• چهارشنبه / ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۸
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404012714917
  • خبرنگار : 50989

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد؛

مسئله ناباروری؛ نمونه‌ای از ضرورت مطالعات میان‌رشته‌ای

مسئله ناباروری؛ نمونه‌ای از ضرورت مطالعات میان‌رشته‌ای

ایسنا/قم یک دکترای اخلاق گفت: بحث باروری و ناباروری مسئله‌ای چندبعدی است که هم می‌تواند زمینه‌ساز شکوفایی خانواده باشد و هم چالش‌های اخلاقی، حقوقی و اجتماعی عمیقی ایجاد کند. برای مواجهه با این بحران، باید از رویکردی جامع، ترکیبی از دانش اسلامی، علوم انسانی و پزشکی بهره برد و خانواده‌ها را تنها نگذاشت.

زهرا شریف عضو هیئت علمی گروه مبانی و نظریه جنسیت پژوهشکده زن و خانواده و دکترای اخلاق در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بحث باروری و ناباروری یکی از مسائل مهم تمدن بشری است که ابعاد مختلفی اعم از جامعه‌شناختی، اخلاقی، حقوقی و فقهی دارد.

وی ادامه داد: همچنین، این موضوع رویکردی مسئله‌محور در مطالعات جنسیتی و مطالعات زنان را به خود اختصاص می‌دهد؛ چرا که اساساً به حوزه‌ی زنان مرتبط بوده و مسیری است که هم می‌تواند موجب شکوفایی شود و هم لغزشگاه‌های خاص خود را دارد.  

شریف عنوان کرد: بررسی چالش ناباروری از منظر اخلاقی و حقوقی و ارائه راهکارهایی برای عبور از این مشکل، تمامی این ابعاد را دربرمی‌گیرد. بحران جمعیت و مواجهه با آن، همراه با راه‌حل‌های برون‌رفت با توجه به دیدگاه‌های متفاوت، مسئله‌ای بین‌المللی است.  

وی افزود: نکته حائز اهمیت این است که بر اساس رویکرد تخصصی ما، که رویکردی اسلامی و آکادمیک است، بتوانیم ابعاد حقوقی و اخلاقی این موضوع را تحلیل کنیم.  

این دکترای اخلاق تصریح کرد: ما در دانش خود، اعم از علوم اسلامی و انسانی، این مسئله را به هر طریقی حل نمی‌کنیم. باید بدانیم موضوعاتی مانند رحم اجاره‌ای، اهدای تخمک، مسائل مربوط به جنین، انواع ازدواج و رویکردهای مختلفی که صرفاً طبیعی و تجربی نیستند، بلکه اخلاقی نیز هستند، نیازمند بررسی دقیق‌اند.

وی ادامه داد: این که آیا از نظر اخلاقی می‌توانیم راه‌های گوناگونی را برای افزایش جمعیت در پیش بگیریم یا نه، و بر اساس دانش اخلاقی بومی خود چه راهکارهایی داریم و کدام یک از این امکان‌ها را تجویز و برای آن‌ها سیاست‌گذاری می‌کنیم، از جمله مسائل کلیدی است.  

شریف با بیان اینکه بحث افزایش جمعیت مرحله دوم است، گفت: در مرحله نخست، باید مسئله را تحلیل و ابعاد مختلف آن را بررسی کنیم و بدانیم چگونه می‌توانیم با تلفیق دانش‌های اسلامی و انسانی، راه‌حل‌های خود را ارائه دهیم.

وی افزود: این همان چیزی است که برای نخستین بار در این همایش به آن پرداخته می‌شود و مجموعه‌ای از پزشکان و اندیشمندان حوزه‌های اخلاق، فقه و جامعه‌شناسی آن را مورد بحث قرار می‌دهند.  

این دکترای اخلاق اعلام کرد: آغاز آگاه‌سازی مردم باید از دانشگاه صورت گیرد، زیرا دانشگاه ابعاد مختلف یک مسئله را بر اساس مناسبات روز پیگیری می‌کند. مسائل پزشکی و فنی به‌صورت مداوم در حال به‌روزرسانی هستند و ما در عصری زندگی می‌کنیم که تجهیزات و فناوری‌ها روزبه‌روز پیشرفت می‌کنند.

وی ادامه داد: بنابراین، دانشگاه به عنوان کانون علمیِ مطالعات چندرشته‌ای و میان‌رشته‌ای که به مسائل به‌صورت جامع می‌پردازد، هم به سیاست‌گذاران فرهنگی و جمعیتی و هم به خانواده‌های درگیر در این بحران اطمینان خاطر می‌دهد که مسئله به‌صورت چندبعدی بررسی می‌شود و پیشنهادهای خروجی این همایش قطعاً قابل اتکا و انتشار خواهند بود.  

شریف بیان کرد: بسیاری از این راهکارها رویکردهای اخلاقی، روان‌شناختی و همچنین پیشنهادهای پزشکی را شامل می‌شوند. جامعه‌ ما جامعه‌ای است که ارزش‌هایش بر محوریت خانواده استوار است و باید چگونگی استفاده از بسته‌های حمایتی پزشکی، فرهنگی و مادی برای خانواده‌هایی که قصد تشکیل زندگی و باروری دارند، مورد توجه قرار گیرد.  

وی با بیان اینکه خانواده‌هایی که با مشکل ناباروری روبه‌رو می‌شوند، باید حمایت شوند، گفت: نمی‌توان صرفاً به تشویق فرزندآوری بسنده کرد، درحالی که مردم و افرادی که این فرآیند را طی می‌کنند، در مواجهه با بحران ناباروری تنها گذاشته می‌شوند؛ بنابراین، بسیاری از این اقدامات حمایتی باید از سوی سیاست‌گذاران انجام شود.  

شریف اظهار کرد: حامیان خانواده باید بدانند که یکی از مهم‌ترین جنبه‌های حمایت از خانواده، پرداختن به مسئله ناباروری است؛ بخشی از این حمایت پزشکی است و بخش‌های دیگر آن اخلاقی و روان‌شناختی هستند؛ یک زوج باید بدانند که در مواجهه با این مسئله، با چه چالش‌های اخلاقی روبه‌رو خواهند شد.  

وی در پایان اضافه کرد: این که فرزند در رحم دیگری پرورش یابد، قطعاً برای پدر و مادر اضطراب‌آفرین است؛ همچنین، مواجهه با این پرسش اخلاقی که یک جنین چه فرآیندی را باید طی کند تا به رشد برسد، ابعاد مختلفی دارد که هم باید خانواده‌ها را نسبت به آن‌ها آگاه کنیم و بدانیم که این خانواده‌ها به بسته‌های حمایتی نیاز دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha