دکتر ناصر میکائیلوند، دانشیار ریاضیات و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی در حاشیه برگزاری نوزدهمین مسابقات بین المللی ربوکاپ آزاد ایران ۲۰۲۵ در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به اینکه پیشتر تجربه شرکت در مسابقات ربوکاپ را داشتم، وضعیت برگزاری رقابتها در مقایسه با دورههای قبل بهتر شده و سطح شرکتکنندگان هم بالاتر رفته است و به طورکلی، نسبت به دورههای قبل رشد خوبی را نشان میدهد و اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است و با مشاهده عملکرد تیمها به آینده رباتیک در کشور امیدوار شدهام.
این عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه درباره نقش حوزه رباتیک، اظهار کرد: آینده دنیا با هوش مصنوعی و ربات گرده خورده و هوش مصنوعی در آینده به سمت ربات همگرا خواهد بود و به سمت آن میل میکند. در آینده وقتی از هوش مصنوعی صحبت میکنیم، دیگر به سراغ کامپیوتر نمیرویم و از ChatGPT و چتباتها استفاده نمیکنیم. اینها تبدیل به ابزارهایی خواهند شد که شاید یک تراشه یا شاید عینکی روی چشم انسان یا تراشهای باشد که درون مغز کار گذاشته میشود و به سؤالات ما پاسخ می دهد یا ابزارهایی باشد که به انسان کمک میکند.
وی ادامه داد: برگزاری رویدادهایی مانند مسابقات ربوکاپ همگی تمرینی است تا دانشجویان که نسل آینده را تشکیل میدهند، بتوانند با ربات کار و کشور را برای آینده آماده کنند. این روش موجب میشود که در آینده ما تنها مصرفکننده تکنولوژی نباشیم و بتوانیم قدمی در مسیر تولید این فناوری برداریم.
میکائیلوند درباره جایگاه ایران در حوزه رباتیک دنیا، با بیان اینکه ایران جزء ۱۰ کشور برتر دنیا قرار ندارد، خاطر نشان کرد: سرمایهگذاری، تشویق کردن، تغییر قوانین و بهبود قوانین آموزشی میتواند شرایط کشور را برای مواجهه با آینده مساعدتر کند. اگر اقدامات موردنیاز صرفا به برگزاری مسابقات محدود شود، تنها متخصصانی را تربیت خواهیم کرد که تحویل کشورهای پیشرفته دهیم تا از آنها استفاده و بهرهبرداری کنند. اگر این تغییرات به سرعت اتفاق بیفتد، آینده خوبی پیش رو خواهیم داشت.
چالش تحریمها گریبانگیر شرکتکنندگان ربوکاپ
سارا سالاری، عضو کمیته فنی و داور لیگ رباتهای سرویسرسان در کار (at-work) نوزدهمین مسابقات بینالمللی ربوکاپ آزاد ایران در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه تیمها در این لیگ آمادگی کامل برای حضور در این رقابتها را نداشتند و باید زمان بیشتری را به تست و تمرین اختصاص میدادند، گفت: بیشترین مسالهای که به عملکرد بهتر رباتها در مسابقات کمک میکند، الگوریتمنویسی و برنامهنویسی رباتهاست.
داور لیگ رباتهای at-work درباره قوانین داوری این مسابقات، اظهار کرد: در ربوکاپ جهانی که هر ساله برگزار میشود، برای هر لیگ، یک سری «رول بوک» یا همان مجموعه قوانینی در قالب دفترچه منتشر میکنند. ما هم در طراحی قوانین این مسابقات از قوانین جهانی پیروی میکنیم. قوانینی هم که در مسابقات امسال برای داوری مورد استفاده قرار میگیرند، مطابق با آخرین نسخه قوانین، یعنی «رول بوک ۲۰۲۴» گرفته شده است. هر آنچه که در سطح جهانی در نظر میگیرند، در این مسابقات هم از همان قوانین پیروی شد.
سالاری با اشاره به برخی از این قوانین گفت: در این مسابقات، ۶ راند اصلی وجود دارد که از راندهای پایه شروع میشود. راندهای پایه به مساله ناوبری و برداشتن ساده قطعات و وسایل از یک ایستگاه کاری به ایستگاه کاری دیگر میپردازد. در بخش بعدی هم دو مرحله پیشرفته مورد ارزیابی قرار میگیرد که در مقایسه با مرحله نخست کمی پیشرفتهتر است، به طوری که سطوح ممکن است متفاوت باشد یا شلف وارد میشود که یک سطح ارتفاعدار است؛ یا میز چرخشی اضافه میشود که ربات اشیاء موردنظر را از آنجا بر میدارد.
وی درباره امتیازدهیها افزود: تیم دانشگاه شهید بهشتی با ۱۵۰۰ امتیاز رتبه اول را کسب کرده و بعد از آن تیم "بلک تری" با اختلاف زیاد و تنها با ۱۰۰ امتیاز رتبه دوم را کسب کرده است.
داور نوزدهمین مسابقات ربوکاپ آزاد ایران درباره تاثیر برگزاری چنین مسابقاتی در پیشبرد حوزه رباتیک در کشور اظهار کرد: به طورکلی، هم علاقمندیها و هم بازدیدها در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته که بخشی از آن به دلیل تحریمهایی است که کشور چند سالی است با آن روبهرو است. قطعاتی که بچهها استفاده می کنند در ایران وجود ندارد یا در صورت وجود هم قیمت بسیار بالایی دارند. هزینه ساخت ربات بسیار بالا رفته و از این رو هم تعداد تیمهای شرکت کننده کاهش پیدا کرده و هم جایگزین کردن قطعات دچار نقص شده ربات هنگام مسابقه دشوار است. به همین دلیل، سطح مسابقات کمی افت کرده و انگیزه بچهها هم کمتر شده است. اما با این اوصاف هنوز مسابقات در سطح خوبی برگزار میشود و هنوز اشتیاق بین بچهها وجود دارد. امسال، تیمها نسبت به سال گذشته بهتر کار کردهاند و عملکرد بهتری پیدا کردهاند.
انتهای پیام
نظرات