• چهارشنبه / ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۰:۰۸
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404021007529
  • خبرنگار : 50455

کمبود آگاهی بیماران از کلینیک‌های زخم / جهش در درمان زخم‌های مزمن با استفاده از دانش بنیان‌ها

کمبود آگاهی بیماران از کلینیک‌های زخم / جهش در درمان زخم‌های مزمن با استفاده از دانش بنیان‌ها
عکس تزئینی است

ایسنا/قم یک متخصص زخم‌های سرطانی گفت: یکی از خلأهای اصلی ما آموزش اساسی به بیمار است که هنوز شکل کامل نگرفته لذا وزارت بهداشت می‌تواند با تولید کلیپ‌های محتوای چند دقیقه‌ای در بستر فضای مجازی و اینترنت و حتی در رسانه ملی بسیار موثر باشد؛ بیماران باید نسبت به وجود کلینیک‌های زخم مجهز در سطح کشور آگاه شوند تا از قطع عضو و از مشکلات عفونت پیشگیری کنند.

دکتر قاسم حاجیلو در حاشیه نشست علمی مدیریت زخم و استومی که چهارشنبه دهم اردیبهشت در تالار غدیر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی قم برگزار شد، در گفت‌وگو با ایسنا، فرآیند پیچیده درمان زخم و نگهداری بیماران را مورد توجه قرار داد و گفت: انواع زخم‌های دیابتی، وریدی، شریانی و حتی زخم‌های سوختگی به خاطر اهمیت موضوع عفونت ناحیه محل زخم در دنیا از اهمیت خاصی برخوردار است.

وی ادامه داد: شیوع زخم‌های دیابتی در ایران حدود ۱۹.۵۶ درصد است؛ طبیعتاً با توجه به اینکه ضریب نرخ افزایش جمعیت در کشور ما و حتی در دنیا به سمت سالمندی پیش می‌رود پس در نتیجه آن فرایندهای ایجاد زخم بستر در دنیا بیشتر می‌شود و در نتیجه اهمیت این موضوع برای ما می‌تواند خیلی حائز اهمیت باشد.

حاجیلو درباره مهم‌ترین فاکتورهای دخیل در مزمن شدن یک زخم، بیان کرد: بعضی از زخم‌ها حاد هستند و معمولاً زخم‌های حاد بر اساس تصادفات، چاقو خوردگی یا ضربه، اصطلاحاً تروما پیش می‌آیند اما زخم‌های مزمن بر اساس یک بیماری زمینه‌ای می‌تواند میزان بهبودی‌اش به تاخیر بیفتد؛ به عنوان مثال در بیماران مبتلا به دیابت، سرطان و حتی بیمارانی که کورتون مصرف می‌کنند به واسطه ضعف سیستم ایمنی و  شرایط تغذیه‌ای درمان زخم به کندی پیش می‌رود.

این متخصص یادآور شد: علم درمان زخم در دنیا پیشرفت کرده و به سمت درمان پیچیده سیستماتیک به صورت آکادمیک حرکت کرده و زخم‌های سرطانی هم بیشتر از زخم‌های دیگر اهمیت دارد، زیرا به دلیل ضعف سیستم ایمنی و استفاده از داروهای شیمی‌درمانی روند درمان زخم در بیماران کُند است.

وی درباره جایگاه ایران در حوزه مدیریت نوین زخم در مقایسه با استانداردهای بین‌المللی، ‌اظهار کرد: با توجه به ۱۶ سال سابقه کار و پژوهش در حوزه مدیریت زخم و نگارش کتاب جامع مدیریت زخم به سه زبان فارسی و عربی و انگلیسی می‌توانم بگویم جایگاه ما در منطقه جایگاه اول است؛ امروز شرکت‌های دانش بنیان ما هم از نظر تهیه پانسمان‌های نوین و هم از نظر دستگاه‌هایی که در درمان زخم استفاده می‌کنند بسیار پیشرفت کردند.

حاجیلو بیان کرد: مقالات ما در حوزه درمان زخم و آموزش جزء رفرنس‌های معتبر دنیا است و جایگاه اول را در خاورمیانه داریم، در سطح دنیا نیز جز ۱۵ کشور اول در حوزه مدیریت زخم هستیم. خوشبختانه اکثر دانشگاه‌ها و بیمارستان‌های ما مجهز به کلینیک زخم شدند.

وی بیان کرد: در حوزه مراقبت از بیماران استومی آموزش پرستاران در خصوص چگونگی تعویض کیسه‌ها، رژیم غذایی و مراقبت از پوست برای جلوگیری از درماتیت‌ها و التهاب‌های پوستی ناشی از ترشحات استومی‌ بسیار موثر است، در واقع نقش اصلی را در اینجا پرستاران مراقبت از زخم و استومی و کلینیک‌های زخم استومی دارند که می‌توانند به عنوان یک باشگاه آموزش بیمار نقش اساسی را ایفا کنند.

این متخصص زخم‌های سرطانی بیان کرد: در دنیا استفاده از علم روز مثل پلاسما و لیزر در درمان زخم، پانسمان‌های پیشرفته، استفاده از روش‌های غیرتهاجمی در دبریدمان ها یا تراشیدن انواع زخم‌ها مثل ماگوت تراپی، لارودرمانی و لیزر خیلی پیشرفت کرده‌ایم، ما در ایران اکثراً این دستگاه‌ها و موادهای روز دنیا را تولید و استفاده می‌کنیم.

وی بیان کرد: با همکاری بسیاری از شرکت‌های دانش بنیان توانستیم دستگاه‌های پلاسما و دستگاه‌های لیزر ایرانی را تولید کنیم؛ همچنین در حال حاضر روی دستگاه اندازه‌گیری فشار شریانی_ وریدی عروق پا که در زخم خیلی مؤثر است کار می‌کنیم.

حاجیلو تأکید کرد: در آینده‌ای نزدیک از دستاورد جدید پودر کنترل خونریزی شریانی رونمایی خواهیم کرد که در زخم‌های تروماتیک جنگی ناشی از گلوله خوردگی یا تصادفات شهری فوق العاده پرکاربرد است و می‌تواند مشکل ما را در این زمینه حل کند.

وی اضافه کرد: یکی از خلأهای اصلی ما آموزش اساسی به بیمار است که هنوز شکل کامل نگرفته لذا وزارت بهداشت می‌تواند با تولید کلیپ‌های محتوای چند دقیقه‌ای در بستر فضای مجازی و اینترنت و حتی در رسانه ملی به ما خیلی کمک کند، بیماران باید نسبت به وجود کلینیک‌های زخم مجهز در سطح کشور آگاه شوند تا از قطع عضو و از مشکلات عفونت پیشگیری کنند.

 این متخصص زخم‌های سرطانی در پایان تصریح کرد: اولین توصیه برای مراقبت از زخم این است که آموزش و سطح کنترل قند در بیماران دیابتی را جدی بگیرید.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha