• چهارشنبه / ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۷:۴۴
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1404012715223
  • خبرنگار : 50649

معاون وزیر جهادکشاورزی:

سامانه هوشمند اطلاعات مکانی و توصیفی اراضی کشاورزی در فارس راه‌اندازی شد

سامانه هوشمند اطلاعات مکانی و توصیفی اراضی کشاورزی در فارس راه‌اندازی شد

ایسنا/فارس معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه پایه و اساس هوشمندسازی از استان فارس شروع شده است، گفت: امروز اولین سامانه هوشمند مجهز به اطلاعات مکانی و توصیفی از کل اراضی در بخش‌های مختلف زراعت، باغبانی، دام و طیور در مجموعه جهادکشاورزی استان فارس راه‌اندازی شد.

شاهپور علائی‌مقدم چهارشنبه ۲۷ فروردین در آیین افتتاح مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی استان فارس با بیان اینکه مبنای برنامه‌ریزی در دنیا و در کشور ما آمار دقیق، علمی و مبتنی بر واقعیت است، تصریح کرد: یکی از مشکلات در بخش کشاورزی نداشتن آمار دقیقی از سطح زیرکشت و مراکز تولیدی است و آمارهای متفاوت باعث شده که انحرافاتی در میزان تولید و بحث صادرات و واردات داشته باشیم.

وی افزود: براساس سیاست‌گذاری و تاکیدات وزیر محترم جهاد کشاورزی قرار شده بحث هوشمندسازی و سنجش از راه دور در بخش کشاورزی ایران راه‌اندازی شود.

علائی‌مقدم با بیان اینکه هوشمندسازی می تواند به عدم اتلاف منابع کمک کند، افزود: با هوشمندسازی نیازهای داخلی کشور تأمین می‌شود و هم برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت در زمینه صادرات و تامین و فراهمی غذا اتفاق بیفتد.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به اینکه یکی از الزامات اجرای الگوی کشت در استان‌ها، راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند آنلاین و به‌روز است، گفت: اگر  بتوانیم آمار دقیقی داشته باشیم می توانیم ابلاغ سطح زیر کشت و برنامه‌ریزی درست در تولید محصولات پروتئینی در هر استان براساس ظرفیت‌ها و قابلیت‌های موجود داشته باشیم تا نهاده‌ها و منابع اتلاف نشود.

علائی‌مقدم با بیان اینکه مهم‌ترین موضوع روز کشور بهره‌وری از منابع آب است، اظهار کرد: راندمان آبیاری در کشور ما در حال حاضر تقریبا ۴۰ درصد است و باعث می‌شود که اتلاف ما آب زیاد باشد.

معاون وزیر جهادکشاورزی گفت: اگر سامانه‌های هوشمند را در مزارع و اراضی کشاورزی داشته باشیم، قطعا به جای آبیاری زمین، گیاه را آبیاری می‌کنیم و این امر نیاز به حمایت دولت و تخصیص تسهیلات و بودجه دارد تا بتوانیم سیستم‌های هوشمند کشاورزی و سیستم های آبیاری تحت فشار را ارتقا دهیم.

استاندار فارس هم در این مراسم گفت: بخش کشاورزی ترکیبی از وسایل و ابزار نرم‌افزاری و سخت‌افزاری که ارتباط هدفمند این دو می‌تواند در ارتقای شرایط کشاورزی، اقتصادی کردن کشاورزی، مدیریت زمین، بالا بردن بهره‌وری، الگوی کشت و بخش‌های مربوط به آفت‌زدایی موثر باشد.

حسینعلی امیری با بیان اینکه اطلاعات جای‌گذاری شده روی نقشه‌ها در مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی کار بسیار ارزشمندی است و ارتقا و به‌روزرسانی این اطلاعات لازم است، تصریح کرد: استفاده بهینه از این موضوع  عمدتا در بخش مدیریت است اما وقتی خود کشاورزان هم بتوانند از این سیستم‌ها استفاده کنند این طرح‌ها تکمیل می‌شود. همین مقدار نیز در ارتقای وضعیت کشاورزی و جلوگیری از هدررفت سرمایه‌ها در این بخش موثر است اما آموزش کشاورزان، تلاش برای یادگیری و استفاده از این نوع سامانه‌ها باید مورد توجه قرار گیرد.

استاندار فارس اضافه کرد: با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از اقتصاد استان فارس مبتنی بر کشاورزی است امیدواریم بتوانیم بخش کشاورزی را با سرعت بیشتری به اتوماسیون کشاورزی نزدیک کنیم. کشاورزی در دنیا چهار مرحله را سپری کرده است، گفت: مرحله اول کشاورزی قدیمی است که شاید در کشور ما این دوره به ۷۰ تا ۸۰ سال پیش بر می‌گردد، دوره بعد مربوط به به‌کارگیری ماهواره و نقشه‌های ماهواره‌ای است و از ماهواره برای دانش کشاورزی، بالا رفتن بهره‌وری در امر کشاورزی و مدیریت زمین استفاده شد.

امیری با بیان اینکه دوره سوم هوشمندسازی و دوره چهارم مرحله اتوماسیون کشاورزی است، افزود: در مرحله اتوماسیون مدرن‌ترین بخش مربوط به تحولات کشاورزی است که بدون این‌که اسباب و وسایل با زمین ارتباط پیدا کنند از همین الگوریتم‌ها استفاده می‌شود. از رهگذر اتوماسیون کشاورزی در کشورهایی که خاک مناسب، اقلیم متنوع و عرصه کشاورزی به اندازه کشور ما ندارند، اما اقتصاد مبتنی بر کشاورزی را به وجود آورده‌اند و بخش قابل توجهی از اقتصادشان را در بر می‌گیرد.

نماینده عالی دولت در استان فارس با اشاره به قدمت دیرینه کشاورزی در استان فارس، اظهار کرد: بخاطر شرایط خشکسالی، استفاده غیر علمی از منابع آب زیرزمینی، کشاورزی ما آسیب دیده اما باید بتوانیم بدون اینکه سطح را گسترش دهیم بهره‌وری را بالا ببریم، کشاورزی و دامداری را اقتصادی کنیم، بین نرم‌افزار بخش کشاورزی با سخت‌افزار این بخش که امروز لازم و ملزوم همدیگرند یک ارتباط منطقی هوشمندانه برقرار کنیم و آن هم امکان‌پذیر نیست مگر اینکه از فناوری‌های نو، دانش جدید، تکنولوژی و هوش مصنوعی استفاده کنیم.

امیری با تأکید بر نادرست بودن تغییر کاربری اراضی کشاورزی و زراعی، زمین‌های کشاورزی را تأمین کننده بخشی از معیشت و امنیت غذایی مردم دانست و گفت: تغییر کاربری غیر اصولی اراضی کشاورزی و توسعه بی‌رویه اراضی شهری باعث از میان رفتن کشاورزی و به خطر افتادن معیشت مردم می‌شود.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان فارس نیز در این مراسم از افتتاح مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی در این استان برای اولین بار در کشور خبر داد و گفت: در این مرکز تلاش می شود بر اساس داده کاوی و الگوریتم‌های هوش مصنوعی، هوش تجاری و یادگیری ماشین به یک نظامی از تصمیم برسیم.

مجتبی دهقان‌پور با بیان اینکه مرکز مذکور به عنوان یک سیستم تصمیم‌یار به مسئولین کمک می‌کند در شرایط متغییر بهترین تصمیم را اتخاذ کنند، تصریح کرد: با تصمیم‌گیری صحیح، بهره‌وری افزایش و هزینه‌های تولید کاهش پیدا می‌کند، درآمد تولیدکننده از ارزش نهایی محصول بالا می رود و ریسک تولید محصولات زراعی و باغی مدیریت می‌شود.

وی بیان کرد: این مرکز از طریق فناوری‌های روز و همچنین با استفاده از یکسری ابزارها و تصاویر می‌تواند در حوزه‌های مختلف کشاورزی به ما کمک کند که چه تصمیمی را در چه شرایطی باید اخذ کنیم.

دهقان‌پور تصریح کرد: پایش هوشمند سوخت تراکتورهای کشاورزی، نصب GPS و جریان‌سنج بر روی ۲۰۷۰ دستگاه تراکتور و ثبت‌نام بیش از چهار هزار متقاضی جهت نصب تجهیزات پایش از جمله اقدامات صورت گرفته در مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی است.

 اجرای طرح همبست آب، انرژی و امنیت غذایی در سطح 570 هکتار از اراضی کشاورزی دشت آب سیاه آباده با هدف افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه تولید از دیگر اقدامات صورت گرفته در این مرکز بود که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به آن اشاره کرد.

وی افزود: اجرای طرح پرنده شمار جهت پایش تامین و توزیع گوشت مرغ، اجرای طرح کارت شیر و ترسیم بیش از یک میلیون قطعه از اراضی زراعی و باغی در سامانه سامکا از دیگر دستاوردهای این مرکز است.

به گفته دهقان‌پور، تهیه بیش از 73 لایه مکانی واحدهای بهره‌برداری به تعداد بیش از 90 هزار عارضه مکانی و تهیه نرم‌افزار و اپلیکیشن جامع اطلاعات و آمار کشاورزی استان فارس نیز در این مرکز انجام شده است.

 این مقام مسئول، استفاده از ایستگاه‌های خودکار هواشناسی، جهت پیش‌بینی وضعیت جوی و مخاطرات بخش کشاورزی استان فارس به منظور کاهش خسارت و ضایعات با انتشار توصیه‌ها و نشریه‌های هوا و اقلیم کشاورزی را از دیگر پتانسیل‌های این مرکز برشمرد.

 رئیس سازمان جهادکشاورزی استان فارس اظهار کرد: استفاده از فن‌آوری فضاپایه در پایش سلامت محصولات کشاورزی، رطوبت خاک، زمان مناسب رهاسازی آب از سدهای استان، تغییرات شوری خاک، سطح و نوع کشت محصولات کشاورزی در مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی این استان صورت می‌گیرد.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha