• شنبه / ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۱:۳۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404021309300
  • خبرنگار : 51020

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد

بقاع متبرکه محور فرهنگ و معنویت در جامعه ایرانی

بقاع متبرکه محور فرهنگ و معنویت در جامعه ایرانی

ایسنا/قم معاون فرهنگی و اجتماعی اداره اوقاف و امور خیریه قم گفت: در امامزاده‌هایی که قابلیت و ظرفیت خاص داشته باشند، مراکزی ایجاد شده به نام «مراکز افق» که برنامه‌های اجتماعی، فرهنگی و قرآنی در آنها انجام می‌شود و در تمام روزهای سال شاهد اجرای برنامه‌های متنوعی مانند طرح‌های دارو و درمان رایگان، پخش نذورات، برنامه شب‌های قدر، پخش نان صلواتی طرح‌های نوروزی هستیم.

حجت‌الاسلام عطاالله جباری معاون فرهنگی و اجتماعی اداره اوقاف و امور خیریه قم به مناسبت روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: با ورود دین اسلام به ایران و پس از آشنایی و انس مردم با اهل بیت، ‌شیفتگی نسبت به ائمه اطهار در دل مردم ایران ریشه کرد؛ لذا فرزندان خاندان پیامبر هم برایشان محترم شمرده می‌شدند، و این فرهنگ امروزه هم در جامعه ما باقیمانده است.

وی گفت: بقاع متبرکه در اصل ساداتی بودند که در زمان خودشان از جایگاه سیاسی، مذهبی، اجتماعی، فرهنگی برخوردار بودند. برخی از آن‌ها جایگاه معنوی خاصی داشتند، برخی مقامی سیاسی و حکومتی داشتند و عده‌ایی جایگاه علمی داشتند و جز علمای دوره خودشان شناخته می‌شدند هر کدام از این‌ها افرادی بودند که در آن زمان از ویژگی خاصی برخوردار بودند لذا وقتی از دنیا می‌رفتند مزارشان هم به واسطه شخصیتی که داشتند مورد احترام اهالی آن منطقه قرار می‌گرفت.

جباری اضافه کرد: در نتیجه، همین رویکردهای اجتماعی و فرهنگی باعث شد این امامزادگان بین مردم جایگاه و نقش خاصی داشته باشند. کراماتی که مردم شاهد آنها بودند باعث شده بود که امامزادگان را بعنوان پناهگاهی می‌دانستند که در سختی‌ها و مشکلات به آن پناه می‌بردند؛ این ارادت به خاندان پیامبر و اهل بیت هنوز بین مردم ما پررنگ است و این فرهنگ به آیندگان هم منتقل می‌شود.

وی با اشاره به نامگذاری روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه بیان کرد: معمولاً برای اینکه یک موضوع اهمیت و جایگاه اش در جامعه و بین مردم پررنگ شود و آن مناسبت دلیلی شود برای انجام فعالیت‌های مختلف، در تقویم برای آن یک روز ویژه ایی را مشخص می‌کنند که در آن روز به آن موضوع به شکل خاص پرداخته شود.

جباری گفت: از جمله این مناسبت‌ها دهه کرامت است که با میلاد حضرت معصومه (س) شروع می‌شود و به میلاد امام رضا (ع) ختم می‌شود که در این میان، پنجمین روز از دهه کرامت را تخصیص داده‌اند به تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه که از نوادگان پیامبر هستند.

وی تصریح کرد: زیارت امامان چه در گذشته و چه امروزه دشوار است مخصوصا در گذشته سفر برای زیارت قبور امامان خیلی سخت امکان پذیر بوده، دوری راه، هزینه‌های سفر از جمله مشکلات سفر برای زیارت بوده است. به همین دلیل هر گاه مردم، حاجتی داشتن به فرزندان امامان مراجعه می‌کردند و برای رفع گره‌ها دست به دامن امامزادگان می‌شدند.

جباری گفت: ما در روستاهای دور دست حتی در مکان‌های صعب العبور امامزاده داریم زیرا نوادگان پیامبر چون تحت فشار حکومت‌ها بودند به جاهای دور دست پناه می‌بردند تا دور از آزار و اذیت باشند. این جریان باعث شده فرهنگ زیارت و معنویت در جای جای کشور گسترش پیدا کند. مزار امامزادگان در روستا به محور برنامه‌های فرهنگی و مذهبی همچون برگزاری مناسبت‌های مختلف از جمله روضه‌های محرم، شب‌های قدر، محافل قرآن تبدیل می‌شود.

وی افزود: امروزه در امامزادگانی که قابلیت و ظرفیت خاص داشته باشند توسط سازمان اوقاف مراکزی ایجاد شده به نام مراکز افق که خلاصه برنامه‌های اجتماعی، فرهنگی، قرآنی است. یعنی در امامزاده‌ها حول این سه محور فعالیت‌های مختلفی انجام می‌شود به طوری که در تمام روزهای سال شاهد اجرای برنامه‌های متنوعی مانند طرح‌های دارو و درمان رایگان، پخش نذورات، برنامه شب‌های قدر، پخش نان صلواتی طرح‌های نوروزی هستیم.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره اوقاف و امور خیریه قم در پایان گفت: محافل حفظ و قرائت قرآن از دیگر برنامه‌هایی است که در امامزاده‌ها برگزار می‌شود، در سال جاری کلاس‌های نهج البلاغه هم اضافه می‌شود لذا از مردم می‌خواهیم که در این بقاع متبرکه حضور پیدا کنند و از این امکانات بهره ببرند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha