علیرضا نصرآبادی در گفتوگو با ایسنا گفت: مهمترین اهداف آبخیزداری استان کنترل سیل و فرسایش، کاهش رواناب، افزایش آبدهی قنوات، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و کمک به معیشت آبخیز نشینان و کاهش مهاجرت است.
وی با بیان اینکه ۵۰ درصد مساحت استان مستعد عملیات آبخیزداری است، افزود: تاکنون برای ۲.۷ میلیون هکتار (۳۵ درصد) کار مطالعات و تهیه طرح صورت گرفته که از این سطح بیش از ۳۶ درصد اجرا شده است.
نصرآبادی اظهار کرد: مجموع عملیات مکانیکی استان بیش از هفت میلیون و ۱۰۰ هزار مترمکعب بوده که شامل حدود ۲۴۰۰ سازه است. از سال ۹۷ تاکنون بالغ بر ۲۰۰ برابر پیشرفت در زمینه آبخیزداری نسبت به سنوات گذشته داشتهایم.
مدیر کل منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: این اداره کل همواره بحث مشارکت را یکی از اولویتهای مهم خود برشمرده است که از پروژههایی از جمله مشارکت با بسیج سازندگی، بنیاد علوی، قرارگاه امام حسن مجتبی و همچنین آبخیزنشینان میتوان نام برد.
نصرآبادی با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی یکی از پدیدههای مهم به شمار میرود، ادامه داد: با توجه به عملکرد پروژههای آبخیزداری در کنترل سیل و رسوب ۶ تن در هکتار، جلوگیری از فرسایش ۹ تن در هکتار، استحصال آب ۵۳۰ مترمکعب در هکتار و تولید علوفه ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار، مجموعه اقدامات آبخیزداری میتواند مخاطراتی که به دلیل تشدید تأثیرات اقلیمی افزایش یافته را کنترل کند.
وی تصریح کرد: روشهای سازهای و غیرسازهای با تکیه بر دانش بومی در این حوزه مورد استفاده قرار میگیرد، یکی از نتایج آبخیزداری بهبود شرایط زیستگاههای طبیعی در مناطق خشک و نیمه خشک است. این طرحها با اهداف گفته شده به طور مستقیم زیستگاههای آسیبپذیر را احیا و با رشد گیاهان بومی موجب جذب گونههای جانوری و افزایش پویایی اکوسیستمهای محلی شده است.
وی افزود: رویکرد مشارکت در بحث آبخیزداری در تمام نقاط استان فراگیر شده است. تاکنون عملیات آبخیزداری با مشارکت قرارگاه امام حسن مجتبی (ع)، بسیج سازندگی، بنیاد علوی، قرارگاه شهید ناصری و بهرهبرداران، آبخیزنشینان انجام شده است.
مدیر کل منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: توجه به دانش بومی و با بررسی و تحقیقات علمی و پژوهشی، میتوان تجربیات موفق آبخیزداری را گسترش داد. برگزاری دورههای آموزشی و ترویجی نقش مهمی در اینباره دارد.
نصرآبادی اظهارکرد: استان خراسان جنوبی به دلیل وجود ظرفیتها و پتانسیلهای خوبی که دارد، در صورت تخصیص اعتبار لازم و احیای ردیفهای اعتباری میتواند پیشرو سایر استانها قرار بگیرد، همچنان که در برنامه ششم بیش از تعهد مشخصشده عملکرد این اداره کل بوده است.
وی افزود: با استفاده از تسهیلگران، دورههای آموزشی ویژه بهرهبرداران و آبخیزنشینان با رویکرد آبخیزداری برنامهریزی و اجرا میشود، پروژههای مشارکتی با قرارگاه امام حسن مجتبی و بازسازی خسارت سیل اعتبارات مدیریت بحران نیز وجود دارد.
نصرآبادی یادآور شد: با استفاده از تجربیات و رجوع به مقالات علمی و پژوهشهای جدید و بررسی روشهایی که موجب تسریع در عملیات آبخیزداری و کاهش هزینه میشود، در واقع بسترسازی این موضوع مهم است.
انتهای پیام
نظرات