مسکن یکی از ستونهای اصلی رفاه اجتماعی است و دولتها باید برنامههای جدی برای تأمین مسکن مناسب برای تمام اقشار جامعه داشته باشند، بدون وجود مسکن مناسب، سایر برنامههای توسعه اجتماعی و اقتصادی نیز با مشکل مواجه خواهد شد. مسکن به عنوان سرپناه و محل سکونت انسان ها یکی از بدیهیات و نیازهای طبیعی، مهم و اساسی هر انسانی است، تامین مسکن برای بقای بشر و افزایش رفاه، امنیت، رضایت عمومی از اولویت های حکمرانی هر کشوری است.
در بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه، دسترسی به مسکن مناسب با چالشهایی چون گرانی، کمبود زمین، افزایش جمعیت شهری و تورم مواجه است، در کشور ما نیز قیمت مسکن در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و باعث شده بعضی از خانوادهها به اجارهنشینی یا زندگی در مناطق کمبرخوردار روی بیاورند.
رشد جمعیت، مهاجرت از روستا به شهر، سیاستهای اقتصادی و بانکی، هزینههای ساختوساز، تورم و کاهش ارزش پول ملی از جمله عوامل افزایش بیضابطه قیمت مسکن در کشور و آذربایجان شرقی است.
به غیر از دولت، بخش خصوصی نیز وظیفه سرمایهگذاری در حوزه مسکن و شهرسازی را دارد ولی به دلیل عدم حمایتهای کافی و سیاستهای اقتصادی نامناسب، از بازار مسکن خارج شده و انبوهسازان از عملکرد سیستم بانکی و عدم تسهیل در ساختوساز انتقاد دارند، عدم نقدینگی و اعطای تسهیلات بانکی به سازندگان ساختمانی باعث رکود در حوزه خرید و فروش خانه های مسکونی و واحد های تجاری شده است.
تبریز، به عنوان یکی از کلانشهر های کشور در زمینه مسکن و شهرسازی عقبماندگی هایی دارد که باید مسئولان تمهیداتی برای جبران آن اتخاذ کنند، اگر بگوییم از لحاظ سطح قیمت و ارزش واحدهای مسکونی و تجاری تبریز بعد از تهران رتبه دوم گرانی در کشور را دارد، عبارت نادرستی نگفتهایم، بطوریکه الان محدوده قیمتی هر متر مربع واحد مسکونی در کلانشهر تبریز از ۲۵ الی ۳۵۰ میلیون تومان است؛ خرید یک باب خانه برای جوانان و حتی برای قشر زیادی از جامعه تبدیل به رویا تلخ شده است.
نهضت ملی مسکن یکی از راهکار های دولت سیزدهم برای تحرک اقتصادی، افزایش ساخت و ساز، کاهش قیمت مسکن، تامین مسکن برای اقشار کمدرآمد جامعه و حمایت از توان مهندسان داخلی در انبوه سازی ساختمانی بود که متاسفانه طبق گفته مقامات رسمی، بعد از گذشت بیش از سه سال هنوز شاهد نواقصات و عقبماندگی های زیادی در این حوزه هستیم.
طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، در فاصله زمانی ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳، فقط ۲۰ هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن تکمیل شده و به سرانجام رسیدهاند، این در حالیست که در این مدت زمان باید سه میلیون واحد ساخته و تحویل داده میشد.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در برنامه و جلسات مختلف به تکمیل پروژه های نهضت ملی مسکن تاکید کرده و افزود: با وجود مشکلات موجود، دولت چهاردهم متعهد به اجرای نهضت ملی مسکن است و باید مسکنی در شان مردم به آنها تحویل داده شود.
وی از ارائه برخی آمارهای غیرواقعی در ظرفیت تولید مسکن انتقاد کرده و گفته است که «الان نمیتوانیم به مردم بگوییم که آمارها با واقعیات مطابقت ندارند،مردم مقصر نیستند، باید با جدیت به تکالیفی که برای ما در مسکن سازی بهویژه در متن برنامه هفتم ایجاد شده، بپردازیم».
با توجه به عزم دولت چهاردهم برای اتمام ساخت پروژه نهضت ملی مسکن، آیا در ماه های آینده شاهد افزایش ساخت واحد های مسکونی بیشتر و تحویل به متقاضیان خواهیم بود یا نه؟
آذربایجان شرقی با جمعیت بیش از چهار و نیم میلیون نفر و کلانشهر تبریز با جمعیت دو میلیون نفری نقش مهمی در پیشبرد اهداف و اجرایی کردن سیاست های نهضت ملی مسکن در راستای کاهش قیمت مسکن و تامین مسکن محرومان دارد.
طبق آمار هایی که از روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی استان (تا زمان تهیه این گزارش) اخذ کردهایم، ۴۴ هزار و ۷۳۳ واحد پروژه تعریف شده در بخش مسکن حمایتی شهری(تامین مسکن گروه های کم درآمد) داریم که از این تعداد، ۳۸ هزار و ۱۸۸ واحد پروژه تایید شده، ۳۳ هزار و ۴۳ دارای قرارداد سازنده، ۲۰ هزار و ۷۲ دارای قرارداد مشارکت و ۲۲ هزار و ۲۳۹ دارای پروانه ساخت هستند.
همچنین در مسکن حمایتی شهری(تامین مسکن گروه های کم درآمد) ۳۰ هزار و ۸۶۴ واحد تخصیص یافته به متقاضی صورت گرفته که ۲۶ هزار و ۲۴۸ واحد در مرحله اجرای فونداسیون، ۱۸ هزار و ۶۴۶ واحد در مرحله اتمام فونداسون، سه هزار و ۸۰۸ واحد در مرحله اتمام سفتکاری و ۵۴۸ در مرحله اتمام کار های پایانی هستند.
در حوزه خودمالک (بخش خصوصی/تسهیلات مقاوم سازی)، تعداد واحد معرفی شده به بانک جهت اعطای تسهیلات در شهر ها ۴۸ هزار و ۷۱۷ مورد، در روستاها ۳۲ هزار و ۶۶۴ مورد و تعداد واحد دارای عقد قرارداد مشارکت مدنی ۱۲ هزار و ۸۹۲ مورد در شهرها و ۲۲ هزار و ۱۳۳ مورد در روستاها بوده است.
پنج هزار و ۹۵۳ مورد پروژه مسکونی دارای پروانه و ۲۲ هزار و ۱۷۷ واحد مسکونی در دست نوسازی دارای پروانه در بخش بازآفرینی وجود دارد.
۸۸۰۶۶ واحد مسکن در حال ساخت در قالب نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی
در نهضت ملی مسکن آذربایجان شرقی، ۳۰۲ هزار و ۲۰۶ نفر در استان ثبت نام کرده، که از این تعداد بیش از ۹۶ درصد یعنی ۲۹۲ هزار و ۴۷۳ مورد تعیین تکلیف شده، ۴۳ هزار و ۵۶۶ مورد تایید نهایی و ۳۰ هزار و ۸۶۴ مورد هم تخصیص پروژه صورت گرفته شده است که از این تعداد ۳۲ هزار و ۶۴۴ متقاضی موثر، ۲۹ هزار و ۸۹۱ نفر دارای آورده بالای ۴۰ میلیون تومان، ۳۶ هزار و ۱۱۷ نفر افتتاح حساب داشته اند و حدود ۲۴۸هزار و ۹۰۷ نفر هم از این طرح انصراف داده یا حذف شدهاند.
بابک نجفیان مدیرکل راه و شهرسازی استان در گفتوگو با ایسنا به تشریح روند اجرای پروژه نهضت ملی مسکن پرداخت و گفت: با توجه به اینکه برخی از پروژه ها با تعداد بلوک های زیادی در حال ساخت هستند و با ساخت همه بلوکها میتوان گفت که پروژه پیشرفت داشته و در حال اتمام است، ما در تعداد خروجی مسکن تمام شده نهضت ملی در عدد های پایینی قرار داریم.
وی از آماده بهره برداری شدن بیش از دو هزار مسکن در شهر جدید سهند در قالب نهضت ملی مسکن خبر داد و افزود: امیدواریم سرعت ساخت مسکن با همکاری و همیاری مردم و دولت افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه بانک ها باتوجه به پیشرفت پروژه تسهیلات اعطا میکنند، ادامه داد: مردم در برخی از پروژه ها که روبه اتمام است، آورده های خود را تکمیل میکنند و در غیراینصورت متقاضیان دیگری با این افراد جایگزین میشوند.
سهند شهری پیشرو در اجرای طرح نهضت ملی مسکن/۱۰۰۰ واحد مسکن ملی در سهند آماده بهرهبرداری میشود
فرهاد سعیدی، مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید سهند در گفتوگو با ایسنا گفت: شهر جدید سهند به جهت تعداد پروژههای در دست اجرای نهضت ملی مسکن و کیفیت بالای اجرای کار به عنوان سهند شهری پیشرو در اجرای این طرح شناخته میشود.
وی از اجرای بیش از ۲۶ هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهر جدید سهند خبر داد و گفت: تاکنون ۱۸۳۱ واحد نهضت ملی مسکن در این شهر تکمیل شده و ۱۰۰۰ واحد دیگر نیز تا سه ماه آتی آماده بهره برداری میشود که در این رابطه به همراهی بانکها و تامین به موقع آورده توسط متقاضیان نیاز داریم.
وی، تکمیل به موقع تاسیسات زیربنایی به ویژه در حوزه آب و فاضلاب در پروژههای در آستانه افتتاح شهر جدید سهند را از اهم موارد در رابطه با طرح نهضت ملی مسکن عنوان کرد و افزود: در صورت تزریق به موقع تسهیلات بانکی و تامین به موقع آوردههای مردمی در شهر جدید سهند برای هر سه ماهه برنامه افتتاح خواهیم داشت.
سعیدی با اشاره به کیفیت بالای پروژههای نهضت ملی مسکن شهر جدید سهند به اذعان کارشناسان امر از اعمال لایههای مختلف نظارتی در این رابطه خبر داد و گفت: سازندگان پروژههای نهضت ملی مسکن را با ارزیابی کیفی و بعد از بررسی عملکرد، سوابق و توانمندیهایشان انتخاب میکنیم و در طول اجرای کار نیز پروژهها را به دقت مورد رصد قرار میدهیم.
ویبا بیان اینکه شهر جدید سهند طی سال گذشته به عنوان شهر برتر در میان شهرهای جدید کشور انتخاب شد، از آغاز عملیات آمادهسازی فاز۵ شهر جدید سهند و جانمایی پروژههای متنوع از جمله پروژههای نهضت ملی مسکن در این فاز خبر داد.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر پروژههای نهضت ملی مسکن زیرساختهای دیگری را نیز در شهر جدید سهند اجرا میکنیم تا نیازهای شهروندان عزیز مرتفع شود، افزود: بهسازی باند اول کمربندی جنوبی به عنوان یکی از محورهای مهم شهر، احداث باند دوم ورودی فاز۴ در راستای گرهگشایی از گره ترافیکی در فاز۴، انجام اقدامات لازم برای احداث بیمارستان سهند، احداث حداقل ۶ باب مدرسه جدید و احداث بزرگترین مسجد شهر جدید سهند از جمله این اقدامات است.
انتهای پیام
نظرات