوهشگاه فضایی با بیان اینکه پروژههایی مانند ناهید ۲، در راستای توسعه دانش طراحی و ساخت ماهواره هستند و ادامه خواهند یافت، افزود: بدون ماهوارههای سنجشی و مخابراتی نمیتوانیم به اهداف خود برسیم. ما باید به سمت منظومهسازی ماهوارهای حرکت کنیم، نه تکماهوارهها.
وی ادامه داد: در مورد آزمایشگاهها بهویژه آزمایشگاه AIT برنامهریزی کردهایم که تا سال آینده این زیرساخت حیاتی برای تست ماهوارهها از جمله ارتعاشات و تابشهای فضایی تکمیل شود. تست ماهواره پیش از پرتاب بسیار حیاتی است تا مطمئن شویم در شرایط فضایی عملکرد مناسبی خواهد داشت.
وی تأکید کرد: ساخت ماهوارهها طبق برنامه زمانبندی پیش میرود، اما باید توجه داشت که این تنها ۲۰ درصد از صنعت فضایی است. ۸۰ درصد دیگر مربوط به زنجیره ارزش و کاربردهای عملی است که مردم از آن بهرهمند شوند. اگر تقاضای داخلی و بینالمللی افزایش یابد، سرعت توسعه ماهوارهها نیز بیشتر خواهد شد. بهعنوان مثال، وقتی کشورهای آسیا و اقیانوسیه برای همکاری در مدیریت منابع آب یا کنترل سیلاب پیشنهاد میدهند، این نیاز به ماهوارههای بیشتر را ایجاد میکند.
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران گفت: ما تعامل بسیار خوبی با سازمان فضایی ایران داریم و بهعنوان پیمانکار این سازمان، متعهد به تحویل پروژهها در زمان مقرر هستیم. تقریباً هر دو هفته یکبار جلسات کنترل پروژه برگزار میشود. پیشبینی من این است که بخش عمدهای از محصولات اشارهشده، مانند ماهوارههای پارس ۳ و ناهید ۳، حداکثر تا خرداد ۱۴۰۵ تحویل سازمان فضایی خواهد شد.
یزدانیان خاطرنشان کرد: سازمان فضایی ایران نقش رگولاتوری در این صنعت را دارد، مشابه سازمان تنظیم مقررات در ارتباطات. پژوهشگاه فضایی نیز مانند شرکت ارتباطات زیرساخت در حوزه فضایی عمل میکند و مسئول اجرای پروژههاست. انشاءالله با سرعت بیشتری به سمت توسعه صنعت فضایی حرکت خواهیم کرد.
انتهای پیام
نظرات