به گزارش ایسنا، در پی آنکه هند بهتازگی پاکستان را به حمله «تروریستی» در جنوب کشمیر تحت کنترل خودش مرتبط دانست، تنشها میان این دو کشور همسایه مسلح به سلاح هستهای بالا گرفت. این حمله مرگبار منجر به کشته شدن ۲۶ غیرنظامی شد که عمدتا از گردشگران بودند. با این حال، پاکستان این اتهامزنی را رد کرده و خواستار همکاری در تحقیقات شده است.
در همین حال، خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان در مصاحبهای به شبکه خبری راشا تودی گفت: «تنشهای هند و پاکستان میراث قدرت استعماری بریتانیا است.»
او گفت که برای بریتانیا احترام زیادی قائل است اما این کشور «هرگز مسئولیت مرگ صدها هزار نفر را بر عهده نگرفته است.»
او افزود بریتانیا این منطقه را «در هرج و مرج» رها کرد.
خواجه آصف با اشاره به میراث استعماری، به مشکلات ریشهداری اشاره میکند که از دوران استعمار بریتانیا در این منطقه باقی ماندهاند. او تأکید دارد که استعمار انگلیس بدون توجه به پیامدهای انسانی، مرزهای مصنوعی و ناآرامیهایی را در این منطقه به جا گذاشت که تنشهای فعلی هند و پاکستان، از جمله درگیریهای مرزی، بحران کشمیر و بحرانهای قومی و مذهبی، همه بخشی از این میراث شوم است. آصف همچنین سیاستهای غرب در جنگهای افغانستان و حمایت از گروههای بنیادگرا را ادامه همان ذهنیت استعماری میداند که منطقه را در هرج و مرج فرو برده است.
وزیر دفاع پاکستان اشاره کرد که کشورش قربانی تروریسمی شده که ریشه در سیاستهای دولتهای غربی، به ویژه آمریکا، دارد و این روند به چندین دهه پیش بازمیگردد.
آصف روز شنبه در گفتوگو با راشا تودی، تصمیم رهبران پیشین کشورش برای پیوستن به جنگ شوروی-افغانستان در اواخر دهه ۱۹۸۰ و تبدیل شدن به پایگاهی برای آموزش و شستوشوی مغزی بنیادگراها به نمایندگی از غرب را یک اشتباه خواند.
این وزیر پاکستانی خاطرنشان کرد که کشورش «سکوی پرتابی» برای جنگ شوروی و افغانستان بود.
آصف گفت: «مفهوم بنیادگرایی که توسط غرب ابداع شد، روحیه اجتماعی کشور را تغییر داد و به مشکلات کنونی منجر شد. کل فضای فرهنگی جامعه تغییر کرد تا از آن حمایت کند.»
به گفته او، در جریان جنگ افغانستان، اسلامآباد «هر نوع کمکی به آمریکا ارائه میداد.» سپس، پس از حملات ۱۱ سپتامبر، پاکستان دوباره «به ائتلاف پیوست.»
او گفت: «از خاک ما، تمام تدارکات و امکانات به سمت آمریکا میرفت.»
خواجه محمد آصف افزود: «با این حال، به نظر من، هیچ یک از این دو جنگ، جنگ ما نبودند.»
او تأکید کرد که پاکستان اکنون تاوان سیاستهای گذشته را پس میدهد. وزیر دفاع پاکستان اشاره کرد: «ما بسیار رنج کشیدیم و آمریکا حدود سالهای ۸۹ یا ۹۰ ما را رها کرد. آنان رفتند و ما بیپناه ماندیم.»
این مقام افزود که پس از خروج فاجعهبار آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱، وضعیت امنیتی بدتر شد. او خاطرنشان کرد که ریشههای قوم پشتون بین پاکستان و افغانستان تقسیم شده و بخش بزرگی از آنان در پاکستان زندگی میکنند که این موضوع باعث «نگرانی» است.
آصف با بیان اینکه نزدیک به ۶ میلیون افغان بدون مدرک در پاکستان زندگی میکنند، گفت: «هیچکس مسئولیت آنچه بر ما میگذرد را بر عهده نمیگیرد.»
خواجه آصف در پاسخ به پرسشهایی مبنی بر اینکه آیا اسلامآباد به نمایندگی از آمریکا و بریتانیا از گروههای «تروریستی» حمایت کرده است یا نه – چیزی که خودش یک روز پیشتر در مصاحبهای با شبکه اسکای نیوز بریتانیا به آن اذعان کرده بود – صحبت میکرد.
او با اشاره به حملات مرگبار کشمیر ادعا کرد: «هدف اصلی یا قربانی اصلی تروریسم در این منطقه پاکستان است. و ما توسط هند به چیزی متهم میشویم که هیچ ارتباطی با آن نداریم.»
دهلینو به طور مداوم پاکستان را به حمایت و تأمین مالی گروههای «تروریستی» در داخل این کشور و آن سوی مرز متهم کرده است. پس از حمله اخیر، دهلینو دیپلماتهای پاکستانی را اخراج کرد، ویزاهای معتبر شهروندان پاکستانی را لغو کرد و مرز زمینی را بست.
هند همچنین معاهده آبهای سند مصوب ۱۹۶۰ را که دههها علیرغم چندین جنگ، درگیریهای مرزی و حملات تروریستی شدید علیه غیرنظامیان و نیروهای نظامی برقرار بود، به حالت تعلیق درآورد. پاکستان هم با اقدامات متقابل پاسخ داد و به طور خاص هشدار داد که هرگونه تلاش دهلینو برای مسدود کردن یا تغییر مسیر رودخانه بر اساس این معاهده به عنوان «اقدام به جنگ» تلقی خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات