فرزاد مهرجو در گفتوگو با ایسنا، با گرامیداشت روز دوم اردیبهشت که به عنوان روز زمین پاک نامگذاری شده است، به چالشهای زیستمحیطی بسیاری که زمین با آن روبهروست اشاره و اظهار کرد: فعالیتهای انسانی نقش مهمی در چالشهای محیطزیستی کنونی ایفا کرده است.
وی تغییر اقلیم و گرمایش جهانی، بحران آب، آلودگی هوا و تخریب لایه ازن، افزایش پسماندها بهخصوص پسماندهای پلاستیکی، الکتریکی، شیمیایی، صنعتی و غیره، جنگل زدایی، از بین رفتن خاک و تنوع زیستی، انقراض گونهها، افزایش جمعیت و ... را ازجمله بزرگترین چالشهای محیطزیستی که زمین با آنها رو بروست، برشمرد.
نقش آحاد جامعه در حفاظت از محیطزیست
این کارشناس در حوزه آب و محیطزیست، اقدامات انجام شده توسط سازمانهای دولتی و مردم در راستای حفاظت از محیطزیست را ضروری دانست و گفت: در دهههای اخیر مفهوم مشارکت، اهمیت روزافزونی یافته و نقش تشکلهای مردمی بیش از پیش در فرآیندهای توسعه و حفاظت از محیطزیست مطرح است. بهویژه طی یک دهه اخیر، فعالیت تشکلهای مردمنهاد در حوزه منابع طبیعی و محیطزیست رشد قابل توجهی داشته است.
مهرجو ادامه داد: مردم وقتی اعتماد و احساس کنند که صدایشان شنیده میشود، برای حفظ منابع طبیعی و محیطزیست و کنترل آلایندهها دست به هر تلاشی خواهند زد و همراه سازمانهای مردمنهاد خواهند بود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه سازمانهای مردمنهاد، فعالان، کارشناسان و متخصصان محیطزیست در سازمانهای دولتی با مواردی ازجمله آموزش، فرهنگسازی، معرفی روشهای اصولی و مدیریتی مناسب برای حفظ محیطزیست و زمین، کنترل پسماند، کاهش استفاده از پلاستیکهای کیسهای، حفظ پاکیزگی رودخانهها و صرفهجویی در مصرف آب، کاهش مصرف مواد شیمیایی، استفاده از وسایل حملونقل عمومی، مبارزه با جنگلزدایی میتواند در زمینه حفاظت از محیطزیست نقشآفرینی کنند، گفت: عدم توجه به محیطزیست و مشکلات آن میتواند خسارتهای جبرانناپذیری برای زمین، محیطزیست و سلامت انسان داشته باشد. بهطوریکه زمین درحالحاضر با بحرانهای محیطزیستی بیسابقهای دستوپنجه نرم میکند که موجودیت زمین و همه ساکنان آن را تهدید میکند. از افزایش دمای جهانی و ذوب شدن یخهای قطبی گرفته تا جنگلزدایی و انقراض گونهها، نشانههای این بحران در اطراف ما هستند لذا ضروری است این بحرانها توسط کارشناسان و حتی مردم شناسایی شوند و قبل از اینکه خیلی دیر شود، برای رسیدگی به آن اقدامات لازم صورت گیرد.
این کارشناس در حوزه آب و محیطزیست با اشاره به اینکه هرکدام از ما در زندگی روزمره کارهایی برای کمک به محیطزیست باید انجام دهیم، تصریح کرد: با توجه به اینکه فعالیتهای انسانی نقش مهمی در چالشهای محیطزیستی کنونی سیاره ما داشته، ما انسانها با برخی فعالیتهای مناسب ازجمله کاشت گیاهان و درختان برای بهبود محیط زندگی، دقت به مصرف آب در مصارف خانگی، دور شدن از سوختهای فسیلی و استفاده از گزینههای انرژی تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و مبارزه با تغییرات آبوهوایی، ترویج عادات مصرف مسئولانه مانند کاهش پلاستیک یکبارمصرف و انتخاب محصولات دوستدار محیطزیست، استفاده از حملونقل عمومی و دوچرخه به جای استفاده از خودروی شخصی، تفکیک پسماندها در منزل و ... میتوانیم به حفظ محیطزیست کمک کنیم.
تلاش برای ترغیب مردم به حفظ محیطزیست
وی با تأکید بر اینکه باید مردم را به اقدامات زیستمحیطی ترغیب کنیم، گفت: ازجمله اقدامات مهمی که میتوان مردم را برای حفظ محیطزیست و اقدامات لازم ترغیب کرد، آموزش همگانی بهخصوص در مدارس، دانشگاهها، سراهای محله، فرهنگسازی، تشویق کردن، آگاه کردن از خطرات برخی آلایندهها برای سلامت انسان و محیطزیست، تهیه پوسترها و بروشورها، تهیه کلیپهای مناسب و پخش از طریق تلویزیون و فضای مجازی است.
وی در خصوص اثربخشی قوانین محیطزیستی کشور گفت: قوانین محیطزیستی در کشور ما توسط نهادهای ذیربط ازجمله سازمان حفاظت محیطزیست در تمامی بخشهای محیطزیست ازجمله آب، هوا، خاک، تنوع زیستی و غیره نگاشته شده و با شخص متخلف برخورد شده و جرائمی در نظر گرفتهشده است. ولی موضوع بسیار مهم، این است که اجرایی کردن قوانین نیازمند همت بیشتری از جانب مسئولین و همچنین مردم است که در کشور ما اثربخشی قوانین محیطزیستی کشور را ضعیف کرده است.
مهرجو خاطرنشان کرد: بهطورکلی در کشور ما ضعف در اجرای قوانین هست، بهطور مثال در زمینه مقابله با آلودگیهای محیطزیستی این ضعف وجود دارد. البته مقابله با این وضعیت قطعاً بسیار دشوار بوده و تغییر در آن، مستلزم اقدامات پیشگیرانه و کنترلکننده توسط مردم و مسئولین است.
انتهای پیام
نظرات