کامران داورینیکو امروز (یکشنبه ۱۴ اردیبهشت) در جمع فعالان اقتصادی استان زنجان با تشریح ظرفیتهای تجاری دو کشور و ضمن تاکید بر لزوم تقویت سهم ایران در صادرات خدمات به ترکیه، اظهار کرد: هر دو کشور ایران و ترکیه طی چندصد سال گذشته یاریگر و کمکحال یکدیگر بودهاند و حتی یک وجب از مرزهایشان جابهجا نشده است که این امر نشاندهنده ثبات و قدمت دو کشور کهن است
وی افزود: پیوندها، مشابهتها و تشابهات فرهنگی و تاریخی بسیاری بین دو کشور وجود داشته و با وجود نوسانات مختلف در طول تاریخ، این روابط همواره ادامه داشته است.
داورینیکو با اشاره به اینکه ترکیه در بسیاری از سازمانهای بینالمللی و منطقهای عضو است، گفت: تفاوت اصلی ایران و ترکیه در عضویت این کشور در سازمان جهانی تجارت (WTO) است. با این حال، هر دو کشور در نهادهایی مانند D8، سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، و سایر نهادهای منطقهای عضویت دارند.
وی با بیان اینکه ترکیه در صنایع عمدهای چون صنایع غذایی، خودروسازی، نساجی، لوازمخانگی، ماشینآلات، صنایع بهداشتی و آرایشی و همچنین صنایع معدنی از جمله استخراج سرب، روی، آنتیموان، منیزیم و... فعالیت دارد، گفت: این کشور جزو پنج کشور برتر در زمینه نساجی از لحاظ تولید و طراحی به شمار میرود.
او بیان کرد: ترکیه دارای ۸۱ استان است که ایران در آنکارا سفارت و در استانبول کنسولگری دارد و بهزودی کنسولگری دیگری نیز در حال افتتاح است. ترکیه عضو گروه G20 است و در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۴ رشد اقتصادی ۳ درصدی را تجربه کرده است.
داورینیکو اضافه کرد: میزان صادرات ترکیه در سال گذشته ۲۶۲ میلیارد دلار و واردات آن ۳۴۴ میلیارد دلار بوده که نشاندهنده کسری تجاری در حدود ۸۰ میلیارد دلار است. درآمد گردشگری این کشور نیز در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۵۶.۳ میلیارد دلار بوده که ایرانیان سهم قابل توجهی از آن داشتهاند.
این کارشناس تجاری بیان کرد: از سال ۱۹۸۴ تا پیش از سال ۲۰۰۳ مجموع سرمایهگذاری خارجی در ترکیه تنها ۱۴.۶ میلیارد دلار بوده، اما از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۲۵ این رقم بهصورت تجمیعی به ۲۷۵.۷ میلیارد دلار رسیده است.
وی اظهار کرد: ترکیه با ایجاد شرایط و اتمسفر مناسب برای سرمایهگذاران، به کشوری سرمایهپذیر تبدیل شده و در حال حاضر نیز شاهد افزایش رفتوآمدها و تبادلهای آموزشی و اقتصادی با کشورهای آفریقایی هستیم.
وی افزود: هر ساله هزاران دانشجوی آفریقایی با بورس در دانشگاههای ترکیه پذیرش میشوند و این تعاملات، بستری برای مراودات تجاری آتی فراهم میکند.
داورینیکو ادامه داد: ظرفیتسازی و جلب سرمایه انسانی از جمله مسائلی است که ایران باید در مسیر آن گام بردارد.
وی افزود: برای بررسی فرصتهای صادراتی به ترکیه باید ابتدا به اقلام وارداتی این کشور توجه کرد و بیان کرد که ایران در برخی محصولات مانند گاز طبیعی، آهن و فولاد، جایگاه خوبی در بازار ترکیه دارد.
داورینیکو تشریح کرد: ظرفیتسازی و جلب سرمایه انسانی از جمله مسائلی است که کشورهای مختلف به آن توجه دارند و ایران نیز باید در این مسیر گام بردارد.
وی با اشاره به اینکه برای بررسی فرصتهای صادراتی به ترکیه باید ابتدا به اقلام وارداتی این کشور از جهان توجه کرد، ادامه داد: نفت و روغنهای نفتی، مشتقات نفتی، ضایعات آهن، قطعات یدکی وسایل موتوری، اقلام مربوط به متالورژی مانند ریختهگری و عملیات حرارتی، انواع پلیمرها، قیر معدنی، فلزات اساسی، موتورهای پیستونی درونسوز و محصولات آهنی از جمله ۵۰ قلم اصلی وارداتی ترکیه از سایر کشورهاست.
داورینیکو افزود: در سالهای گذشته مهمترین کالای صادراتی ایران به ترکیه گاز طبیعی بوده و پس از آن اقلامی مانند اوره، روی، آهن و فولاد جایگاه مهمی داشتهاند.
او اضافه کرد: ایران در تولید برخی مواد مانند فروسیلیس و انواع دیگر فروآلیاژها از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است و توانسته در بازار وارداتی ترکیه رتبههای زیر پنج را کسب کند. همچنین صادرات مس، صنایعدستی فلزی، پسته، بادام، الیاف نساجی، کابلهای مسی، هندوانه، کاهو، صیفیجات و خاویار (بهصورت چمدانی و مسافرتی) به ترکیه انجام میشود.
رایزن بازرگانی ایران در ترکیه تشریح کرد: برای واردات از ترکیه نیز باید به اقلام صادراتی این کشور به جهان توجه کرد. نهادههای دامی، کره، روغن آفتابگردان، روغن گلرنگ، کنجاله سویا، لوبیای سویا، الیاف سنتتیک، قطعات گوشتی منجمد، کاکائو، موتورهای درونسوز تراکمی و ماشینآلات نساجی (نو و استوک) از جمله اقلام وارداتی از ترکیه به ایران هستند.
وی بیان کرد: بر اساس آمار سال گذشته استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، هرمزگان، بوشهر و زنجان بیشترین مراوده تجاری با ترکیه را دارند و این وضعیت در واردات نیز مشابه است.
داورینیکو تاکید کرد: با توجه به توانمندیهای استانها، این میزان از مراوده ناچیز است و باید افزایش یابد. برای ورود موفق به بازار ترکیه، باید شناخت دقیقی از هزینهها، ریسکها، نوسانهای بازار و قوانین کشور هدف داشت.
او اظهار کرد: بازار ترکیه در ظاهر ساده و جذاب است، اما در عمل با چالشهای زیادی همراه است و لازم است با مشورت و همراهی افراد خبره اقدام شود. همچنین داشتن یک شریک یا نماینده محلی آشنا به زبان، قوانین و روابط داخلی ترکیه برای موفقیت در این بازار ضروری است.
داوری نیکو با بیان اینکه بازار ترکیه به دلیل نوسانات اقتصادی، چالشهای سیاسی و تغییرات سریع در قوانین، یک بازار پر ریسک است، ادامه داد: ورود به این بازار باید با درک کامل از هزینهها و ریسکهای موجود و با توجه به نوسانات اقتصادی و قوانین متغیر، گام برداشت.
وی ابراز کرد: یکی از استراتژیهای موفق برای ورود به بازار ترکیه، همکاری با یک شریک محلی با تجربه است. این شریک میتواند از مزایای ارتباطات محلی، آگاهی از مقررات و تسهیل فرآیندهای تجاری بهرهمند شود.
او با بیان اینکه که آغاز از مقیاس کوچک و تست بازار بهصورت محدود، یکی از روشهای مؤثر برای کاهش ریسکهای تجاری است و به تدریج میتوان وارد مراحل بزرگتر شد، تاکید کرد: قبل از امضای هرگونه توافقنامه یا قرارداد تجاری، لازم است که همه جوانب بررسی و اعتبارسنجی لازم انجام شود تا از ریسکهای احتمالی جلوگیری شود.
این رایزن بازرگانی خاطرنشان کرد: با توجه به چالشهای موجود در ترکیه، همکاری با افراد خبره و مشاوران با تجربه در این حوزه بسیار ضروری است تا از مواجهه با مشکلات جدی جلوگیری شود.
انتهای پیام
نظرات