احمد یزدانی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به گونههای مختلف درختانی که ذخیره ژنتیکی در استان محسوب میشوند، اظهار کرد: یکی از مهمترین این ذخایر ژنتیکی جنگلهای اُرس به وسعت ۴۱۰ هزار هکتار است که تحت حفاظت منابع طبیعی قرار دارند. ذخیرهگاه ژنتیکی فندق استان در منطقه «وی وی» شهرستان مانه به وسعت هشت هکتار، تنها نمونهای از نوع خود در منطقه شمال شرق کشور و درختان گردو، گون و بلوط های استان ما از انواع خاصی در نوع خود است که بهعنوان ذخیرهگاه ژنتیکی مورد حفاظت و قرق قرار دارند.
به گفته وی، ذخیرهگاه جنگلی زالزالک در منطقه مملجه نیز به وسعت هشت هکتار در شمار ذخیرهگاههای ژنتیکی خراسان شمالی قرار دارد و ارزش زیادی بهلحاظ تنوع زیستی و ژنتیکی دارد.
یزدانی گفت: دو ذخیرهگاه زیستکره شامل پارک ملی گلستان که بخشی از آن در استان است و همچنین ذخیرهگاه گلیل و سرانی با نام «ذخیرهگاه زیست کره کپه داغ» نیز در یونسکو ثبت شده است.
وی بیان کرد: حفاظت، مراقبت، مبارزه بیولوژیکی با بیماریها و آفات هر سال در این ذخیرهگاهها انجام میشود و همه این پهنهها تحت حفاظت و قرق هستند. با توجه به همکاری خوب جوامع محلی و مردم استان در زمینه حفاظت از ذخیرهگاههای ژنتیکی استان، قطع درخت در این عرصهها نادر و در حد صفر است و هیچ قطع درخت سازماندهیشده در این جنگل ها وجود ندارد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است. از گستره جنگلهای این استان ۲۵ هزار هکتار رویشگاه جنگلهای هیرکانی است.
وی ادامه داد: ذخیرهگاههای جنگلی بهدلیل اهمیت حفظ تنوع بیولوژیکی، تنوع گیاهی و جانوری در راستای برقراری تعادل و پایداری اکوسیستمها و بیوسفر و انقراض تعداد زیادی از گونههای مهم گیاهی و جانوری براثر دخالتهای غیرمعمول انسان مورد توجه سازمانهای بینالمللی واقع شدهاند. در واقع، ذخیرهگاههای جنگلی الگوهای کوچکشده ذخیرهگاههای بیوسفر (BiosphereReserve) هستند که در آن گونههای منحصربهفرد و کمیاب یا گونههای رو به انقراض بهصورت طبیعی روییدهاند. ذخیرهگاههای جنگلی در ابعاد کمی کوچکتر تابع رویشگاههای گونههای بومی که از نظر ژنتیکی در مقایسه با رویشگاههای دیگر همان گونه دارای برتری هستند، انتخاب میشود.
وی افزود: با توجه به اینکه حفظ این گونههای با ارزش در محیطهای طبیعی فقط در سایه حفاظت جدی و مدیریت علمی اکوسیستم امکانپذیر است میتوان گفت که مطلوبترین روش برای حفظ گونههای نادر و در حال انقراض و در معرض تهدید با صفات ژنتیکی برتر، حفاظت آنها در رویشگاههای اصلی و طبیعی تحت عنوان حفاظت در نقطه منشأ است.
یزدانی ادامه داد: از آنجا که ذخیرهگاه جنگلی، عرصهای جنگلی است که به علت اکولوژیک یا دخالتهای انسانی دچار آسیب شده و با خطر انقراض یک یا چند گونه جنگلی روبهرو است. با توجه به اینکه چنین پدیدهای، نابودی تنوع زیستی را در زیستکره به دنبال خواهد داشت الزم است با هدف جلوگیری از چنین اتفاقی، برنامهای را برای حفاظت از این مناطق و با هدف استمرار زادآوری اجرا کرد. به همین دلیل، قانون حفظ و حمایت از منابع طبیعی و ذخایر جنگلی کشور تهیه و تدوین شده است.
به گفته یزدانی، خراسان شمالی دارای ۳۰۶ هکتار ذخیرهگاه بلوط و ۷.۵ هکتار ذخیرهگاه چنار در منطقه جنگلهای هیرکانی درکش در شهرستان مانه و سملقان است. علاوه بر آن، ذخیرهگاه گردو در استان با مساحت ۱۳.۵ هکتار و ذخیرهگاه زالزالک با مساخت ۸.۸ هکتار در شهرستان مانه و سملقان قرار دارد.
وی با طرح این پرسش که چه کسانی از تاسیس ذخیرهگاههای زیستکره منتفع میشوند؟ گفت: جوامع محلی، دانشمندان، تصمیمسازان دولتی و سازمانهای وابسته به دولت، جامعه جهانی از آن بهرهمند میشوند.
این مقام مسئول بیان کرد: اقدامات حفاظتی انجامشده شامل حصارکشی اطرف ذخیرگاههای فندق در منطقه وی وی و زالزالک در منطقه مملجه، حفاظت از ذخیرهگاههای جنگلی، مبارزه با آفات و امراض در ذخیرهگاههای جنگلی است.
انتهای پیام
نظرات