در این میان دانش روانشناسی با ارائه بینشهای عمیق در مورد رفتار انسان، انگیزهها، و واکنشها در شرایط دشوار، نقشی حیاتی در ارتقای «تابآوری اجتماعی» ایفا میکند.
تابآوری اجتماعی به توانایی یک جامعه برای مقابله موثر با استرسها، شوکها و تغییرات منفی، و بازگشت قدرتمندتر از آنها اشاره دارد. در همین راستا به سراغ عضو هیات علمی گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور شیراز رفتیم تا بدانیم که چگونه اصول و یافتههای روانشناسی میتوانند به تقویت این ظرفیت در جوامع کمک کنند.
فریبا تابع بردبار، امروز نهم اردیبهشت و به مناسبت روز روانشناس در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، ضمن تشریح نقش حیاتی روانشناسان در کاهش آسیبهای اجتماعی نظیر اعتیاد و بدهکاری، به تاثیرات شگرف فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در حوزه روانشناسی پرداخت و بر اهمیت فرهنگسازی برای مراجعه عموم جامعه به متخصصان این حوزه تاکید کرد.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون نقش روانشناسان در سالهای اولیه مواجهه با آسیبهای اجتماعی، با اشاره به حیطه کاری مشخص این متخصصان، اظهار کرد: روانشناس مجهز به دانش روز میتواند به بهبود سلامت روانی فردی و کلی کمک شایانی کند.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور شیراز تصریح کرد: شناسایی آسیبهای اجتماعی نوظهور از طریق تحقیق و پژوهش، ارائه راهکارهای پیشگیرانه، آموزش عمومی در مورد این آسیبها و نحوه انتشار و اطلاعرسانی آنها، ارائه مشاورههای روانشناختی و برنامههای توانبخشی از جمله راهکار های موثر روانشناسی در مواجه اولیه فرد با بحران است.
به گفته تابع بردبار، همچنین کمک به نهادهای قضایی و بهداشتی در شناسایی افراد آسیبپذیر و نحوه برخورد با آسیبهایی نظیر اعتیاد، از جمله نقشهای چندبعدی روانشناسان به شمار میرود.
تاثیر هوش مصنوعی در حوزه روانشناسی
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تاثیر فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در حیطه روانشناسی پرداخت و گفت: سرعت رشد این فناوریها به حدی است که سازگاری انسان با آن هنوز به طور کامل صورت نگرفته است.
این متخصص روانشناسی افزود: هوش مصنوعی در سالهای اخیر در حوزه درمان رشد چشمگیری داشته و در تشخیص و بعضاً درمان، حرفهای زیادی برای گفتن دارد. این فناوری با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین و پردازش دادههای کلان رفتاری، تحلیلهای دقیقتری در حوزههای مختلف روانشناسی ارائه میدهد.
به گفته وی، تشخیص الگوهای رفتاری در بیماریهای اضطرابی و افسردگی، ارائه مشاورههای اولیه از طریق چتباتهای هوشمند و هدایت افراد به درمانهای تخصصیتر، پیشبینی برخی رفتارهای آنلاین و پایش سلامت از طریق اپلیکیشنها از جمله کاربردهای هوش مصنوعی در این حوزه است.
تابع بردبار ضمن اشاره به مزایای هوش مصنوعی، به محدودیتهای آن در درک عمیق احساسات انسانی و خطر احتمالی برای حریم خصوصی نیز اشاره کرد و افزود: با وجود تلاشها برای ارتقای قابلیتهای هوش مصنوعی در درک احساسات، این فناوری هنوز نتوانسته جایگزین روان درمانگران و روانشناسان شود، اما ابزاری ارزشمند برای ارائه بینش و سرنخ به درمانگران محسوب میشود.
نقش روانشناسان در مدیریت بحران
این عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور شیراز در ادامه به نقش روانشناسان در مدیریت بحرانها نظیر پاندمیها و بلایای طبیعی پرداخت و آن را به سه مرحله قبل، حین و بعد از بحران تقسیم کرد و افزود: آموزش مهارتهای تاب آوری و مدیریت استرس قبل از بحران از راهکارهای مؤثر روانشناسان در مدیریت بحران است.
تابع بردبار تصریح کرد: همچنین، اطلاعرسانی در مورد رفتارهای درست در شرایط بحرانی، همکاری با سازمانهای مرتبط در تنظیم برنامههای مدیریت بحران و آموزش جنبههای روانشناختی به آنها، ارائه حمایتهای روانشناختی اولیه در حین بحران است.
به گفته وی، شناسایی منابع حمایتی، ارائه رواندرمانی به آسیبدیدگان به ویژه زنان و کودکان، مدیریت ترس جمعی و شناسایی اطلاعات درست از نادرست، و در نهایت، ارائه برنامههای توانبخشی برای افرادی که عزیزان خود را از دست دادهاند و بازسازی روابط اجتماعی آسیبدیده، از جمله وظایف حیاتی روانشناسان در مواجهه با بحرانها است.
چگونه انگ اجتماعی بیماری روانی در جامعه شکسته شود
این عضو هیات علمی دانشگاه، در پاسخ به سوالی در خصوص راهکارهای ترغیب مردم به استفاده از خدمات روانشناسی، با اشاره به باورهای نادرست و ترس از قضاوت در جوامع سنتی، بر اهمیت فرهنگسازی در این زمینه تاکید کرد.
تابع بردبار اضافه کرد: افزایش آگاهی عمومی از طریق برگزاری کارگاهها و کمپینها، اطلاعرسانی در مورد فواید مشاوره، کاهش انگ و ترس از قضاوت، استفاده از ظرفیت افراد مشهور و متخصص برای شکستن تابوهای مراجعه به روانشناس از جمله این راهکار هاست.
این متخصص روانشناسی در پایان یادآور شد: همچنین همکاری پزشکان در خصوص ریشه روانی بسیاری از بیماریها و ارجاع بیماران به روانشناسان، ایجاد مراکز مشاورهای مقرون به صرفه و ارائه مشاورههای آنلاین از جمله راهکارهایی است که میتواند نگرش جامعه را نسبت به روانشناسی تغییر داده و مراجعه به متخصصان این حوزه را به عنوان بخشی از سبک زندگی سالم نهادینه کند.
انتهای پیام
نظرات