محمد هاشمی، کارشناس تغذیه مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قم در گفتوگو با ایسنا به مناسبت روز ملی گندم و نان اظهار کرد: علاوه بر اینکه در فرهنگ ایرانی نان از جایگاه ویژهای برخوردار است در منابع علمی نیز گروه نان و غلات به عنوان پایه هرم غذایی شناخته میشود و باید ۶ الی ۱۱ واحد نان و غلات به صورت روزانه مصرف شود که عمده مصرف این بخش از هرم به نان اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه نان و غلات نباید از سفره حذف شود مگر در موارد خاص، افزود: نباید مصرف نان را قطع کرد بلکه باید نوع نان و آرد استفاده شده در آن را تغییر داد؛ نانها به دو روش مستقیم یا غیرمستقیم پخت میشوند که پخت غیرمستقیم برای نان مناسبتر است و عملآوری و برآمدگی خمیر جزو دیگر ویژگیها برای تشخیص یک نان مناسب است که در برآمدگی خمیر باید از مایع خمیر به جای جوش شیرین استفاده شود.
سلامت نان را قربانی جذابیت ظاهری آن نکنید
هاشمی تصریح کرد: مهمترین ویژگی نان مربوط به نوع آرد است که استفاده از آرد کامل به جای آرد تصفیه شده در پخت انواع نان توصیه میشود. متاسفانه با شیوع مراکز تهیه و عرضه نانهایی به غیر از قوت قالب که به بیکریها مشهور هستند، در پخت نان از مواد افزودنی مانند شکر و طعم دهنده برای افزایش مقبولیت نان استفاده میکنند اما از نظر علمی نانی با کیفیت است که از هرگونه مواد افزودنی به خصوص شکر عاری باشد.
وی افزودن موادی مانند پودر دارچین یا زنجبیل را در نان که باعث کاهش التهاب بدن میشود را مفید دانست و گفت: مهمترین نکته در پخت نان پرهیز از افزودن شکر و شیرینی جات است، همچنین انتخاب آرد کامل یعنی سبوس دار به غیر سبوس توصیه میشود. زمانی که در پخت نان از آرد بدون سبوس استفاده میشود به دلیل ظاهری سفیدرنگ مقبولیت بیشتری دارد در صورتی که مردم نباید سلامت نان را قربانی جذابیت ظاهری نان کنند.
هاشمی اضافه کرد: یکی از راههای اصلی دریافت فیبر از طریق نانهای سبوس دار است در واقع فیبر عملکرد دستگاه گوارش را تسهیل میکند، احتمال جذب مواد سمی را کاهش میدهد و برای سیستم ایمنی بدن مفید است همچنین سبوس، سرعت جذب قند را کاهش میدهد و با استفاده از نان تیره، افراد سیری مدت دار خواهند داشت.
عوارض قطع مصرف نان از وعدههای غذایی
هاشمی ادامه داد: توجه داشته باشید که نان منبعی از ویتامین B۲ و B۳ است و افراد با گرفتن رژیمهایی مانند کتوژنیک باعث اختلال در سیستم متابولیسم بدن، تحریک پذیری زیاد، ریزش مو و افتادگی پوست میشوند. در افراد مبتلا به قند خون مصرف نان کاهش مییابد اما قطع نمیشود به این افراد توصیه میکنیم نان را در کل روز توزیع کنند یعنی فقط در یک وعده مصرف نکنند.
وی رژیم شایع شده به نام «فستینگ» را نیز اشتباه دانست و گفت: در این رژیم به دلیل ساعت بالای ناشتایی، قند خون افزایش مییابد و متعاقباً آسیبهایی به افراد وارد میشود.
هاشمی در پایان توصیه کرد: نان را به صورت تازه استفاده کنید، از کیسههای پارچهای به جای پلاستیکی برای نان استفاده کنید، نان را به صورت داغ داخل کیسههای پلاستیکی قرار ندهید، همچنین نگهداری نان در یخچال به فرآیندی به نام «رتروگراداسیون» یا همان بیات شدن نان میانجامد پس در صورت وجود مقدار زیادی نان، آن را برش داده شده و در فریزر نگهداری کنید.
انتهای پیام
نظرات