• یکشنبه / ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۹:۴۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404021409478
  • خبرنگار : 50037

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری:

بهبود الگوی مصرف آب نیازمند اجرای راهکارهای جامع و هماهنگ است

بهبود الگوی مصرف آب نیازمند اجرای راهکارهای جامع و هماهنگ است

ایسنا/همدان دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری گفت: بهبود الگوی مصرف آب در بخش‌های مختلف کشاورزی، صنعت و خانگی نیازمند اجرای راهکارهای جامع و هماهنگ بوده که شامل مدیریت بهینه منابع آب، استفاده از فناوری‌های پیشرفته و تغییر رفتارهای مصرفی می‌شود.

حافظ مهدنژاد در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به راهکارهای لازم برای بهبود الگوی مصرف آب در بخش‌های مختلف، اظهار کرد: کشاورزی بزرگترین مصرف کننده آب در بسیاری از کشورها بوده که  بهبود الگوی مصرف آب در این بخش می‌تواند تاثیر قابل توجهی در حفظ منابع آب داشته باشد.

وی افزود: استفاده از سیستم‌های آبیاری کارآمد و جایگزینی روش‌های سنتی مانند غرقابی با سیستم‌های آبیاری تحت فشار قطره‌ای و بارانی، استفاده از تکنولوژی‌های هوشمند مانند سنسورهای خاک برای اندازه‌گیری رطوبت و تعیین زمان و مقدار آبیاری، انتخاب محصولات مقاوم به خشکی و کشت محصولاتی که نیاز آبی کمتری دارند و با شرایط اقلیمی منطقه سازگار هستند  و نیز استفاده از ارقام بهبود یافته و مقاوم به خشکی را می‌توان از جمله راهکارهای بهبود الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی برشمرد.

مهدنژاد بهره‌گیری از فناوری‌های ذخیره سازی آب،احداث سدهای کوچک و مخازن ذخیره آب باران برای استفاده در مواقع خشکسالی و استفاده از روش‌های بازیابی آب مانند جمع‌آوری آب سطحی را از دیگر راهکارهای بهبود الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی دانست و خاطرنشان کرد: آموزش و آگاهی بخشی کشاورزان درباره روش‌های مدیریت آب و مزایای استفاده از فناوری‌های کارآمد در این راستا امری ضروری است.

وی همچنین گفت: در بخش صنعت، مصرف آب به طور عمده در فرایندهای تولید خنک‌سازی و تمیزکاری بوده که بهبود الگوی مصرف آب در این بخش نیز مستلزم اجرای راهکارهای مختلفی خواهد بود.

رئیس کانون بسیج اساتید دانشگاه سیدجمال‌الدین اسدآبادی با اشاره به اینکه بازیافت و استفاده مجدد از آب، استفاده از سیستم‌های تصفیه داخلی برای بازیافت آب صنعتی و استفاده مجدد از آن با استفاده از فناوری‌های تصفیه پساب برای کاهش مصرف آب تازه را می‌توان از راهکارهای بهبود الگوی مصرف آب در بخش صنعت یاد کرد، گفت: استفاده از فناوری‌های کارآمد، جایگزینی ماشین‌آلات قدیمی با دستگاه‌هایی که مصرف آب کمتری دارند و نیز به کارگیری فناوری‌های خنک‌سازی بدون آب مانند خنک‌سازی هوایی، مدیریت دقیق مصرف آب، نصب شیرآلات و لوله‌های ضد نشتی برای کاهش هدر رفت آب و  استفاده از سیستم‌های مانیتورینگ هوشمند برای پایش مصرف آب را نیز از دیگر موارد و راهکارهای بهبود الگوی مصرف آب در بخش صنعت می‌توان محسوب کرد.

مهدنژاد اظهار کرد: علاوه بر موارد فوق اجرای قوانین و الزامات و وضع قوانین سختگیرانه برای کاهش مصرف آب در صنایع و الزام به گزارش دهی منظم در بخش صنعت امری ضروری خواهد بود.

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری ادامه داد: در بخش خانگی مصرف آب عمدتاً شامل مصارف بهداشتی شستشو و آشپزخانه بوده که بهبود الگوی مصرف آب در این بخش مستلزم تغییر رفتارها و استفاده از تجهیزات کارآمد است.

مهدنژاد بیان کرد: نصب تجهیزات کم مصرف، استفاده از شیرآلات و توالت‌های کم مصرف مانند شیرآلات با فشار کم و توالت‌های دو حالته، استفاده از ماشین‌های لباسشویی و ظرفشویی با کلاس انرژی بالا،رفع نشتی‌ها و بررسی و تعمیر سریع نشتی‌های لوله‌ها و شیرآلات، استفاده از شیرهای خود بست برای جلوگیری از هدر رفت آب، تغییر رفتار مصرفی و کاهش زمان دوش گرفتن و استفاده از دوش‌های کم مصرف، جمع‌آوری آب باران برای مصارفی مانند آبیاری باغچه، استفاده از ظروف شستشوی دستی فقط در صورت ضرورت از راهکارهای بهبود بخشیدن الگوی مصرف آب در بخش خانگی می‌تواند باشد.

وی تصریح کرد: آموزش و آگاهی بخشی و افزایش آگاهی مردم از اهمیت صرفه‌جویی در مصرف آب از طریق کمپین‌های آموزشی و رسانه‌ای و ارائه مشوق‌های مالی مانند کاهش قبض آب برای خانوارهایی که مصرف آب کمتری دارند در حوزه بخش خانگی از نقش موثری در بحث بهبود الگوی مصرف آب می‌تواند برخوردار باشد.

مهدنژاد همچنین یادآور شد:علاوه بر راهکارهای اختصاصی هر بخش، برنامه‌ریزی بلندمدت و تدوین برنامه‌های مدیریت منابع آب در سطح ملی و محلی و نیز  اولویت‌بندی تخصیص آب به بخش‌های مختلف بر اساس نیاز و اهمیت از راهکارهای کلی برای تمام بخش‌ها می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.

وی خاطر نشان کرد: استفاده از فناوری نوین و به کارگیری هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای پایش و مدیریت مصرف آب، استفاده از مدل‌های پیش‌بینی آب و هوایی برای برنامه‌ریزی بهتر، حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی و  سرمایه‌گذاری در تحقیقات مرتبط با کاهش مصرف آب و توسعه فناوری‌های نوین، همکاری بین بخشی و همکاری بین دولت و  بخش خصوصی و جامعه برای اجرای طرح‌های مدیریت آب از نقش موثری در بهبود الگوی مصرف آب در تمامی بخش‌های مختلف اعم از  کشاورزی، صنعتی و خانگی می‌تواند به شمار برود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha