• سه‌شنبه / ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۵:۴۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404020201472
  • خبرنگار : 30147

به بهانه روز زمین پاک

 زمین پاک؛ مسئولیت مشترک ما در حفاظت از سیاره

 زمین پاک؛ مسئولیت مشترک ما در حفاظت از سیاره

ایسنا/خراسان رضوی سال‌هاست که مفهوم «زمین پاک» در ایران به یک ضرورت غیرقابل انکار تبدیل شده است؛ پژوهش‌ها نشان می‌دهند که آلودگی‌های ناشی از صنایع، ترافیک و زباله‌های شهری نه تنها بر روی سلامت عمومی تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه بر روی منابع طبیعی و تنوع زیستی کشور نیز اثرات ویرانگری دارد؛ در این شرایط، مسئولیت حفاظت از زمین و منابع طبیعی بر عهده همه ماست.

فربد هومن، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سبزوار در گفت‌وگو با ایسنا، زمین پارک را به معنای زمینی عاری از هرگونه آلودگی دانست و افزود: فلسفه نامگذاری این روز که یک روز جهانی است به این دلیل بوده تا به نسلی که بر روی زمین زندگی می‌کند یادآور شویم، زمین جای پاکی است و باید با جلوگیری از ورود زباله‌ها و مدیریت پسماندها، جلوگیری از قطع درختان و استفاده نکردن از ظروف پلاستیکی زمین را آلوده نکنیم.

 زمین پاک؛ مسئولیت مشترک ما در حفاظت از سیاره

وی زباله‌ها، پسماندهای صنعتی و خانگی، آلودگی‌های صوتی و... را جمله آلودگی‌هایی دانست که انسان برای زمین ایجاد کرده است؛ بخصوص در زندگی مدرن امروز که نیازمند یک رشد و توسعه‌ای در زندگی است باید بگونه‌ای مدیریت شود که فلسفه زمین پاک را بتوان رعایت کرد.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سبزوار با بیان اینکه سازمان‌های مردم نهاد بسیاری در دنیا هستند که برای حفظ زمین پاک تلاش می‌کنند، اظهار کرد: حتی در ایران هم سمن‌های محیط زیستی بسیاری هستند که برای حفظ زمین پاک تبلیغ می‌کنند.

وی یکی از وظایف قسمت آموزش محیط‌ زیست را هم فرهنگ‌سازی و آگاه کردن نسل خردسال، جوانان و نوجوانان در این زمینه دانست و افزود: همه باید حواسشان به محیطی که در آن زندگی می‌کنند باشد و برای پاک نگه‌داشتن آن تلاش کنند.

 زمین پاک؛ مسئولیت مشترک ما در حفاظت از سیاره

هومن همچنین بر جلوگیری از قطع درختان بعنوان یکی از عناصر بسیار مهم در تهویه هوا و نقش حائز اهمیتی که در سیاره زمین دارد تأکید کرد و گفت: یکی از عناصر مهم محیط‌ زیست در آموزش باید جلوگیری از قطع درختان و استفاده کمتر از کاغذ باشد.

اقتصاد، یکی از فاکتورهای مهم هر کشور برای اقدامات حفاظتی 

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سبزوار با اشاره به ضرورت استفاده نکردن از بطری‌های پلاستیکی و استفاده از موادی که قابلیت بازیافت دارند، بر تفکیک پسماندها در مبدأ تأکید کرد و گفت: حتی استفاده بهینه از آب بسیار در این زمینه تأثیرگذار است، با توجه به کاهش شدید سفره‌های زیرزمینی تأکید بسیاری بر استفاده صحیح از منابع آبی می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه اقتصاد بعنوان یکی از فاکتورهای بسیار مهم در هر کشوری می‌تواند زمینه‌ساز و بستری برای اقدامات حفاظتی و نگاه مردم نسبت به محیط‌ زیست باشد، بیان کرد: اگر کشوری اقتصاد ضعیف و بیماری داشته باشد موجب می‌شود که بین فرهنگ محیط‌ زیست و فرهنگ عمومی و عامه مردم فاصله ایجاد شود.

هومن یکی از زیرساخت‌های اساسی برای احراز چنین فرهنگ و اندیشه‌ای در کشور ایران را بهبود شرایط اقتصادی دانست و اظهار کرد: در کشورهای توسعه یافته بر این موضوع بسیار تأکید دارند و برای عدم استفاده از سوخت‌های فسیلی، تلاش برای استفاده از سوخت‌های پاک و حفاظت از محیط‌زیست خودشان قدم‌های خوبی را برداشته‌اند.

 زمین پاک؛ مسئولیت مشترک ما در حفاظت از سیاره

وی مدیریت منابع آبی را از عوامل بسیار مهم در کشورهای پیشرفته دنیا دانست و گفت: جوامعی که با اقتصاد درگیرند و نیازهای اولیه‌شان تأمین نمی‌شود، رسیدن و پرداختن به نیازهای پائین‌تر قطعاً دور از انتظار نیست.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سبزوار با اشاره به اینکه علیرغم تمامی این مسائل اما همچنان تلاش‌های بسیاری دارد می‌شود، تصریح کرد: سازمان محیط‌زیست امسال بر عدم استفاده از ظروف پلاستیکی و استفاده کمتر از کاغذ تأکید بسیاری دارد.

وی همچنین در خصوص چالش‌هایی که برای حفظ زمین پاک وجود دارد، گفت: یکی از مهم‌ترین فاکتورها مدیریت پسماند است که باید به آن توجه جدی شود؛ در واقع مدیریت پسماندهای خانگی، صنعتی و پسماندهای کشاورزی که عامل اصلی آلودگی زمین هستند و آگاه‌سازی مردم بسیار حائز اهمیت است.

تفکیک زباله باید از منازل آغاز شود

هومن با بیان اینکه تفکیک زباله باید از منازل آغاز شود که این اقدام در برخی شهرها آغاز شده است، افزود: اگر وضعیت اقتصادی بهتر شود، زیرساخت‌ها و بسترهای مهم برای شکل‌گیری تفکر زمین پاک به مرور رونق خواهد گرفت.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سبزوار، قوانین موجود را در حفظ زمین پاک بسیار مطلوب و خوب دانست و گفت: مشکل در اجرا و چگونه اجرا شدن است، اگر می‌گوییم ظروف پلاستیکی حذف شوند باید جایگزین معرفی کنیم.

وی با بیان اینکه ما صاحبان این زمین نیستیم و افرادی هستیم که باید آن را تحویل نسل آینده دهیم، خاطرنشان کرد: حفظ زمین پاک به معنای استفاده بهینه از منابع طبیعی و جلوگیری از مصرف بی‌رویه آنهاست؛ با توسعه پایدار، می‌توان نیازهای نسل حاضر را بدون به خطر انداختن نیازهای نسل‌های آینده تأمین کرد.

 زمین پاک؛ مسئولیت مشترک ما در حفاظت از سیاره

هومن در ادامه با اشاره به اینکه شهرستان سبزوار هم در حفظ زمین پاک با مشکلات جدی مواجه است که می‌طلبد به آنها بیشتر توجه شود، افزود: افزایش خودروها، ریزگردها و برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی از جمله این مشکلات است.

وی با بیان اینکه گردو غبار آسیب‌های بسیاری به سبزوار می‌زند، گفت: گرچه برای جلوگیری از حرکت شن‌های روان طی چند سال اخیر اقدامات بسیاری با کاشت تاغزارها و درخت‌ها انجام شده اما آنگونه که باید مثمر ثمر نبوده و همچنان شهرستان با معضل آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کند.

نمی‌شود معضل را با یک درمان موقت رفع کرد

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سبزوار، با تأکید بر اینکه نمی‌شود معضل را با یک درمان موقت رفع کرد، گفت: آموزش زمین پاک را باید از مهدکودک ها و دبستان‌ها آغاز کرد؛ قطعاً طی چندین سال شاهد توفیقات خوبی خواهیم بود.

وی با اشاره به اینکه برای مدیریت پسماند در شهرستان سبزوار تاکنون اقدامات خوبی انجام شده است، گفت: مهم‌ترین معضل ما در شهرستان با پسماندهای صنعتی و کشاورزی است.

هومن در ادامه با اشاره به اینکه زمین پاک به حفظ اکوسیستم‌ها و تنوع زیستی کمک می‌کند، گفت: با حفظ زیستگاه‌ها و جلوگیری از تخریب آنها، گونه‌های گیاهی و جانوری می‌توانند به زندگی خود ادامه دهند و چرخه‌های طبیعی حفظ شوند.

به گزارش ایسنا، توجه به اهمیت زمین پاک نیازمند همکاری و همیاری همه افراد جامعه است؛ آموزش و آگاهی‌رسانی در مورد روش‌های حفظ محیط‌زیست و تشویق به رفتارهای پایدار می‌تواند به ایجاد یک زمین پاک و سالم کمک کند. با توجه به چالش‌های محیط‌زیستی که دنیا با آن مواجه است، تلاش برای حفظ زمین پاک از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود و این مسئولیت بر عهده همه ماست. روز زمین پاک، نه تنها به آگاهی افزایی می‌پردازد، بلکه به ترویج اقداماتی عملی برای حفاظت از منابع طبیعی مانند جنگل‌ها، منابع آبی و حفظ تنوع زیستی تأکید دارد.

روز جهانی زمین پاک هرساله در ۲۲ آوریل مصادف با دوم اردیبهشت در تمام دنیا برگزار و به همه مردم روی زمین یادآوری می‌شود که نباید سیاره خود زمین را فراموش کنند و باید به فکر حفظ و صیانت از آن باشیم. این روز، روزی برای افزایش آگاهی و قدردانی نسبت به محیط‌ زیست کره زمین است؛ این پیشنهادی بود که توسط فعال صلح یعنی جان مک‌کانل در سال ۱۹۶۹ در اجلاس یونسکو معرفی شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha