هم اکنون این شهرستان با وجود این زنبورستان ارگانیک، در حال احداث نخستین پالایشگاه کلنی زنبور عسل کشور با هدف تولید عسل ارگانیک و استحصال زهر عسل بوده که بهطور قطع بهرهبرداری از این طرح از نقش موثری در رونق دو چندان صنعت زنبورداری منطقه بویژه عسل ارگانیک و نیز سایر تولیدات زنبور عسل برخوردار خواهد بود.
پیشرفت ۴۰ درصدی پالایشگاه کلنی زنبور عسل
مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد با اشاره به عملیات اجرایی احداث نخستین پالایشگاه کلنی زنبور عسل کشور در این شهرستان، اظهار کرد: در حال حاضر نخستین زنبورستان ارگانیک کشور در استان همدان در منطقه چهاردولی شهرستان اسدآباد واقع شده و هم اکنون این طرح دارای ۳۰ تا ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی است.
مسلم حسنآبادی در گفتوگو با ایسنا هدف از احداث این پالایشگاه را تولید عسل ارگانیک و فرآوردههای تولیدی ارگانیک این محصول دانست و خاطرنشان کرد: بر اساس پیشبینیها ظرف یک یا دو سال آینده این طرح قابل افتتاح و بهرهبرداری خواهد بود و افتتاح آن از نقش موثر و نقش آفرین در رابطه با تولید عسل ارگانیک در کشور میتواند برخوردار باشد.
حسنآبادی با اشاره به اینکه این زنبورستان ارگانیک نخستین و تنها زنبورستان ارگانیک کشور است، بیان کرد: در زنبورداری ارگانیک، ویژگیهای کندوی زنبورعسل، محل استقرار و پرورش کلنیها، دقت در تولید محصولات، شیوه انبارداری و نحوه عرضه به بازار و فروش از مهمترین ارکان تولید محصولات ارگانیک بهشمار میرود.
وی با بیان اینکه این زنبورستان ارگانیک نخستین زنبورستان کشور بوده که با تغییر فصول نسبت به مهاجرت از منطقهای به منطقه دیگر اقدام ندارد و زمستانگذرانی آن در همین منطقه است، افزود: این در حالی بوده که سایر زنبورستانها معمولا بر حسب تغییر فصول نسبت به جابهجایی و کوچ زنبورستان خود به منطقهای دیگر اقدام میکنند.
تولید سالانه دو تُن عسل ارگانیک
حسنآبادی تولید سالیانه این زنبورستان ارگانیک را دو تُن برشمرد و یادآور شد: علاوه بر آن این زنبورستان سالیانه دارای ۱۰ کیلوگرم تولید بره موم، ۱۳۰ کیلوگرم تولید موم و حدود ۱۰۰۰ گرم تولید ژل رویال است ضمن اینکه ژل رویال یکی از محصولات مهم زنبور عسل بوده که در صنعت داروسازی و آرایشی و به عنوان اکسیر جوانی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه نخستین زنبورستان ارگانیک کشور در اسدآباد در سال ۲۰۲۱ برنده جایزه ۲۰ هزار یورویی جشنواره زنبور طلایی کشور اسلوونی شده و به عنوان عسل برتر جهان شناخته شد، خاطرنشان کرد: تاکنون عسل تولید شده این زنبورستان به کشورهایی چون قرقیزستان، روسیه و اروپا صادرات داشته است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسدآباد در ادامه با اشاره به مرغوبیت عسل شهرستان، گفت: این شهرستان با توجه به وجود گلهای جالیزی و گیاهان مختلف چون گشنیز، کلزا برای تغذیه زنبورعسل کیفیت خوبی را در تولید آن دارد.
وی با بیان اینکه بر اساس سرشماری سال گذشته، شهرستان اسدآباد دارای ۳۳۳ واحد زنبورستان با مجموع ۴۳ هزار و ۶۴۹ کلنی زنبور عسل با تولید ۴۳۸ هزار کیلوگرم بوده است، افزود: براساس نقشه راه و هدفگذاری تنظیم شده سازمان جهاد کشاورزی استان،این میزان تولید عسل شهرستان اسدآباد در سال ۱۴۰۴ حدود ۴۸۰ تُن در نظر گرفته شده است.
وی همچنین با اشاره به تولید سالیانه ۶۰۰۰ تا ۷۰۰۰ کیلوگرم موم، ۶۰ تا ۷۰ کیلوگرم گرده، ۵۰۰ کیلوگرم برهموم، ۳۰۰۰ گرم ژل رویال در واحدهای زنبوستان سطح شهرستان، خاطرنشان کرد: عسل تولید شده در اسدآباد علاوه بر مصرف شهرستان به سایر استانها و شهرستانها از جمله کرج، تهران، همدان ارسال و حتی بخشی نیز به کشور عراق صادر میشود.
حسنآبادی با اشاره به رتبه پنجم اسدآباد در تولید عسل استان، اظهار کرد: شهرستان اسدآباد از سایر استانها و شهرستانها از جمله کنگاور، صحنه، کرمانشاه و سنقر نیز به دلیل کشتهای موجود یونجه، گشنیز و کلزا دارای زنبورستانهای مهاجر بوده که هر ساله از اواخر فرودین وارد منطقه شده و معمولا حدود دو ماه بعد منطقه را ترک میکنند.
استحصال و تولید زهرعسل
نادر اینجیناری، نخستین تولید کننده عسل ارگانیک در کشور نیز درباره احداث نخستین پالایشگاه کلنی زنبور عسل خود در کشور به ایسنا، گفت: زنبور عسل نیز به عنوان یک پالایشگاه دارای محصولات متفاوت از زهر تا ژل رویال، برهموم، موم و گردهگُل است.
وی ادامه داد: زهر زنبور عسل یکی از تولیدات ارزشمند زنبور عسل است که در پزشکی کاربرد فراوانی دارد و به همین دلیل است که طی سالهای اخیر تحقیقات زیادی بر روی زهر زنبور عسل انجام شده که نشان میدهد این ماده خاصیت درمانی برای برخی از بیماریها از جمله درمان ورم مفاصل، درمان برخی از بیماریهای پوستی، ضد سرطان و… را دارد .
این کشاورز و زنبوردار همدانی با بیان اینکه در همین رابطه تولید زهر یکی از جمله این موارد بوده که اگر کسی بتواند زهر آن را استخراج و استحصال کند، منافع خوبی خواهد داشت، اظهار کرد: در حال حاضر طرح نخستین پالایشگاه کلنی کشور را در منطقه چهاردولی اسدآباد در ارتفاع ۳۰۰۰ متر از سطح دریا در حال احداث دارم که یکی از اهداف بنده در احداث این طرح استحصال و تولید زهر عسل خواهد بود.
اینجیناری خاطرنشان کرد: تولید زهر عسل برای شرکتهای داروسازی بزرگ از جمله فایزر و داروسازیهای مختلف سراسر کشور قابل استفاده بوده و در صورت رفع تحریمها قابل فروش به شرکتهای سراسر دنیا از جمله اروپا خواهد بود.
وی با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی طرح پالایشگاه کلنی زنبور عسل، افزود: برای تکمیل و رسیدن این طرح به تولید به ۲۰ تا ۲۷ میلیارد تومان اعتبار نیاز بوده و تمامی این هزینهها را تاکنون از منابع و آورده شخصی خود بدون استفاده از تسهیلات بانکی هزینه کردهایم.
اینجیناری با بیان اینکه دستگاه آنالیز این پالایشگاه به اعتباری افزونبر ۱۲ میلیارد تومان نیاز خواهد داشت، ادامه داد: علاوه بر تولید زهر عسل، یکی دیگر از اهداف ما در احداث این پالایشگاه تولید عسل ارگانیک بوده که برای این امر زنبورها باید در یک منطقه مستقر باشند و دیگر کوچ و جابهجایی نداشته باشند ضمن اینکه یکی از آیتمها در بحث اخذ گواهی عسل ارگانیک از اروپا نیز همین موضوع عدم کوچ و جابهجایی زنبورهاست.
این زنبوردار همدانی با اشاره به اینکه این ایستگاه و پالایشگاه در حال احداث نیز در راستای این دو هدف در حال ساخت است، یادآور شد: تعداد کندوهای زنبورستان ارگانیک ما بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کندو متغیر بوده و هر کندوی زنبور عسل این زنبورستان به نسبت تعداد زنبورهای خود دارای ۱۱ تا ۱۲ کیلوگرم تولید عسل است.
وی خاطرنشان کرد: کشور ایران با دارا بودن چهار فصل و تابیدن ۲۰۰ روز خورشید در سال و تنوع پوشش گیاهی، مرتعی، باغی و زراعی متنوع از عسل خوش طعمتری به نسبت سایر کشورها برخوردار است، در حالیکه اکثریت کشورها از تنوع و پوشش گیاهی چون کشور ایران برخوردار نبوده و زنبورهای آنان در صنعت زنبورداری تنها از شهد یک گیاه و یا گل استفاده میکنند و تک محصولی هستند .
اینجیناری با بیان اینکه استان همدان ظرفیت بالقوهای در تولید عسل دارویی دارد، اظهار کرد: در این راستا افزونبر ۱۵۰ گونه گیاه دشتی و کوهی در استان همدان وجود دارد که در بالا بردن کیفیت عسل همدان تأثیرگذار است.
به گزارش ایسنا، براساس نقشه راه و برنامهریزی انجام شده سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، برای سالجاری تولید ۴۸۰ تن عسل در شهرستان اسدآباد هدفگذاری شده است.
انتهای پیام
نظرات