به گزارش ایسنا، برخی اخبار امروز سرویس علمی و دانشگاهی به اختصار در این گزارش آورده شدهاند. برای مطالعه نسخه کامل خبر کافی است بر روی تیتر آبیرنگ آن کلیک کنید.
ارسال ایمن «اطلاعات کوانتومی» در ۲۵۰ کیلومتر فیبر نوری
در گامی تازه از پیشرفتهای فیزیک کوانتوم، پژوهشی جدید راهی برای ارسال پیامهای رمزنگاریشده بر پایه فناوری کوانتومی از طریق زیرساختهای معمول مخابراتی پیشنهاد کرده است.
ساخت سامانه پایش لحظهای ناوگان خودرویی و شناورها توسط فناوران ایرانی
یک شرکت فناور ایرانی سامانهای مبتنی بر اینترنت اشیاء طراحی کرده است که با ردیابی لحظهای و پایش آنلاین عملکرد خودروها و شناورها، امکان تحلیل دادهها و بهبود طراحی تجهیزات صنعتی را فراهم میکند.
با دو روی سکه سلولهای زامبی آشنا شوید
پژوهشگران سه نوع سلول زامبی را در پوست شناسایی کردهاند که تنها یکی از آنها با افزایش سن مضرتر میشود.
محققان میگویند چیزی در پشت چشمهای ما وجود دارد که میتواند نشان دهد به اختلال کمتوجهی-بیشفعالی یا ADHD مبتلا هستیم یا خیر.
دادههایی که هوش مصنوعی را «مسموم» میکنند
اشتیاق بیوقفه و سیریناپذیر برای کسب دادههای بیشتر میتواند نقص مهلک هوش مصنوعی یا دست کم سریعترین راه برای نفوذ «سم» به آن باشد و مطالعهای جدید نشان میدهد که چگونه میتوان از چنین حملاتی جلوگیری کرد.
به گفته مدیرکل دفتر همکاریهای علمی جهاددانشگاهی، قرارداد صادرات واکسن ماهی قزلآلا با یک شرکت روسی روز سهشنبه در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ به امضا خواهد رسید.
امروز، آخرین مهلت انتخاب رشته دکتری
مهلت انتخاب رشته در آزمون ورودی مقطع دکتری نیمهمتمرکز سال ۱۴۰۴ امروز از طریق سازمان سنجش آموزش کشور پایان مییابد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به تاریخچه روز جهانی ستارهشناسی، از برنامههای متنوع این انجمن برای گرامیداشت این مناسبت علمی خبر داد و بر لزوم ترویج دانش اخترشناسی در میان عموم مردم تأکید کرد.
پشتپرده ناپدیدشدن حشرات؛ فقط کشاورزی مقصر نیست!
جمعیت حشرات در جهان بهسرعت در حال کاهش است؛ موضوعی که نگرانیهای بسیاری را برانگیخته، اما دلایل آن تنها به یک عامل ختم نمیشود و محققان در بررسی علمی تازهای، تلاش کردهاند تا نگاه جامعتری به این بحران داشته باشند.
سرانجام خوش یک مصوبه جنجالی و پرحاشیه کنکور
اگر چه جرقه «تاثیر قطعی معدل در کنکور» برای اولین بار در سال ۱۴۰۱ با تصویب مصوبه جنجالی شورای عالی انقلاب فرهنگی در دولت دوازدهم زده شد؛ اما پس از سه سال کشمکش بین موافقان و مخالفان، در نهایت یک ماه پیش پرونده تاثیر قطعی یا مثبت معدل در دورههای یازدهم و دوازدهم برای همیشه تعیین تکلیف شد.
رشد ۱۸.۵ درصدی بازار جهانی گرافن تا سال ۲۰۳۱
بازار جهانی گرافن CVD در سال ۲۰۲۴ به ارزش ۶۴.۸ میلیون دلار رسید و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۱ به رقم ۲۱۰ میلیون دلار برسد که حکایت از رشد ۱۸.۵ درصدی دارد.
نقشه راه همکاری فناورانه با آفریقا ترسیم میشود
معاون علمی رئیس جمهور، در اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا، از آمادگی کشور در انتقال دانش و تجربه فناورانه به کشورهای آفریقایی خبر داد.
توسعه همکاریهای علمی و بینالمللی میان دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه پکن
همکاریهای علمی و بینالمللی میان دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه پکن توسعه مییابد.
اعطای ۱۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی به ۶۰ شرکت دانشبنیان
معاون تسهیلات و تجاریسازی صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به حمایتهای بانک ملت از دانشبنیانها گفت: در سال گذشته ۱۹۵ شرکت دانشبنیان موفق به دریافت تسهیلات از این بانک شدند، ضمن آنکه با اهرمیسازی منابع صندوق، ۶۰ شرکت بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات از بانک دریافت کردند.
سحابی و خوشه ستارهای در قاب تلسکوپ هابل
عکس روز ناسا یک نمای کیهانی از آسمان، گازهای درخشان و ابرهای تیره را در کنار ستارههای جوان سحابی «انجیسی ۳۵۷۲» نشان میدهد.
هوش مصنوعی «متا» دچار انحراف اخلاقی است!
گزارش شده است که چتباتهای هوش مصنوعی شرکت متا(Meta) اقدام به برقراری مکالمات غیر اخلاقی با افراد زیر سن قانونی میکنند. تحقیقات وال استریت ژورنال نشان داده است که همراهان مجازی شرکت متا میتوانند برخی از دستورالعملهای اخلاقی جدی را نادیده بگیرند.
استفاده از مدلهای هوشمند برای شناسایی ریسک گزندگی عقرب
محققان دانشگاهی مدل هوشمندی را برای شناسایی ریسک عقربزدگی توسعه دادند.
بورس تحصیلی دولت ژاپن در سال ۲۰۲۶ اعلام شد
جزئیات بورس تحصیلی دولت ژاپن یا مونبوکاگاکوشو (MEXT) برای دانشجویان در سال ۲۰۲۶ اعلام شد.
انتخاب رشته بیش از ۷۵ هزار نفر در آزمون دکتری/مهلت انتخاب رشته تمدید نمیشود
مدیرکل روابط عمومی سازمان سنجش از انتخاب رشته بیش از ۷۵ هزار نفر در آزمون دکتری خبر داد و گفت: مهلت انتخاب رشته داوطلبان تمدید نمیشود.
محققان روی بدن خرسهای آبی خالکوبی کردند
خرسهای آبی کوچک اغلب به خاطر دوام بینظیرشان مورد ستایش قرار میگیرند. دانشمندان این حیوانات میکروسکوپی را در شرایط طاقتفرسای مختلفی آزمایش کردهاند و برخی از آنها جان سالم به در بردهاند تا داستان خود را تعریف کنند.
چین از فضاپیمای باری خود رونمایی کرد
چین سرانجام از فضاپیمای باری جدید خود که قرار است اولین پرواز را در سال جاری میلادی انجام دهد، رونمایی کرد.
به زودی زیستگاه فضانوردان در مدار ماه آماده میشود
ناسا از آماده شدن زیستگاه فضانوردان خود در مدار ماه خبر داد.
نخبگان ایرانی از بازگشت به کشور و نقشآفرینی در زیستبوم نوآوری کشور میگویند
استیج اینوتکس ۲۰۲۵ در روز چهارشنبه، دهم اردیبهشتماه ۱۴۰۴ میزبان نشستی تخصصی با عنوان «بازگشت نخبگان به کشور، سرمایه انسانی گمشده در مسیر توسعه فناوری» خواهد بود. در این نشست، جمعی از نخبگان ایرانی خارج از کشور که به ایران بازگشتهاند، تجربیات خود در این زمینه را به اشتراک میگذارند.
روش بسیار خاص غذاهای ناسالم برای اختلال در مغز ما
دانشمندان میگویند غذاهای سرشار از قند و چربی اشباع شده با اختلال غافلگیرکننده مغز انسان مرتبط هستند.
رونمایی از پنج آفتکش گیاهی جدید جهاددانشگاهی
عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، از رونمایی پنج محصول جدید در حوزه آفتکشهای گیاهی خبر داد و اعلام کرد که این محصولات پس از اخذ مجوزهای لازم، آماده ورود به بازار برای استفاده کشاورزان و حفظ سلامت مصرفکنندگان هستند.
معمای ۳۰ ساله سیاهچالهها حل شد
راز ۳۰ ساله یک ناهماهنگی در سیاهچالهها سرانجام در پژوهش جدید یک دانشمند ژاپنی توضیح داده شد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پی حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، از اعلام آمادگی وزارت علوم و نهاد دانشگاه برای کمک به سیاستگذاری برای کاهش مخاطرات سهمگین و تهیه گزارشهای تخصصی و پیشنهادهای سیاستی مناسب خبر داد.
ضرورت بازنگری برنامههای آموزشی متناسب با تحولات علمی و فناوری
معاون آموزشی وزیر علوم با اشاره به تغییرات جهانی در عرصه فناوری و هوش مصنوعی بر لزوم بازنگری در برنامههای آموزشی تأکید کرد و گفت: در دنیای امروز که شغلها و نیازهای جدید در حال شکلگیری هستند، باید با تحولاتی که در فناوریها رخ میدهد همگام شویم و برنامههای آموزشی خود را متناسب با این تغییرات بازنگری کنیم.
یک نشانگر زیستی جدید برای پارکینسون کشف شد
پژوهشگران آلمانی یک نشانگر زیستی را در مایع نخاعی شناسایی کردهاند که میتواند بیماری پارکینسون را در مراحل اولیه با دقت بیش از ۹۰ درصد تشخیص دهد.
ارائه پروتکل نوین درمانی برای افسردگی مقاوم به درمان/تدوین ۱۰ استاندارد حوزه مغز
رئیس آزمایشگاه ملی نقشهبرداری مغز با اشاره به زیرساختهای تحقیقاتی در این آزمایشگاه، از ارائه پروتکل درمانی روشهای جدید برای افراد مبتلا به افسردگیهای مقاوم به درمان خبر داد.
دانشمندان ژنوم پسته کرمان را توالییابی کردند
دانشمندان در کالیفرنیا در حال بررسی دقیقتر پسته هستند تا اطمینان حاصل کنند که این محصول آیندهای روشن دارد.
چین یک سیستم برای مدیریت ترافیک فضایی طراحی میکند
چین در حال برنامهریزی برای توسعه یک سیستم مدیریت ترافیک فضایی برای استفاده پایدار از مدار پایین زمین است.
ماموریت ناسا برای مطالعه «الکتروجتهای شفق قطبی» آغاز شد
اولین دادههای جمعآوریشده از سه ماهواره کوچک که ماموریت کاوشگر تصویربرداری الکتروجت زیمن به اختصار EZIE ناسا را تشکیل میدهند، به دست آمده است. این ماموریت با هدف حل برخی از اسرار پیرامون پدیده «الکتروجت شفق قطبی» در جو زمین انجام میشود.
واقعیت مجازی و فریب بدن برای احساس گرما
تماشای مناظر گرم در دنیای واقعیت مجازی حین ورزش، شاید بتواند بر فرآیندهایی در بدن تأثیر بگذارد که دمای بدن را کنترل میکنند. پژوهش جدیدی به بررسی این موضوع پرداخته که آیا این تجربه دیداری میتواند واکنش بدن را در برابر گرما تغییر دهد یا خیر.
انتهای پیام
نظرات