محمود شبان در گفت و گو با ایسنا از خلیلآباد به عنوان قطب تولید انگور در کشور نام برد و افزود: این شهرستان با ۵۷۰۰ هکتار بهترین انگور را به لحاظ کیفیت و طعم دارد.
وی در خصوص اقداماتی که برای به عمل آوردن انگور در گلخانه صورت گرفته است، گفت: از چهار تا پنج سال قبل کشت انگور را در بستر گلخانه در شهرستان خلیلآباد آغاز کردیم.
شبان با اشاره به اینکه پس از پنج سال به سطحی بالغبر ۴۵۰۰ متر در حدود نیم هکتار رسیدیم، اظهار کرد: برای شناسایی ارقام انگوری که در گلخانه شرایط مستعدی را داشته باشد طی این مدت آزمون و خطاهای بسیاری توسط بخش خصوصی و کارشناسان جهاد کشاورزی و ایستگاه تحقیقات کشاورزی انجام شد که خوشبختانه در نهایت سه رقم خاص که مستعد پرورش در بستر گلخانه هستند به دست آمد.
وی گفت: امسال نیز تقریباً از ۲۰ بهمن برداشت برگ انگور و ۲۰ اسفندماه نیز برداشت انگور از بستر گلخانه در شهرستان خلیلآباد شروع شده است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد افزود: گرچه اولین برگ مو از فضای آزاد برای بازار از ابتدای اردیبهشت و برداشت انگور نیز از اواسط خردادماه آغاز میشود اما انگور به عمل آمده در بستر گلخانه از اواخر اسفندماه به بازار کشور عرضه شد.
مزیت اقتصادی کشت انگور در بستر گلخانه
وی مزیت اقتصادی کشت انگور در بستر گلخانه را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و گفت: زمانی که برگ مو و انگور برداشت و روانه بازار میشود توجیه اقتصادی بسیار بالایی دارد.
شبان با بیان اینکه پیشبینی میشود در این ۴۵۰۰ متر گلخانه ۱۵ تن انگور برداشت شود، افزود: از ۲۰ اسفندماه برداشت انگور آغاز شده و همچنان نیز ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه هر رقم انگور در بستر گلخانه قابلیت باردهی ندارد و حتماً باید برای ارقامی که میخواهد در بستر گلخانه کشت شود مشاورههای فنی داده شود، تصریح کرد: رقمی که میخواهد در بستر گلخانه کشت شود حتماً باید زودرس بودن آن مد نظر گرفته شود و از سویی با توجه به رطوبتی که در بستر گلخانه است مقاوم به آفات و بیماریها باشد.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد، در ادامه به نحوه حمایتهایی که از گلخانه داران میشود پرداخت و گفت: گرچه در گذشته با دادن تسهیلات حمایتهایی از گلخانه داران میشد اما با توجه شعار سال جدید «سرمایهگذاری برای تولید» امیدواریم تخصیصهای تسهیلات ابلاغ شود تا توسعه کشتهای گلخانهای به ویژه محصولات باغی و توسعه آبیاریهای نوین در اولویت قرار گیرد.
کشت گلخانهای رو به توسعه است
وی با بیان اینکه اولین تخصیص اعتبارات مربوط به توسعه کشتهای گلخانهای و توسعه آبیاریهای نوین خواهد بود، اظهار کرد: کشت گلخانهای در این شهرستان رو به توسعه است.
شبان مهمترین پارامتری که کشتهای گلخانهای مد نظر قرار دارد را بهرهوری آب دانست و گفت: با کشت محصولات در بستر گلخانه صرفهجویی ۷۰ درصدی را در مصرف آب خواهیم داشت.
کاهش ۸۰ لیتری مصرف آب برای محصولات گلخانهای
وی افزود: برای هر کیلو انگور در بستر فضای آزاد حدود ۳۰۰ لیتر آب مصرف میشود ولی این میزان در بستر گلخانه نهایت به ۸۰ لیتر کاهش پیدا میکند؛ عملاً این انقلابی در بهرهوری آب خواهد بود.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد همچنین با اشاره به تغییرات اقلیمی که در سالهای اخیر با آن مواجه هستیم، گفت: در بستر گلخانه دیگر با حوادث ناشی از تغییرات اقلیمی مواجه نیستیم و این بسیار حائز اهمیت است.
وی در ادامه بازار پسندی انگوری که در بستر گلخانه به عمل میآید را به لحاظ شکل ظاهری بسیار مطلوب دانست و ادامه داد: با توجه به اینکه شهرستان خلیلآباد در توسعه کشتهای گلخانهای پیشرو است اما متأسفانه طی دو سال گذشته تسهیلاتی ابلاغ نشد.
جوانان منتظر ابلاغ تسهیلات
شبان خاطرنشان کرد: در حال حاضر بالغبر ۲۵ مجوز گلخانه صادر شده که منتظر تسهیلات هستند، اگر تسهیلات در این ردیفها تخصیص یابد قطعاً توسعه کشتهای گلخانهای به سرعت قابل انجام خواهد بود.
وی افزود: گرچه کسانی که متقاضی کشتهای گلخانهای هستند عموماً جوان و دارای تخصص هستند اما سرمایهای ندارند و این به یک مشکل جدی تبدیل شده است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد با بیان اینکه در توسعه کشتهای گلخانهای نیازمند تخصیص تسهیلات هستیم، از وجود ۶۳ واحد گلخانه در سطح ۹ هکتار در شهرستان خلیلآباد خبر داد و گفت: با توجه به اینکه برای گلخانه باید سرمایهگذاری بالایی را متحمل شد؛ چنانچه مسائل کارشناسی شده پیش نرود احتمال اینکه در آینده سرمایهگذار دچار ورشکستگی شود وجود دارد و این از مهمترین تهدیدات است.
وی افزود: متأسفانه کسانی که در این حوزه متخصص نبوده و از تجربه کافی برخوردار نیستند دچار ضرر و زیانهای بسیاری میشود.
کشتها و آبیاریهای سنتی دیگر جوابگو نیست
شبان در ادامه با توجه به کاهش سفرههای زیرزمینی و تغییرات اقلیمی کشتها و آبیاریهای سنتی را جوابگو ندانست و گفت: تحت هیچ شرایطی دیگر افزایش سطح زیر کشت را در شهرستان نداریم و بارها توصیه کردهایم تا همان سطح زیرکشتی که دارند سیستمهای نوین را اجرا کرده و بهرهوری را افزایش دهند.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه کشاورزان شهرستان خلیلآباد در این زمینه همیشه پیشرو بودهاند، اظهار کرد: در سال جدید بسیاری از باغات درجه سه با روش پیوند تغییر رقم یافته و جوانسازی شده است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد با بیان اینکه در حال تغییر باغاتی که در شهرستان به لحاظ اقتصادی درجه پائین تری دارند هستیم، گفت: اکنون انگور، پاپایا و مقداری به صورت آزمایشی لیموترش در سطح گلخانه کشت میشود.
لازمه ماندگاری در بخش کشاورزی رفتن به سمت کشاورزی نوین
وی در ادامه افزود: متأسفانه کشاورزانی که از بنیه مالی بالایی برخوردارند تمایلی برای رفتن به سمت کشت در فضای گلخانه ندارند و جوانانی هم که تمایل دارند با کمبود سرمایه و نقدینگی مواجهاند.
شبان لازمه ماندگاری در بخش کشاورزی را رفتن به سمت کشاورزی نوین دانست و گفت: اگر بخواهیم کشاورزی سنتی و معیشتی را ادامه دهیم با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش سفرههای زیرزمینی محکوم به شکست هستیم و حذف خواهیم شد.
شهرستان خلیلآباد دارای ۵۷۲۷ هکتار انگور است؛ انگور تولید شده ۸۰ درصد تبدیل به کشمش و مابقی صرف تازه خوری به کشورهای همسایه و سایر استانهای کشور صادر میشود، همچنین در شهرستان خلیلآباد بیش از ۳۰ رقم انگور شناسایی شده است که مهمترین ارقام آن عبارتند از؛ پیکامی و عسکری معمولی که برای تولید کشمش و تازه خوری مصرف میشود و سایر ارقام شامل ترکمن ۴، لعل، ریش بابا، صاحبی، رزقی، یاقوتی، فخری، مسکه، طرقی، خلیلی، سرقی و ارقام تجاری جدید که برای تازه خوری و تهیه مویز و تیفی استفاده میشود.
انتهای پیام
نظرات