• چهارشنبه / ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۴:۰۷
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1404020302115
  • خبرنگار : 50225

/هفته سلامت/

چرا ۱۰۰۰ روز نخست زندگی کودک، «طلایی» است؟

چرا ۱۰۰۰ روز نخست زندگی کودک، «طلایی» است؟

ایسنا/خوزستان سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به ۱۰۰۰ روز نخست زندگی کودک به عنوان روزهای طلایی عمر، بر لزوم سرمایه‌گذاری حاکمیت، جامعه و خانواده در استفاده از فرصت‌های این بازه زمانی برای آینده‌ای سالم برای کودکان و بهبود وضعیت جمعیتی و اقتصادی کشور تاکید کرد.

مهرداد شریفی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به برگزاری هفته سلامت از اول تا هفتم اردیبهشت، در خصوص اهمیت جوانی جمعیت اظهار کرد: جوانی جمعیت به ‌عنوان یکی از عوامل کلیدی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر کشور محسوب می‌شود. یک جمعیت جوان و پویا نه تنها منبعی ارزشمند برای نیروی کار است بلکه بستر مناسبی برای نوآوری، خلاقیت و رشد اقتصادی فراهم می‌آورد.

وی در خصوص چالش‌های کاهش جوانی جمعیت افزود: در بسیاری از کشورها، نرخ زاد و ولد به دلیل عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و ... کاهش یافته است. این کاهش می‌تواند منجر به پیر شدن جمعیت و ایجاد مشکلات متعددی از جمله کاهش نیروی کار فعال، افزایش هزینه‌های درمانی، کاهش رشد اقتصادی و ... شود.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: با پیر شدن جمعیت، تعداد افراد شاغل و فعال در بازار کار کاهش می‌یابد و در نتیجه رشد اقتصادی کند می‌شود. این موضوع می‌تواند به کاهش سطح تولید ملی و بهره‌وری کل منجر شود.

شریفی عنوان کرد: افزایش تعداد سالمندان، افزایش هزینه‌های درمانی و مشکلات سازمان‌های بیمه‌گر را در پی دارد و هزینه‌های مربوط به بازنشستگی و خدمات درمانی نیز افزایش می‌یابد. این فشار اقتصادی ممکن است سیستم‌های تامین اجتماعی را تحت فشار قرار دهد و موجب ایجاد مشکلات بودجه‌ای شود.

وی افزود: کاهش تعداد جوانان به معنای کاهش نیروی خلاق و نوآور است که می‌تواند موجب کاهش رقابت‌پذیری کشور در عرصه‌های بین‌المللی و در نتیجه کاهش پیشرفت‌های تکنولوژیکی شود.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: موضوع جمعیت از مباحث مهم اجتماعی و اقتصادی در هر جامعه است. جمعیت از نظر ساخت، ترکیب و توزیع از مولفه‌های اقتدار و استحکام ساخت درونی هر جامعه محسوب می‌شود. توان علمی و منابع مادی و غیر مادی هر جامعه بدون در نظر گرفتن جمعیت معنادار نیست زیرا انسان‌ها هستند که می‌توانند سرمایه‌ها را به کار گرفته و آن را به ارزش افزوده تبدیل کنند بنابراین حفظ تعادل و پویایی ساختار جمعیت، اساسی‌ترین عامل در برنامه‌ریزی توسعه است.

وی بیان کرد: سیاست‌های جمعیتی با مسائلی مانند اشتغال، درآمدزایی، مولد بودن، آموزش، مسکن، امکانات رفاهی، پیشرفت اقتصادی، تغییرات اجتماعی، تحولات محیط زیست و... همراه است و عدم تعادل آن، آسیب جدی است و جبران آن به راحتی امکان‌پذیر نیست.

 ۱۰۰۰ روز طلایی، پنجره‌ای رو به آینده‌ای روشن

شریفی گفت: ۱۰۰۰ روز طلایی شامل ۹ ماه زندگی داخل رحمی معادل ۲۷۰ روز و دو سال اول زندگی کودک معادل ۷۳۰ روز است که به عنوان ایامی حساس و طلایی در زندگی هر فرد شناخته می‌شود و نقش بی‌نظیری در آینده فرد، اجتماع و کشور دارد.

وی ادامه داد: اتفاقاتی که در هر ثانیه از این ۱۰۰۰ روز برای جنین و کودک رخ می‌دهد اثری حیاتی دارد. کودک در این ۱۰۰۰ روز، بیش از ۷۰ درصد رشد مغزی، ۴۰ درصد رشد قدی و ۲۵ درصد رشد وزنی خود را نسبت به یک انسان بالغ به دست آورده است.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: فرصت‌های این ۱۰۰۰ روز در هیچ مرحله دیگری از زندگی تکرار نخواهند شد بنابراین حاکمیت، جامعه و خانواده در هیچ مرحله دیگری از زندگی اینقدر فرصت نخواهند داشت تا برای آینده سرمایه‌گذاری کنند.

وی اضافه کرد: شواهد نشان می‌دهد تغذیه مناسب در این ۱۰۰۰ روز می‌تواند موجب حفظ زندگی بیش از یک میلیون نفر در سال، کاهش قابل توجه بار اقتصادی و انسانی بیماری‌هایی مانند سل، مالاریا و HIV، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف غیرواگیر مانند دیابت و دیگر بیماری‌های مزمن، چاقی و عوارض آن در مراحل بعدی زندگی، ارتقای عملکرد تحصیلی فرد و افزایش تولید ناخالص ملی کشور شود.

شریفی ادامه داد: در نتیجه دانشمندان، اقتصاددانان و کارشناسان بهداشت و درمان برجسته، ارتقای تغذیه در طول ۱۰۰۰ روز طلایی را یکی از بهترین سرمایه‌گذاری‌ها می‌دانند که می‌توان برای رسیدن به پیشرفت و توسعه پایدار در سلامت انجام داد.

وی افزود: متاسفانه یک کودک از هر چهار کودک در سراسر جهان به علت سوءتغذیه، زندگی را در شرایط بسیار نامساعدی آغاز می‌کند ولی ما می‌توانیم این مساله را تغییر و همراه با یکدیگرٰ شروع عادلانه‌ای به همه کودکان بدهیم. 

 انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha