امید اسماعیلی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا این مشکلات را شامل مشکلات مالی و اعتباری، مسائل فنی و اجرایی، مشکلات زیستمحیطی و زمینشناسی، نارضایتیهای اجتماعی و عدم مشارکت مردمی و چالشهای مدیریتی و برنامهریزی برشمرد و اظهار کرد: در بخش مشکلات مالی و اعتباری، عدم تخصیص بهموقع بودجه مسئله مهمی است، بسیاری از پروژهها بهدلیل کمبود یا تأخیر در تخصیص منابع مالی دچار توقف یا کندی پیشرفت میشوند.
وی خاطرنشان کرد: تورم و افزایش قیمت مصالح و همچنین وابستگی به بودجههای دولتی از مشکلات دیگر مالی و اعتباری پروژههای عمرانی استان است، بخش خصوصی کمتر فعال است، وابستگی کامل به منابع دولتی پروژهها را شکننده میکند.
کارشناس دفتر فنی استانداری ایلام با اشاره به چالشهای مدیریتی و برنامهریزی در اجرای پروژهها توضیح داد: نبود برنامهریزی دقیق و کارشناسی از جمله این مشکلات است که شروع پروژهها بدون مطالعه کافی، باعث ایجاد طرحهای نیمهتمام میشود از طرفی تغییر مداوم مدیران پروژه یا نهادهای مسئول، سبب ناپایداری در اجرای پروژهها میشود.
اسماعیلی مسائل فنی و اجرایی را از دلایل مهم کندی اجرای پروژهای عمرانی دانست و تشریح کرد: نبود تکنولوژی و تجهیزات مدرن و دسترسی محدود به ماشینآلات و تکنولوژیهای بهروز، سرعت اجرای پروژه را کاهش میدهد.
وی در خصوص مشکلات زیستمحیطی و زمینشناسی اجرای پروژهها نیز گفت: توپوگرافی خاص ایلام شرایط کوهستانی، سختی در حفاری، هزینه ساخت و ساز را افزایش میدهد از طرف دیگر ملاحظات زیستمحیطی نیز موثر است بهگونهای که برخی پروژهها با اعتراضات محیطزیستی یا لزوم رعایت ملاحظات خاص متوقف میشوند.
این کارشناس دفتر فنی استانداری ایلام در خصوص نارضایتیهای اجتماعی و عدم مشارکت مردمی در این پروژهها ادامه داد: عدم اطلاعرسانی یا مشورت با مردم محلی موجب مقاومتهایی در برابر پروژهها میشود و تأخیر در پرداخت حقوق و دستمزد کارگران در فرایند اجرا باعث اعتصابات یا کاهش انگیزه در نیروی کار میشود.
اسماعیلی در خصوص راهکارهای کاهش مشکلات پروژهها گفت: با جلب مشارکت بخش غیردولتی می توان بسیاری از مشکلات مذکور اجرای پروژه ها را تقلیل داد.
وی با اشاره به روشهای مشارکت بخش غیردولتی ادامه داد: مشارکت عمومی و خصوصی (PPP - Public Private Partnership) مدل همکاری که در آن دولت و بخش خصوصی منابع، دانش فنی و سرمایه رو با هم ترکیب میکنند، مثلاً سرمایهگذاری خصوصی برای ساخت آزاد راه یا بیمارستان، دولت زمین یا مجوزها را تأمین میکند و بخش خصوصی ساخت و بهرهبرداری را به عهده میگیرد کاری نظیر آزاد راه تهران شمال توسط بنیاد مستضعفان خط ۶ و ۷ مترو تهران توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی انجام شد.
وی همچنین به قراردادهای BOO و BOT را یکی دیگر از راهکارهای کاهش چالشهای اجرای پروژههای عمرانی استان دانست و افزود: ساخت، بهرهبرداری، انتقال ساخت، مالکیت و بهرهبرداری دائم توسط بخش خصوصی مثلاً یک شرکت خصوصی میتواند یک تصفیهخانه فاضلاب بسازد، چند سال از آن بهرهبرداری و سپس به دولت واگذار کند که نمونه آن را در پروژه انرژی خورشیدی در کرمان و یزد میتوان دید.
این کارشناس دفتر فنی استانداری ایلام بیان کرد: تأمین مالی پروژهها با همکاری بخش خصوصی میتواند از طریق بانکها، صندوقهای سرمایهگذاری یا انتشار اوراق مشارکت، منابع مالی پروژههای عمومی را تأمین کند و در سود، مشارکت داشته باشد.
وی به نمونههای موفق یا نیمهموفق این پروژهها در استان ایلام اشاره کرد و گفت: پروژه پتروشیمی ایلام که مدل سرمایهگذاری ترکیبی دولتی - خصوصی را اجرا کرد و بخش خصوصی در ساخت فازهای مختلف و بهرهبرداری نقش داشته و این پروژه برای اشتغالزایی بالا بههمراه داشته است.
اسماعیلی بهپروژه کارخانه سیمان ایلام نیز اشاره کرد که مشارکت با بخش خصوصی در توسعه و نوسازی خطوط تولید آن داشت و اکنون نقش کلیدی در صنعت ساخت وساز استان دارد.
این کارشناس استانداری ایلام به پروژههای کوچک مقیاس خورشیدی در مهران، دهلران و ایوان مدل BOO یا BOTنیز اشاره کرد که سرمایهگذاری بخش خصوصی با حمایت اداره برق و سازمان انرژیهای نو ایران (سانا) توانسته در اجرای پروژه نقش موثر ایفا کند.
اسماعیلی اضافه کرد: هرجا که دولت نتوانسته بهتنهایی بار سنگین توسعه را به دوش بکشد، بخش خصوصی وارد شده و با مدلهای مختلف، بخشی از پروژه رو جلو برده است، در ایلام هم پتانسیل زیادی در این خصوص وجود دارد، بهخصوص در انرژیهای نو، گردشگری، خدمات شهری و زیرساختهای مرزی بهویژه در مرز مهران که میتواند به این روش انجام شود.
انتهای پیام
نظرات