• یکشنبه / ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۴:۳۸
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1404013117639
  • خبرنگار : 50184

یک استاد دانشگاه:

تبدیل دبیرستان کزازی کرمانشاه به موزه، مقاومت آن‌را در برابر زلزله کاهش داده است

تبدیل دبیرستان کزازی کرمانشاه به موزه، مقاومت آن‌را در برابر زلزله کاهش داده است

ایسنا/کرمانشاه عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه به انجام برخی مداخلات در سازه بنای تاریخی دبیرستان کزازی به منظور تبدیل آن به موزه اشاره کرد و گفت: این مسئله میزان مقاومت این بنا را در برابر زلزله پایین آورده‌ است.

به گزارش ایسنا، مهنوش بیگلری، امروز(۳۱ فروردین) در نشست تخصصی خطرپذیری زلزله و توانمندسازی بناهای تاریخی در اداره کل میراث فرهنگی استان، با اشاره به وجود ۲۲۰۰ اثر تاریخی ثبت ملی شده در استان کرمانشاه، اظهار کرد: این مسئله نشان می‌دهد که کرمانشاه استانی تاریخی است و باید از امانت‌هایی که از گذشتگان به ما ارث رسیده به خوبی نگهداری و حفاظت کنیم و آن را به دست آیندگان بسپاریم. 

وی افزود: یکی از مواردی که همواره بناهای تاریخی را در معرض تخریب قرار داده، وقوع بلایای طبیعی همچون زلزله بوده است. برای نمونه زلزله در سال ۱۳۸۲ ارگ تاریخی شهر بم را به تلی از خاک تبدیل کرد. 

دانشیار مهندسی عمران - مهندسی زلزله- دانشگاه رازی کرمانشاه تصریح کرد: باوجود اینکه گذشتگان ما در طراحی و ساخت بناها تلاش کرده‌‍اند بگونه‌ای عمل کنند که در برابر زلزله کمتر تخریب شوند، اما این مسئله اجتناب ناپذیر است. 

وی افزود: با وجود اینکه در گذشته آئین نامه‌ها و دستورالعمل‌های مدونی برای ساخت بناهای مستحکم نبوده، اما در دنیا اقدامات و راهکارهایی توسط ساکنین محلی به شکل تجربی برای جلوگیری از تخریب این بناها در زلزله انجام شده که این امر در بناها و آثار تاریخی کشور و استان ما نیز مانند مقبره پاسارگاد و یا ساخت بناها به شکل گنبدی دیده می‌شود. 

بیگلری اضافه کرد: با این حال بناهای تاریخی همواره در برابر زلزله‌های شدید میزان آسیب پذیری بالایی داشته‌اند، لذا تنها اقدامی که می‌توان برای کاهش خطرپذیری زلزله انجام داد، مدیریت است. 

وی راه مدیریت صحیح را شناخت دقیق سازه‌ها اعلام کرد و گفت: باید در ابتدا یک جمع بندی داشته باشیم که از بین ۲۲۰۰ اثر تاریخی ثبت ملی شده استان کرمانشاه، کدام یک میزان خطرپذیری بالایی در برابر زلزله دارند و آنها را اولویت بندی کنیم. 

عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه اضافه کرد: پس از اینکه لیست بناهای تاریخی در اولویت تهیه شد، باید یک ارزیابی جدی روی آنها صورت بگیرد، مورد تحلیل قرار گیرند و مدل‌سازی زلزله روی آنها انجام شود. پس از این اقدامات نقاط ضعف این بناها شناخته می‌شود و می‌توانیم برای مرمت آنها با حفظ ساختار اصلی بنا و حداقل مداخله در سازه، اقداماتی انجام دهیم. 

وی با بیان اینکه تاکنون در شهر کرمانشاه روی ۱۲ بنای تاریخی چنین مطالعاتی صورت گرفته، عنوان کرد: دانشگاه رازی در پروژه‌ای چندساله روی ۱۰ مسجد تاریخی شهر همچون مسجد جامع، هاشمی، بنکدارها، عمادالدوله، نواب، رحیم آل آقا، دولتشاه، حاج شهبازخان و دو بنای دبیرستان کزازی و تکیه بیگلربیگی این مطالعات را انجام داد که البته مطالعات تکیه بیگلربیگی هنوز در حال انجام است. 

بیگلری در ادامه خاطرنشان کرد: طبق ارزیابی‌های کیفی که روی مساجد شهر انجام دادیم، مسجد عمادالدوله در معرض خطرپذیری بالایی در برابر زلزله قرار دارد. 

وی یادآورشد: دبیرستان کزازی نیز با وجود اینکه در گذشته به دلیل شتاب کم رخدادهای لرزه‌ای، آسیب جدی ندیده، اما در صورت وقوع زلزله قوی احتمال تخریب کامل آن وجود دارد. 

عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: متاسفانه بدنبال تبدیل این بنای تاریخی به موزه، مداخلاتی در سازه و دیوارهای آن بوجود آمده که میزان آسیب پذیری آن را در برابر زلزله افزایش داده‌ است. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha