احمدرضا داستانی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به فعالیتهای انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: انجمنهای علمی بهویژه انجمنهای علمی حقوق، رسالتی کلی در پر کردن خلأهای آموزشی، پژوهشی و گاه عملی دانشگاهها و دانشکدهها دارند. گاهی اوقات، برنامههای درسی تدوینشده توسط وزارتخانه، نیازهای دانشجویان را بهطور کامل برطرف نمیکند، یا دانشکدهها امکان ارائه برخی مباحث را ندارند.
دبیر انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد، خاطرنشان کرد: انجمنهای علمی بهعنوان بازوی دانشکده، با برگزاری کارگاههای تکجلسهای یا چندجلسهای تلاش میکنند این خلأها را برطرف کنند. در این راستا انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی با در نظر گرفتن نیاز دانشجویان کارشناسی، برنامههایی را برای افزایش آشنایی دانشجویان با فضای عملی حقوقی مانند بازدید از دادگاهها طراحی میکند. این بازدیدها فرصتی برای دانشجویان فراهم میکند تا با فضای واقعی دادگاهها آشنا شوند، علاقهمندی خود را به فعالیت در حوزه حقوق ارزیابی کنند و مهارتهای لازم برای فعالیت در دادگاهها را بیاموزند.
وی با بیان اینکه انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی در برنامهریزیهای خود همواره به مخاطبسنجی و نیازسنجی توجه دارد، گفت: این امر شامل در نظر گرفتن سطح دانشجویان کارشناسی و طراحی برنامههای آموزشی متناسب با آن است. به عنوان مثال انجمن علمی با همکاری اساتید، کارگاهی با عنوان «نقشه راه پژوهش با کمک هوش مصنوعی» برگزار کرد که به دلیل موضوع کاربردی هوش مصنوعی استقبال خوبی از سوی دانشجویان انجام شد.
داستانی درخصوص اینکه انجمن علمی حقوق با هدف تکمیل برنامههای آموزشی دانشگاهی و ارائه تجربیات عملی به دانشجویان، تلاش میکند تا علاوه بر ارائه مباحث صرفاً علمی، انتقال تجربیات را نیز در دستور کار خود قرار دهد، تصریح کرد: به همین منظور این انجمن برنامههایی مانند «از حقوقخوانی تا حقوقدانی» را طراحی و اجرا میکند. این برنامهها با دعوت از اساتید مورد علاقه دانشجویان و افراد موفق در حوزه حقوق به دانشجویان درخصوص مسیرهای شغلی پس از فارغالتحصیلی از جمله ادامه تحصیل، خدمت سربازی و شرکت در آزمونهای وکالت و قضاوت مشاوره میدهند.
دبیر انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد، عنوان کرد: همچنین این انجمن سلسله نشستهایی با عنوان «چهارراه انتخاب» برگزار میکند که به دانشجویان در تصمیمگیریهای پس از فارغالتحصیلی مانند انتخاب رشته ارشد و سایر تصمیمات مهم کمک میکند. این نشستها با هدف کاهش دغدغههای دانشجویان و ارائه راهکارهای عملی برای آینده شغلی آنها برگزار و تلاش میشود تا این سلسله نشستها به صورت مداوم و منظم ادامه یابد.
وی با بیان اینکه بر اساس تجربیات شخصی، چالشهای فعالیت در انجمنهای علمی امری طبیعی و اجتنابناپذیر هستند، بیان کرد: این چالشها اگرچه گاه قابل حل و حتی منجر به بهبود فعالیتها میشوند، اما میتوانند از جنبههای مختلفی به وجود آیند. یکی از این چالشها پیچیدگی و طولانی بودن فرایند اخذ مجوزها تلقی میشود. اگرچه اخذ مجوزها برای هر برنامهای ضروری است، اما گاه به گونهای هفتخانرستم جلوه میکند و تمرکز را از اجرای برنامه و ارتقاء کیفیت آن منحرف میکند.
داستانی یادآور شد: همچنین کمبود حمایت مالی از انجمنهای علمی بهویژه در مقایسه با نیازهای عملیاتی آنها بهعنوان چالشی دیگر مطرح است. این کمبود منابع مالی با توجه به عدم وجود درآمد مستقل برای بسیاری از انجمنها میتواند اجرای برنامهها را با مشکلات جدی مواجه سازد. این دو چالش در هم تنیده شده و میتوانند بر کیفیت و کارایی برنامهها تاثیرگذار باشند.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر این چالشهای ساختاری، کمبود رغبت دانشجویان برای مشارکت فعال در انجمنها نیز به عنوان چالشی دیگر قابل توجه است، توضیح داد: تعداد محدود اعضای فعال و مشغلههای دیگر دانشجویان میتواند محدودیتهایی را برای اجرای برنامهها ایجاد کند. در این راستا مشارکت دانشجویان غیرفعال در ایده پردازی و اجرای برنامهها میتواند به افزایش کیفیت و تنوع فعالیتها و رفع چالشهای ساختاری منجر شود. این مشارکت میتواند به حل مسائلی مانند اخذ مجوزها و کمبود منابع مالی کمک کند و در نتیجه فعالیتهای انجمنها را با کیفیت بالاتری همراه سازد.
دبیر انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه انجمن علمی حقوق با پنج عضو شورای مرکزی و دو عضو علیالبدل که در ابتدای سال تحصیلی جاری انتخاب شدند، افزود: در گذشته جذب اعضای عادی انجمن تنها از طریق ثبتنام الکترونیکی در پورتال دانشجویی صورت میگرفت که منجر به عضویت صرفاً اسمی و بدون فعالیت میشد. در سال جاری به منظور افزایش مشارکت و فعالیت اعضای انجمن، تصمیم گرفته شده است که از طریق فراخوان اعضای علاقمند و فعال را جذب کرد.
داستانی ادامه داد: این افراد مانند اعضای شورای مرکزی در تصمیمگیریها، ایده پردازیها و اجرای برنامهها مشارکت خواهند داشت. در راستا این هدف تعداد اعضای انجمن با حفظ پنج عضو شورای مرکزی از طریق انتخابات، به طور موقت به ۱۰نفر افزایش یافته است. این رویکرد با هدف بهرهگیری از ظرفیت اعضای فعال و جلوگیری از تمرکز بیش از حد فعالیتها بر دوش اعضای شورای مرکزی طراحی شده است.
وی با بیان اینکه انتظار میرود که اعضای جذب شده در ایده پردازی و اجرای برنامهها مشارکت فعال داشته باشند، نه صرفاً به عنوان نیروی اجرایی، مطرح کرد: انجمن تلاش خواهد کرد تا از اعضای جذب شده در مراحل ایده پردازی نیز استفاده کند و از تمرکز صرف بر اجرای برنامهها توسط اعضای شورای مرکزی اجتناب کند.
دبیر انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد درخصوص اینکه برای جذب دانشجویان علاقمند انجمن علمی حقوق رویکردی دوگانه را در پیش گرفته است، عنوان کرد: ابتدا جذب محدود دانشجویان مستعد از طریق ارتباطات شخصی صورت گرفته است. همچنین، به منظور افزایش انگیزه در برخی موارد اساتید دانشکده، دانشجویان را به عضویت در تشکلها تشویق کردهاند که تا حدودی موثر بوده است.
وی با اشاره به اینکه انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی تاکنون با همکاری انجمنها، تشکلها و سایر نهادها چندین برنامه را اجرا کرده است، گفت: معمولاً این ارتباطات بیشتر از طریق روابط عمومی انجمن صورت میگیرد که پیشنهادات برنامهها و همکاریهای احتمالی دریافت میشود. همچنین انجمنهای داخل دانشگاه فردوسی نیز با یکدیگر در ارتباط هستند و از طریق گروههای تلگرامی، امکان برقراری ارتباط و همکاری در برنامهها را دارند. لازم به ذکر است که همکاری با موسسات خصوصی با انجمنها و سایر تشکلها تفاوت دارد؛ زیرا همکاری با موسسات خارج از دانشگاه به دلیل استفاده از اعتبار دانشگاه فردوسی نیاز به تاییدیه دانشگاه برای همکاری وجود دارد.
داستانی با بیان اینکه از منظر اعضای فعال انجمن علمی حقوق، بزرگترین دستاورد این انجمن رشد شخصی افراد و توسعه مهارتها در حوزههای مختلف است، اظهار کرد: این فعالیتها به دلیل ماهیت داوطلبانه به دانشجویان فرصت یادگیری و رشد شخصی را میدهند. همچنین، میتوان به دستاوردهای ارزشمند انجمن در سالیان گذشته مانند مشارکت در جشنوارهها، نشریات و رویدادهای مختلف از جمله برگزاری موتکورت اشاره کرد. بنابراین هدف انجمن، ادامهدهنده مسیر پیشینیان و ارتقاء رشد شخصی اعضای خود است.
وی درخصوص اینکه برنامههای آتی انجمن با هدف گسترش فعالیتها در ابعاد مختلف، متمرکز بر ادامه برنامههای موفق گذشته و همچنین توسعه برنامههای جدید خواهد بود، یادآور شد: سلسله نشستهای آموزشی مانند «از حقوقخوانی تا حقوقدانی»، «چهارراه انتخاب» و «پروندهخوانی» که با استقبال دانشجویان روبرو شدهاند، ادامه خواهند یافت. همچنین، نشستهای تکجلسهای و کارگاههای آموزشی با موضوعات روز در برنامههای آتی قرار خواهند گرفت. علاوه بر این، انتشار نشریه تخصصی انجمن علمی حقوق با عنوان «داد و بیداد» در دستور کار قرار دارد. در صورت امکان، پادکست حقوقی انجمن نیز در آینده نزدیک راهاندازی خواهد شد.
دبیر انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه از دانشگاه و سایر نهادها انتظار میرود که فرآیند اخذ مجوزهای مربوط به برنامههای انجمنها را بازنگری کنند، بیان کرد: صرف زمان و انرژی زیاد برای اخذ مجوزها، میتواند از تمرکز دانشجویان بر کیفیت برگزاری برنامهها بکاهد. همچنین انتظار میرود که حمایتهای مالی نیز با رویهای سادهتر و با تاییدیههای کمتر همراه باشد.
داستانی ادامه داد: از سوی دیگر ارائه امتیازاتی برای فعالیت دانشجویان در انجمنها، میتواند انگیزه آنها را برای مشارکت بیشتر افزایش دهد. به عنوان مثال در نظر گرفتن امتیاز ویژه برای فعالیتهای فرهنگی دانشجویی میتواند به دانشجویان در انتخاب و حضور در برنامههای انجمنها کمک کند، به ویژه در مواردی که برنامهها با برنامههای درسی تداخل داشته باشند. این امر به منظور جلوگیری از غیبت در کلاس و تشویق مشارکت بیشتر دانشجویان در فعالیتهای انجمنها مورد توجه قرار گرفته است.
انتهای پیام
نظرات