• پنجشنبه / ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۹
  • دسته‌بندی: آسیا و اقیانوسیه
  • کد خبر: 1404020402646
  • خبرنگار : 71402

بحران در روابط دهلی - اسلام‌آباد؛ از «جنگ آبی» تا «بسته شدن حریم هوایی پاکستان»

بحران در روابط دهلی - اسلام‌آباد؛ از «جنگ آبی» تا «بسته شدن حریم هوایی پاکستان»

نخست‌وزیر هند امروز پنج‌شنبه وعده داد که «تروریست‌ها و حامیان‌شان» را تعقیب، ردیابی و مجازات کند؛ این واکنشی شدید به حمله مرگبار شبه‌نظامیان به گردشگران در کشمیر است، جایی که پلیس مدعی است دو نفر از مهاجمان «پاکستانی» بودند.

به گزارش ایسنا، «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند در سخنرانی‌ای در ایالت بیهار در شرق هند، دستانش را به نشانه دعا برای یادبود ۲۶ مردی که در دشتی در منطقه «پهلگام» کشمیر هند به ضرب گلوله کشته شدند، به هم گره کرد و از هزاران نفری که در محل حضور داشتند خواست همین کار را انجام دهند.

مودی در اشاره به مهاجمان بدون آن‌که به هویت آن‌ها یا نام پاکستان اشاره کند، گفت: «ما آن‌ها را تا آخر دنیا تعقیب خواهیم کرد.»

با این حال، اظهارات او احتمالاً باعث تشدید تنش میان دو رقیب هسته‌ای خواهد شد، به‌ویژه پس از آن‌که هند اواخر چهارشنبه روابطش را با پاکستان تنزل داد، معاهده ۶۰ ساله آب را به حالت تعلیق درآورد و تنها گذرگاه زمینی بین دو کشور را بست.

جنگ آبی؛ واکنش تند پاکستان به تعلیق معاهده «سند»

وزیر نیروی پاکستان تعلیق معاهده آب‌ها را «یک اقدام جنگ آبی؛ حرکتی بزدلانه و غیرقانونی» خواند.

پلیس در کشمیر هند امروز اطلاعیه‌هایی منتشر کرد که نام سه شبه‌نظامی مظنون درگیر در حمله خونین پهلگام را اعلام می‌کرد و برای اطلاعاتی که به دستگیری آن‌ها منجر شود، پاداش تعیین کرد.

در این اطلاعیه‌ها ادعا شده است که دو نفر از این سه مظنون، شهروندان پاکستانی هستند. اما اشاره‌ای به نحوه شناسایی آن‌ها نشده است.

هند و پاکستان بخش‌های جداگانه‌ای از کشمیر را کنترل می‌کنند و هر دو ادعای مالکیت کامل آن را دارند.

اقدامات تلافی‌جویانه هند و پاکستان

ویکرام میسری، وزیر خارجه هند هم روز چهارشنبه اعلام کرد که کمیته امنیتی کابینه در جریان ارتباطات فرامرزی این حمله، که بدترین حمله به غیرنظامیان در دو دهه اخیر در کشور بوده، قرار گرفته است. این مقام ارشد وزارت خارجه هند، هیچ مدرکی از این ارتباطات ارائه نکرد و جزئیات بیشتری نیز مطرح نکرد.

او گفت که دهلی نو مشاوران دفاعی خود را از پاکستان خارج خواهد کرد و تعداد کارکنان نمایندگی خود در اسلام‌آباد را از ۵۵ به ۳۰ نفر کاهش خواهد داد.

رسانه‌های محلی گزارش دادند که هند دیپلمات ارشد سفارت پاکستان در دهلی‌نو را احضار کرده تا اعلام کند که تمامی مشاوران دفاعی مأموریت پاکستان «عنصر نامطلوب» شناخته شده‌اند و یک هفته فرصت دارند این کشور را ترک کنند؛ یکی از اقداماتی که وزیر خارجه هند اعلام کرده بود.

وزارت خارجه هند همچنین خدمات ویزا برای پاکستانی‌ها را فوراً متوقف کرده و به شهروندان هندی در پاکستان توصیه شد تا 29 آوریل(9 اردیبهشت) این کشور را ترک کنند.

در مقابل، پاکستان اقدامات یکجانبه هند را «ناعادلانه، با انگیزه سیاسی» و بدون «مبنای قانونی» خواند و گفت که کشمیر همچنان که در قطعنامه‌های سازمان ملل به رسمیت شناخته شده است، یک مناقشه مداوم بین پاکستان و هند است.

العربیه از تصمیم پاکستان برای اخراج دیپلمات‌های هندی و تعلیق روادید اعطا شده به هندی‌ها خبر داد. اسلام آباد همچنین تجارت با هند، از جمله به و از هر کشور ثالثی از طریق خاک خود را به حالت تعلیق درآورد. پاکستان همچنین اطلاعیه هند مبنی بر تعلیق معاهده آبهای رود سند را رد کرده و می‌گوید هرگونه تلاش برای نقض حقوق خود طبق معاهده آب‌ها یک اقدام جنگی تلقی خواهد شد.

علاوه بر این، پاکستان حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای هندی بسته است و در اقدامی تلافی‌جویانه، مستشاران دفاعی هند در اسلام‌آباد را «عنصر نامطلبوب» دانسته و اعلام کرد که آنها باید تا پایان ماه آوریل خاک پاکستان را ترک کنند.

با این حال، براساس گزارش خبرگزاری رویترز، پاکستان می‌گوید به صلح متعهد خواهد ماند.

دولت پاکستان همچنین اعلام کرد اقدامات یک‌جانبه هند «ناعادلانه و با انگیزه سیاسی است و مبنای قانونی ندارد.» دولت پاکستان در ادامه بیانیه خود گفت: «روایت منسوخ هند نمی‌تواند مسئولیت آن را برای دامن زدن به تروریسم در خاک ما پنهان کند.»

نشست مودی و احزاب برای بررسی حمله کشمیر

مودی همچنین خواستار برگزاری نشستی با حضور تمامی احزاب، از جمله احزاب مخالف شده تا آن‌ها را در جریان واکنش دولت به این حمله مرگبار قرار دهد.

تظاهرات مقابل سفارت پاکستان در دهلی

در پی این واقعه، ده‌ها معترض امروز پنج‌شنبه مقابل سفارت پاکستان در منطقه دیپلماتیک دهلی‌نو تجمع کردند، شعار دادند و به سمت موانع پلیس هجوم بردند.

در اسلام‌آباد، اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان قرار است جلسه‌ای از کمیته امنیت ملی را برای بررسی پاسخ پاکستان برگزار کند.

«معاهده رود سند» که با میانجی‌گری بانک جهانی در سال ۱۹۶۰ امضا شد، تقسیم آب‌های رود سند و شاخه‌های آن را بین هند و پاکستان تنظیم می‌کرد. این معاهده از دو جنگ میان این همسایگان جان سالم به در برده و در زمان‌های دیگر نیز تنش‌های شدید را تاب آورده است.

حمله کشمیر، آزمونی برای «دستاوردهای» مودی

روابط دیپلماتیک بین این دو کشور حتی پیش از اعلام اقدامات اخیر نیز تضعیف شده بود؛ چرا که پاکستان پس از لغو وضعیت نیمه‌خودمختار کشمیر توسط هند در سال ۲۰۱۹، سفیر هند را اخراج کرده و خود نیز سفیری به دهلی‌نو نفرستاده بود.

حمله روز سه‌شنبه به عنوان ضربه‌ای به آن‌چه مودی و حزب ملی‌گرای هندو بهاراتیا جاناتا «دستاوردی بزرگ» در لغو وضعیت ویژه ایالت جامو و کشمیر و «ایجاد صلح و توسعه» در این منطقه مسلمان‌نشین و درگیر تنش معرفی کرده‌اند، تلقی می‌شود.

هند بارها پاکستان را به دست داشتن در ناآرامی‌های کشمیر متهم کرده است، اما اسلام‌آباد می‌گوید فقط حمایت دیپلماتیک و اخلاقی از خواسته خودمختاری ارائه می‌دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha