به گزارش ایسنا، علی نیکبخت، معاون مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان امروز در اولین نشست معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاههای علوم پزشکی کلان با اشاره به تعاملات اخیر با وزارت بهداشت اظهار داشت: در یکی از طرحهای دانشجویی که اجرا شد، رضایت عمومی بالایی حاصل شد و مشخص بود که فعالیت دانشجویی در این حوزه، شکل مناسبی به خود گرفته است. از این بابت بسیار خرسندم و معتقدم باید این مسیر را توسعه دهیم.
بنیاد نخبگان آماده حمایت از فعالیتهای فناورانه دانشجویان پزشکی است
وی با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان آمادگی دارد از فعالیتهای فناورانه دانشجویان پزشکی حمایت کند، افزود: بنده موظفم از طرف بنیاد نخبگان پیگیر باشم تا بتوانیم بستر مناسبی برای حضور دانشجویان حوزه پزشکی در فعالیتهای تحقیقاتی و فناورانه فراهم کنیم. مطمئن هستم پتانسیل بالایی در این بخش وجود دارد و آن را در تعاملات اخیر خود با دانشجویان وزارت بهداشت بهوضوح دیدهام.
مشاهده پتانسیل نخبگانی در دانشجویان وزارت بهداشت
نیکبخت ادامه داد: در اسفند سال گذشته، در دو برنامه مجزا (در روزهای دوم و نهم)، میزبان نفرات برتر کنکور سراسری در شهر مشهد بودیم. این دانشجویان، بهویژه از حوزه وزارت بهداشت، انگیزه و توانمندی بالایی از خود نشان دادند. آنها بسیار پیگیر و فعالاند و این موضوع، برای ما بسیار ارزشمند و مشهود بود.
ضرورت شناسایی فعال نخبگان دانشجویی
وی با اشاره به اهمیت شناسایی فعال مستعدان خاطرنشان کرد: شناسایی فعال نخبگان در حوزه دانشجویی بسیار مهم است و ما این فرآیند را از طریق ارتباط مؤثر با دفاتر استعدادهای درخشان دانشگاهها دنبال میکنیم. البته موضوع تفاهمنامه با وزارت بهداشت نیز در این راستا مطرح شده و آنها نیز قول مساعد برای همکاری دادهاند.
نیکبخت ادامه داد: ما به دنبال آن هستیم که بخش دانشجویی را در قالب یک «برش نخبگانی» در سیاستگذاریهای بنیاد فعال کنیم. شناسایی دقیق و هدفمند دانشجویان مستعد میتواند در این مسیر بسیار مؤثر باشد.
وی با مروری بر تجربه اجرای برخی طرحها گفت: در گذشته برخی طرحهای بنیاد به این صورت اجرا میشد که تیمی با هدایت استاد شکل میگرفت، چالش واقعی تعریف میشد و کار تا حدودی پیش میرفت، اما پس از مدتی ارتباط قطع میشد. این گسست یکی از چالشهای جدی ما بوده است.
معاون مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان افزود: بنیاد باید نقش تنظیمگری مؤثری میان دانشگاه، صنعت و دستگاههای مختلف ایفا کند. ما میتوانیم پلی باشیم میان جامعه دانشگاهی و فضای واقعی صنعت یا نهادهای اجرایی کشور.
وی با اشاره به تجربه موفق کارورزی در دانشگاههای وزارت علوم گفت: در دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشجو دو ترم، از جمله تابستان، در صنعت حضور دارد و بهنوعی یک سال خدمت حرفهای به دوره تحصیل او افزوده میشود. با اینکه هزینه زیادی برای دانشگاه دارد، اما تجربه ارزشمندی است. ما در بنیاد نیز از چنین مدلهایی حمایت میکنیم و پیشنهاد میدهم این الگو در دانشگاههای علوم پزشکی نیز مورد توجه قرار گیرد.
علی نیکبخت با اشاره به برنامههای حمایتی بنیاد ملی نخبگان در حوزه کارورزی فناورانه گفت: دانشگاههایی که دورههای کاربردی برگزار میکنند، میتوانند برای دانشجویان شرکتکننده امتیاز نخبگانی دریافت کنند و این برای جامعه مخاطب ما ارزش زیادی دارد. ما تلاش میکنیم دانشجو در قالب این دورهها در یک واحد تحقیق و توسعه (R&D) شرکت مستقر شود و در آنجا حقوق دریافت کند. این حقوق نیز از طریق شرکت و با لحاظ مالیات پرداخت میشود، بنابراین برای شرکتها هم جذاب است.
جای خالی دانشجویان پزشکی در برنامههای فناورانه
وی با بیان اینکه برخی حوزهها از جمله پزشکی و داروسازی کمتر در این برنامهها حضور دارند، افزود: میخواهم صراحتاً عرض کنم که حوزه پزشکی در این زمینه خالی است. قطعاً خودتان برنامههایی برای جبران این خلأ دارید، اما خواهش میکنم که همکاری و حمایت از سمت شما بهطور جدی انجام شود.
برنامه «کاف، بستری برای تجاریسازی پژوهشها
این مقام مسئول با معرفی یکی از برنامههای بنیاد افزود: برنامه کاف یک الگوی جدی برای تجاریسازی یافتههای پژوهشی است. اگر یافتهای از نظر علمی درست باشد، ما از مسیر ثبت اختراع تا توسعه آن حمایت میکنیم. بهویژه در پنج تا شش ماه آینده، این مسیر را با اطلاعرسانی دقیق پیش خواهیم برد.
نیکبخت در ادامه به موضوع حمایت از رویدادهای علمی اشاره کرد و گفت: بحث حمایت از برگزارکنندگان و برگزیدگان رویدادهای علمی سطح بالا، یکی از محورهای اصلی برنامههای ماست. شیوهنامه جدیدی برای این موضوع تهیه شده که شنبه یا یکشنبه این هفته روی سایت قرار میگیرد. البته باید دقت کنیم که این درگاه را برای همه باز نکنیم تا کیفیت برنامهها حفظ شود.
وی افزود: این دستورالعمل، ظرف نیمه اول خرداد در اختیار همه دانشگاهها قرار خواهد گرفت. انتظار داریم در این زمینه همکاری جدی صورت گیرد.
شرطیسازی و شبکهسازی، اولویت مهم بنیاد در تعامل با دانشگاهها
وی در ادامه تأکید کرد: اگر بتوانیم در این دوره با کمک وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد و دیگر دانشگاهها یک شبکهسازی علمی بین رشتهای انجام دهیم، دستاورد بزرگی خواهد بود. شرطیسازی حمایتها یکی از ابزارهای ما برای جهتدهی به این تعاملات مفید است.
نیکبخت با اشاره به اهمیت ترکیب علوم پزشکی و مهندسی گفت: همه دنیا متوجه اهمیت هوش مصنوعی شدهاند. بسیاری از دانشجویان برتر پزشکی علاقهمندند با رشتههای مهندسی ارتباط برقرار کنند. ما هم قول میدهیم این تعامل بینرشتهای را با جدیت پیگیری کنیم. حمایت بنیاد از این موضوع قطعی است.
انتهای پیام
نظرات