جعفر رحمانی شمسی در گفتوگو با ایسنا، ضمن اشاره به شعار امسال که «سرمایه گذاری در تولید» نامگذاری شده است، اظهار کرد: قطعاً رفاه جامعه از مسیر رشد اقتصادی حاصل خواهد شد و برای تحقق رشد اقتصادی نیازمند سرمایهگذاری هستیم ولی در شرایط کنونی کشور که با محدودیتهای انرژی و منابع مالی برای پرداخت تسهیلات مواجه هستیم و منابع خرد مردمی نیز با توجه به شکلگیری بازارهای موازی به سادگی به سمت تولید نمیآید، این سرمایهگذاری باید هدفمند انجام شود.
وی پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامهریزی استان یزد را نه سرمایه گذاری برای اجرای طرحهای جدید بلکه «بهرهوری سرمایه» دانست و تصریح کرد: بهرهوری سرمایه یعنی به ازای هر واحد سرمایهگذاری چقدر ارزش افزوده برای کشور حاصل خواهد شد یا به عبارتی در قبال کمترین میزان سرمایهگذاری بتوانیم بیشترین سود و بهرهوری را به دست آوریم.
رحمانی با تاکید بر این که باید در سالی که مزین به شعار سرمایهگذاری به تولید است، در جهت ارتقای بهرهوری سرمایهها گام برداریم، خاطرنشان کرد: به همین منظور راهکارهای متعددی وجود دارد که یکی از آنها «تکمیل ظرفیت واحدهای فعال زیر ظرفیت» است.
وی با بیان این که در حال حاضر بسیاری از واحدهای فعال تولیدی در استان و کشور به دلایل متعددی زیرظرفیت فعالیت دارند، گفت: قطعاً سرمایهگذاری برای تکمیل ظرفیت این واحدها به مراتب راحتتر از ایجاد واحدهای جدید تولیدی است.
معاون سازمان مدیریت استان راهکار دیگر برای بهرهوری سرمایه را «فعالسازی واحدهای راکد دارای مزیت» ذکر کرد و گفت: بسیاری از واحدهای راکد در کشور فاقد مزیت برای فعالسازی مجدد هستند ولی برخی نیز به دلایلی مانند اختلاف شرکاء یا نبود سرمایه در گردش و سایر مسائل، غیرفعال هستند که با فعالیت مجدد آنها میتوان ارزش افزوده برای کشور حاصل آورد.
وی تاکید کرد: «تکمیل واحدهای نیمه تمام دارای مزیت و پیشرفت بالا» یکی دیگر راهکارها در این زمینه است چرا که حتی واحدهای دارای ۹۹ درصد پیشرفت که هنوز به تولید نرسیدهاند، هیچ منفعتی برای استان و کشور نخواهند داشت ولی همین واحدها با سرمایهگذاری به مراتب کمتر از ایجاد واحدهای جدید قابلیت تولید پیدا کرده و برای کشور ارزش افزوده ایجاد خواهند کرد.
رحمانی متذکر شد: قطعاً ایجاد واحدهای جدید مگر طرحهای ویژه و دارای تکنولوژی بالا، در شرایط ناترازی انرژی و در برخی استانها مانند یزد که با ناترازی نیروی انسانی نیز مواجه است، راهگشای رشد اقتصادی در کشور نخواهد بود.
وی لزوم «تکمیل زنجیره ارزش» در واحدهایی که توانایی آن را دارند نیز در راستای ارتقای بهرهوری سرمایه موثر خواند و یادآور شد: در حال حاضر افزون بر ۱۰۰ میلیون تن سنگ آهن در کشور تولید میشود ولی قریب ۴۰ درصد این مقدار به قیمت بسیار پایین و قبل از تبدیل به فولاد، از کشور خارج میشود و این در حالیست که توانایی تبدیل و افزایش ارزش افزوده آن در کشور فراهم است.
این استاد دانشگاه یکی دیگر از کلیدواژههای بهرهوری سرمایه را «نوسازی و بازسازی صنایع مزیتدار» ذکر کرد و افزود: صنایع نساجی و کاشی و سرامیک در استان یزد نیازمند بازسازی و نوسازی هستند و این اقدام در صنایع ضمن افزایش تولید از طریق تجهیزات جدید، کاهش مصرف آب و انرژی در این بخشها را نیز به همراه خواهد داشت.
وی یکی دیگر از راهکارهای بهره وری سرمایه را «توسعه بازارهای صادراتی و تجارت» ذکر و با بیان این که تولید بدون فروش با قیمت واقعی هیچ ارزشی برای کشور نخواهد داشت، تصریح کرد: همین امروز کاشی یزد بدون تغییر کیفیت و تنها با بازرگانی مناسبتتر بین یک تا ۱.۵ دلار بیشتر از قیمت فعلی به ازای هرمترمربع قابلیت فروش در سایر کشورها دارد لذا بازرگانی یک اصل در ارتقای بهرهوری محسوب میشود.
وی در همین رابطه متذکر شد: بازرگانی برخلاف تولید نیازمند انرژی و نیروی انسانی نیست بلکه تنها مستلزم داشتن طرحی مناسب و ایجاد کنسرسیومی صادراتی بین تولیدکنندگان است.
رحمانی «سرمایهگذاری برای ارتقای دانش و فناوری» را یکی دیگر از راهکارهای ارتقای بهرهوری سرمایه برشمرد و در این باره خاطرنشان کرد: هدف از این اقدام را میتوان حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان تلقی کرد، به عنوان مثال تجارب کسب شده در استان یزد نشان میدهد که تنها با هوشمندسازی معادن و بدون یک ریال هزینه بیشتر و تنها از طریق کاهش هزینهها در بخشهای مختلف، میتوان تا ۱۵ درصد ارزش افزوده بیشتری کسب کرد.
معاون آمار و برنامهریزی سازمان مدیریت استان به موضوع مهم «سرمایهگذاری در زیرساختهای لجستیک و بازار مالی و خدمات بازرگانی» به عنوان راهکاری دیگر در این خصوص اشاره و عنوان کرد: معتقدیم که سهم خدمات در استان یزد که سبقهای طولانی در این حوزه دارد ولی در بازهای به یک استان صنعتی تبدیل شده است، میبایست افزایش یابد.
وی مهمترین خدمات قابل ارائه استان یزد به کشور را بازرگانی و خدمات ذکر کرد و افزود: استان یزد در دورههایی، مرکز بازرگانی بوده و امروز که دیگر توان و ظرفیت تولید بیشتر را ندارد، میتواند مجدداً از طریق بازرگانی و تجارت برای کشور ارزش افزوده ایجاد کند.
وی با بیان این که گاهاً ارزش افزوده تولید شده توسط بازرگانان کمتر از تولیدکنندگان نیست، گفت: مسیر توسعه استان از تجارت و بازرگانی میگذرد و باید این نگاه را به نگاهی غالب در استان تبدیل کرد هرچند که اقدامات خوبی از سوی اتاق بازرگانی استان در حال انجام است.
رحمانی در پایان تاکید کرد: امروز استان یزد با تعامل مسئولان در راستای تحقق شعار سال یعنی «سرمایهگذاری در تولید»، مسیر «بهرهوری سرمایه» را در پیش گرفته و معتقدیم این مسیر در شرایط کنونی کشور میتواند راهگشا باشد.
انتهای پیام
نظرات