فرزانه نباتی، عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، در گفتوگو با ایسنا،با اشاره به حضور این پژوهشکده در نمایشگاه ایران اکسپو، اظهار کرد: این نمایشگاه بستری مناسب برای معرفی محصولات در حوزههای مختلف بهویژه گیاهان دارویی فراهم میکند. همچنین، فرصتی برای برقراری ارتباط با مشتریان و صادرکنندگان است. به همین دلیل، معتقدم این رویداد، زمینه خوبی برای ارائه دستاوردهای جهاددانشگاهی و جذب مخاطبان فراهم کرده است.
رونمایی از پنج آفتکش گیاهی با اخذ مجوزهای لازم
نباتی با تاکید بر اینکه امسال محصولات جدیدی در نمایشگاه معرفی شدهاند، بیان کرد: ما در حوزه آفتکشهای گیاهی پنج محصول داشتیم که سال گذشته در مرحله آغاز فعالیت بودند و امسال به مرحله اخذ مجوز رسیدهاند. به همین دلیل، امسال تمرکز بیشتری بر معرفی این پنج محصول داریم. مجوزهای لازم دریافت شده و در مرحله نهایی دریافت مجوز فیزیکی هستیم تا بتوانیم فرآیند بازاریابی و عرضه به مشتری را آغاز کنیم.
آفتکشهای گیاهی، راهکاری برای کاهش مصرف سموم شیمیایی
وی با اشاره به معضلات استفاده گسترده از سموم شیمیایی در کشاورزی گفت: امروزه کشاورزان به شدت با مشکل استفاده از سموم شیمیایی مواجه هستند، زیرا این مواد از طریق محصولات کشاورزی وارد زنجیره غذایی خانوارها شده و منجر به بروز بیماریهای مختلف میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: سموم شیمیایی دارای دوره کارنس (زمان لازم بین سمپاشی و برداشت محصول) است؛ برای مثال، زمانی که خیار سمپاشی میشود، حداقل باید ۱۰ روز بگذرد تا سم تجزیه شود؛ اما در عمل رعایت این مدت زمان در بخش کشاورزی بسیار دشوار است. این مسئله میتواند سلامت مصرفکنندگان را تهدید کند.
آفتکشهای گیاهی بدون دوره کارنس و سازگار با سلامت انسان
نباتی با اشاره به مزایای آفتکشهای گیاهی افزود: آفتکشهای گیاهی فاقد دوره کارنس هستند. به محض استفاده، میتوان محصول را برداشت و مصرف کرد؛ چراکه این ترکیبات زیستتخریبپذیر بوده، با بدن انسان سازگار هستند و تنها برای آفت هدف، خاصیت سمی دارند. این ویژگی آنها را برای کشاورزانی که هدف صادرات دارند، به گزینهای الزامی تبدیل میکند؛ زیرا از بازگشت محصول به دلیل باقیمانده سموم یا فلزات سنگین جلوگیری میشود.
وی با اشاره به طراحی پنج محصول مرتبط با پنج آفت رایج گلخانهای گفت: ما این پنج محصول را متناسب با نیازهای کشاورزان طراحی کردهایم و آزمایشهای متعددی نیز توسط نهادهای نظارتی روی آنها انجام شده که نتایج مطلوبی به همراه داشته و تاییدیهها نیز دریافت شده است.
لزوم فرهنگسازی برای استفاده از آفتکشهای گیاهی در کشور
نباتی با بیان اینکه رویکرد جهاددانشگاهی ورود به حوزههای کمتر مورد توجه بوده، اظهار کرد: هدف ما کمک به خودکفایی کشور در برخی محصولات است. با این حال، هنوز فرهنگ استفاده از آفتکشهای گیاهی در کشور جا نیفتاده است.
وی افزود: کشاورزان انتظار دارند پس از مشاهده آفت، با استفاده از یک سم شیمیایی، بلافاصله تاثیر آن را ببینند؛ اما عملکرد آفتکشهای گیاهی تدریجی و نیازمند یک دوره ۴۸ ساعته است. همین موضوع باعث شده که کشاورزان تمایل کمتری به استفاده از این محصولات داشته باشند.
صادراتمحورها، پیشگام استفاده از آفتکشهای گیاهی
این عضو هیات علمی تاکید کرد: برخلاف کشاورزان داخلی، تولیدکنندگانی که محصول خود را برای صادرات آماده میکنند، به خوبی به اهمیت استفاده از آفتکشهای گیاهی واقفاند و از این محصولات استفاده میکنند.
مزیت تأمین مواد اولیه از داخل کشور
فرزانه نباتی با اشاره به یکی از مزایای مهم تولید آفتکشهای گیاهی در داخل کشور، اظهار کرد: یکی از ویژگیهای برجسته این پروژه در جهاددانشگاهی، تأمین مواد اولیه آن از داخل کشور است. این مواد گیاهی بومی ایران هستند و این یک مزیت بسیار بزرگ به شمار میرود. در داخل کشور، این نیاز به شدت احساس میشود و اگر فرهنگسازی مناسب انجام شود، کشاورزان ما به سمت استفاده از آفتکشهای گیاهی خواهند رفت. در سالهای آینده، این تغییر میتواند تأثیرات مثبتی در سلامت مردم و امنیت غذایی کشور داشته باشد و این امر بسیار ارزشمند است.
پتانسیل صادرات محصولات گیاهی به کشورهای خلیج فارس
نباتی در ادامه افزود: در حوزه صادرات، به ویژه در کشورهای حاشیه خلیج فارس، این محصولات پتانسیل خوبی برای عرضه دارند. استفاده از آفتکشهای شیمیایی که باقیمانده سموم و فلزات سنگین در آنها وجود دارد، مشکلاتی برای صادرات ایجاد کرده است. بهعنوان مثال، سه یا چهار سال پیش، محصولاتی مانند فلفل دلمهای و سیبزمینی که به روسیه صادر شده بودند، به دلیل باقیمانده سموم برگشت خوردند. این مشکلات ناشی از استفاده غیر اصولی از سموم شیمیایی است که آفتکشهای گیاهی میتوانند آنها حل کنند.
برنامهریزی برای صادرات به بازارهای خارجی
این عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی درباره همکاری با شرکتهای خارجی گفت: شرکتکنندگان خارجی نیز در این نمایشگاه حضور دارند و امیدواریم که به مرور زمان بتوانیم قراردادهایی با طرفهای خارجی منعقد کنیم. هرچند، بهعنوان مجری این طرح، من ترجیح میدهم که اول در کشور خودمان فرهنگ استفاده از آفتکشهای گیاهی جا بیفتد و امنیت غذایی مردم خودمان تأمین شود، اما پتانسیل صادرات هم وجود دارد.
وی ادامه داد: کشورهای اروپایی به دلیل تفاوتهای استاندارد و الزامات مجوز، نیاز به رعایت مقررات خاص خود دارند. اما کشورهای حوزه خلیج فارس، به ویژه کشورهایی مانند عراق، ممکن است با ما ارتباط راحتتری داشته باشند و گرفتن مجوز در این کشورها سادهتر باشد.
حمایتهای داخلی و ضرورت فرهنگسازی برای استفاده از آفتکشهای گیاهی
نباتی با اشاره به اهمیت حمایتهای داخلی از این حوزه گفت: در داخل کشور، حمایتهایی از این نوع تولیدات انجام میشود که میتواند به پیشبرد این اهداف کمک کند؛ در صورتی که مشتریان وجود داشته باشند، چرخه تولید بهطور طبیعی راه میافتد. در این صورت، کشاورزان به سمت استفاده از آفتکشهای گیاهی خواهند رفت و این حرکت میتواند به حل مشکلات کمک کند.
وی در پایان تاکید کرد: مهمترین نکته، فرهنگسازی است. کشاورزان باید ترغیب شوند که به جای استفاده از سموم شیمیایی، از آفتکشهای گیاهی استفاده کنند. امیدوارم این فرهنگ در کشور ما جا بیفتد تا هم ما و هم مردم کشورمان به امنیت غذایی مطلوب دست یابیم.
انتهای پیام
نظرات