• سه‌شنبه / ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۴:۵۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404020201406
  • خبرنگار : 50664

/روز زمین پاک/

دست و پنجه نرم کردن زمین با بحران‌های محیط‌زیستی

دست و پنجه نرم کردن زمین با بحران‌های محیط‌زیستی

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس در حوزه آب و محیط‌زیست گفت: امروز زمین با بحران‌های محیط‌زیستی فراوان دست و پنجه نرم می‌کند.

فرزاد مهرجو در گفت‌وگو با ایسنا، با گرامیداشت روز دوم اردیبهشت که به عنوان روز زمین پاک نامگذاری شده است، به چالش‌های زیست‌محیطی بسیاری که زمین با آن روبه‌روست اشاره و اظهار کرد: فعالیت‌های انسانی نقش مهمی در چالش‌های محیط‌زیستی کنونی ایفا کرده است.

وی تغییر اقلیم و گرمایش جهانی، بحران آب، آلودگی هوا و تخریب لایه ازن، افزایش پسماندها به‌خصوص پسماندهای پلاستیکی، الکتریکی، شیمیایی، صنعتی و غیره، جنگل زدایی، از بین رفتن خاک و تنوع زیستی، انقراض گونه‌ها، افزایش جمعیت و ... را ازجمله بزرگ‌ترین چالش‌های محیط‌زیستی که زمین با آنها رو بروست، برشمرد.

نقش آحاد جامعه در حفاظت از محیط‌زیست

این کارشناس در حوزه آب و محیط‌زیست، اقدامات انجام شده توسط سازمان‌های دولتی و مردم در راستای حفاظت از محیط‌زیست را ضروری دانست و گفت: در دهه‌های اخیر مفهوم مشارکت، اهمیت روزافزونی یافته و نقش تشکل‌های مردمی بیش از پیش در فرآیندهای توسعه و حفاظت از محیط‌زیست مطرح است. به‌ویژه طی یک دهه اخیر، فعالیت تشکل‌های مردم‌نهاد در حوزه منابع طبیعی و محیط‌زیست رشد قابل توجهی داشته است.

مهرجو ادامه داد: مردم وقتی اعتماد و احساس کنند که صدایشان شنیده می‌شود، برای حفظ منابع طبیعی و محیط‌زیست و کنترل آلاینده‌ها دست به هر تلاشی خواهند زد و همراه سازمانهای مردم‌نهاد خواهند بود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه سازمان‌های مردم‌نهاد، فعالان، کارشناسان و متخصصان محیط‌زیست در سازمان‌های دولتی با مواردی ازجمله آموزش، فرهنگ‌سازی، معرفی روش‌های اصولی و مدیریتی مناسب برای حفظ محیط‌زیست و زمین، کنترل پسماند، کاهش استفاده از پلاستیک‌های کیسه‌ای، حفظ پاکیزگی رودخانه‌ها و صرفه‌جویی در مصرف آب، کاهش مصرف مواد شیمیایی، استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی، مبارزه با جنگل‌زدایی می‌تواند در زمینه حفاظت از محیط‌زیست نقش‌آفرینی کنند، گفت: عدم توجه به محیط‌زیست و مشکلات آن می‌تواند خسارت‌های جبران‌ناپذیری برای زمین، محیط‌زیست و سلامت انسان داشته باشد. به‌طوری‌که زمین درحال‌حاضر با بحران‌های محیط‌زیستی بی‌سابقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند که موجودیت زمین و همه ساکنان آن را تهدید می‌کند. از افزایش دمای جهانی و ذوب شدن یخ‌های قطبی گرفته تا جنگل‌زدایی و انقراض گونه‌ها، نشانه‌های این بحران در اطراف ما هستند لذا ضروری است این بحران‌ها توسط کارشناسان و حتی مردم شناسایی شوند و قبل از اینکه خیلی دیر شود، برای رسیدگی به آن اقدامات لازم صورت گیرد.

این کارشناس در حوزه آب و محیط‌زیست با اشاره به اینکه هرکدام از ما در زندگی روزمره کارهایی برای کمک به محیط‌زیست باید انجام دهیم، تصریح کرد: با توجه به اینکه فعالیت‌های انسانی نقش مهمی در چالش‌های محیط‌زیستی کنونی سیاره ما داشته، ما انسان‌ها با برخی فعالیت‌های مناسب ازجمله کاشت گیاهان و درختان برای بهبود محیط زندگی، دقت به مصرف آب در مصارف خانگی، دور شدن از سوخت‌های فسیلی و استفاده از گزینه‌های انرژی تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی، ترویج عادات مصرف مسئولانه مانند کاهش پلاستیک یک‌بارمصرف و انتخاب محصولات دوستدار محیط‌زیست، استفاده از حمل‌ونقل عمومی و دوچرخه به جای استفاده از خودروی شخصی، تفکیک پسماندها در منزل و ... می‌توانیم به حفظ محیط‌زیست کمک کنیم.

تلاش برای ترغیب مردم به حفظ محیط‌زیست

وی با تأکید بر اینکه باید مردم را به اقدامات زیست‌محیطی ترغیب کنیم، گفت: ازجمله اقدامات مهمی که می‌توان مردم را برای حفظ محیط‌زیست و اقدامات لازم ترغیب کرد، آموزش همگانی به‌خصوص در مدارس، دانشگاه‌ها، سراهای محله، فرهنگ‌سازی، تشویق کردن، آگاه کردن از خطرات برخی آلاینده‌ها برای سلامت انسان و محیط‌زیست، تهیه پوسترها و بروشورها، تهیه کلیپ‌های مناسب و پخش از طریق تلویزیون و فضای مجازی است.

وی در خصوص اثربخشی قوانین محیط‌زیستی کشور گفت: قوانین محیط‌زیستی در کشور ما توسط نهادهای ذی‌ربط ازجمله سازمان حفاظت محیط‌زیست در تمامی بخش‌های محیط‌زیست ازجمله آب، هوا، خاک، تنوع زیستی و غیره نگاشته شده و با شخص متخلف برخورد شده و جرائمی در نظر گرفته‌شده است. ولی موضوع بسیار مهم، این است که اجرایی کردن قوانین نیازمند همت بیشتری از جانب مسئولین و همچنین مردم است که در کشور ما اثربخشی قوانین محیط‌زیستی کشور را ضعیف کرده است.

مهرجو خاطرنشان کرد: به‌طورکلی در کشور ما ضعف در اجرای قوانین هست، به‌طور مثال در زمینه مقابله با آلودگی‌های محیط‌زیستی این ضعف وجود دارد. البته مقابله با این وضعیت قطعاً بسیار دشوار بوده و تغییر در آن، مستلزم اقدامات پیشگیرانه و کنترل‌کننده توسط مردم و مسئولین است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha