سایت انجیلسی در بخش بابلکنار و در دل جنگلهای هیرکانی واقع شده است، به سبب بارشهای سیلابی، فرونشستهای سنگین و پی درپی را با وجود دپوی میلیونها تن زباله و جاری شدن شیرابهها شاهدیم که تهدید جدی برای اراضی کشاورزی پایین دست و سفرههای زیرزمینی شهرستان بابل است.
قرار بود سایت زباله انجیلسی، تنها برای مدت یک سال محل دپوی زباله باشد، اما این موضوع به مدت ۲۸ سال به طول انجامید و مردم منطقه را دچار بحران جدی در حوزه زیست محیطی و سلامت کرد، براین اساس مردم منطقه خواستار توقف ورود زباله به منطقه شده و اعتراض خود را به دستگاه قضا اعلام کردند و موفق شدند در پنج بهمن سال ۱۴۰۰ از شعبه ۲۵ دادگاه تجدید نظر استان حکم نهایی دریافت کنند.
بعد از قطعی شدن حکم سایت انجیلسی در جلسه شورای حفظ حقوق بیت المال شهرستان بابل که دو سال گذشته با حضور رییس کل وقت دادگستری مازندران تشکیل شد، تا ۱۵ اسفند سال ۱۴۰۲ برای حل این مشکل زمان تعیین شد، که بعد از گذشت نزدیک به دو ماه از این ضرب الاجل اهالی روستا خواستار اجرای حکم شدند.
همچنین در۹ اردیبهشت سال گذشته مردم روستای انجیلسی با تجمع در ورودی سایت زباله خواستار اجرای حکم قطعی دریافتی شدند که بر اساس حکم قضایی طی ۱۱ ماه این سایت میزبان زباله جدیدی نشد اما براساس همان حکم باید زباله موجود در انجیلسی نیز ساماندهی می شد اما تاکنون هیج اقدامی انجام نشده است.
سیدمصطفی میرتبار، فرماندار ویژه شهرستان بابل در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه بعد از ساماندهی سایت انجیلسی ساخت کارخانه بزرگ کمپوست در یکی از مناطق بابل با اعتبار تخصیصی از وزارت کشور اجرایی میشود، تصریح کرد: برای ساماندهی زباله شهرستان که تلاش ما بهبود وضعیت فعلی در سال جدید است نیاز به کار ترکیبی ودر راس آن تفکیک زباله از مبدا داریم.
ضرورت راه اندازی مجمع خیرین حوزه محیط زیست
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بابل نیز به ایسنا، گفت: وجود مجمع خیرین میتواند در کاهش بحران زباله بسیار تاثیر گذار باشد، زمانی کارشناسان هشدار بحران زباله را در مازندران گوشزد کرده بودند ولی مسئولان بدون توجه به این هشدارها مدیریت صحیحی در خصوص ساماندهی زباله و پسماند نداشتند و این امر گذشته از آلودگی جنگلها و منابع زیستی بلای جان سلامت مردم شده و شیرابهها به عمیقترین نقطه زمین نفوذ و تمام سفرههای آب زیرزمینی را آلوده کرده است.
ناصرکیایی افزود: امروزه چالشی که کارشناسان در خصوص بحران آینده آن فریاد میزنند بحث آلودگی هواست، در آینده نزدیک مازندران تهران دیگری خواهد شد و مردم به ناچار باید هوای آلوده مشابه تهران را تجربه کنند.
وی یادآور شد: این یعنی زمین را بیمار کردیم و هر لحظه باید منتظر انفجار بحرانهای مختلف زیست محیطی باشیم.
وی ادامه داد: درست است که ما در حوزه زیرساختی در تمام سطوح با مشکل اعتباری مواجه هستیم و حضور خیرین امری ضروری است اما ورود خیرین به حوزه محیط زیست حیاتی است.
کیایی گفت: منظور از خیرین افراد متمکن میلیاردی نیستند که نیازمند کمک میلیاردی آنها باشیم بلکه هر خیری که برای حفظ سلامت مردم حتی به اندازه کمک برای تهیه یک بنر و نصب آن در سطح شهر برای آگاهی بخشی به جامعه مبنی براینکه بیاموزند زبالهها را در مسیر راهها و محیط زیست رها نکنند تاثیر گذار خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی فرهنگ استفاده از کمربند ایمنی در جامعه نهادینه شد که همه ارگانها پای کار شدند و امروز مسئله زباله ومحیط زیست نیز به چنین همتی نیاز دارد.
کیایی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین معضل در حوزه زباله که باید مدیریت شود بحث پلاستیک است که چندین دهه نیاز به تجزیه دارد، تصریح کرد: یکی از اقداماتی که فروشگاههای هلدینگی برای حمایت از محیط زیست انجام دادند تولید و استفاده از پلاستیکهای تجزیه پذیر است که با رها شدن در طبیعت طی پروسه ۶ تا دوساله قابل تجزیه است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بابل افزود: باید در سطح کلان تصمیمگیری جدی برای جایگزینی تولید مواد پلاستیکی تجزیه پذیر انجام شود تا قدم به قدم بتوانیم دیگر حوزهها را اصلاح و با اطلاع رسانی درست به مردم حال محیط زیست را بهترکنیم.
حال زمین با پسماند کشاورزی خوب نیست
وی با اشاره به اینکه حال زمین با پسماند کشاورزی نیز خوب نیست، گفت: ضروری است بهداشت و جهاد کشاورزی در این حوزه توجه بیشتر داشته باشند و نسبت به آموزش کشاورزان و تولیدکنندگان اقدام کنند.
وی به اهمیت آگاهی بخشی از سنین کودکی در آموزش و پرورش اشاره و تصریح کرد: یکی از وظایف مهم صدا و سیما، رسانههای مکتوب و مجازی اطلاع رسانی به جامعه در خصوص آگاهی بخشی به جامعه در حوزه زباله است که متاسفانه اقدام چندان موثری را شاهد نبودیم.
کیایی یادآور شد: براساس قانون دهیاران موظف به مدیریت زباله روستاها هستند و بخشداران نیر باید نسبت به مدیریت و جمع آوری حمل زبالههای بین راهی وپاکسازی حریم راه اقدام کنند اما آنها توجهی به قانون در این حوزه ندارند.
انتهای پیام
نظرات