مهندس علیرضا شیرانی، فارغالتحصیل مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با ایسنا با اشاره به ویرایش جدید مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان با بیان اینکه در ویرایش جدید چندین موضوع مورد توجه قرار گرفت، یکی از آنها را دقیقتر شدن سطح استانداردهای مصرفی با توجه به اقلیمهای مختلف کشور دانست و گفت: در ویرایش جدید تنها به طراحی توجه نشده، بلکه به بهرهبرداری از انرژی نیز توجه داشته است. علاوه بر اینها با توجه به تغییر الگوی مصرف و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، نحوه مصرف انرژی در ساختمانهای جدید نیز توجه شده است.
وی افزود: به گونهای که ساختمانها در عین حالی که باید تکنولوژیهای نو را به کار بگیرند، توان تامین بخشی از انرژی مصرفی را در داخل ساختمان داشته باشند و همچنین در آینده اگر خودروهای برقی بیشتر مورد استفاده قرار گرفت، ساختمانهای جدید امکان شارژ خودروهای برقی را داشته باشند.
شیرانی با اشاره به رویکردهای تدوین ویرایش جدید مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان خاطرنشان کرد: نکتهای که در این زمینه وجود دارد، این است که ۳۵ درصد کل انرژی کشور در خانوارها مصرف میشود که عدد بسیار بزرگی است. این میزان مصرف در بخش خانوارها مربوط به سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و روشنایی است.
عضو کمیته تخصصی مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان، اضافه کرد: در این مبحث به مصالح ساختمانی مانند سیمان و گچ، پوششها و رنگها، شیشهها و غیره توجه شده تا با بهینه کردن آنها کمترین میزان تلفات انرژی ایجاد شود و در عین حال زمینه مدیریت مصرف در داخل ساختمانها مهیا شود.
شیرانی یادآور شد: از سوی دیگر در این سند به موتورخانهها و سیستمهای حرارتی و برودتی توجه شده تا بتوان سیستمهای بهینهای در داخل ساختمانها به کار گرفته شود.
ردهبندی انرژی در ویرایش جدید
وی در خصوص ردهبندی انرژی پیشبینی شده در ویرایش جدید مبحث نوزدهم مقررات ساختمان با تاکید بر اینکه در این سند فرآیند ۱۰ ساله تعریف شده است، خاطر نشان کرد: در ابتدا رده انرژی D تعریف شده و امیدواریم در ۴ سال ابتدایی اجرای این ساختمانها به سمت رده انرژی D حرکت کنند.
به گفته وی، ویرایش جدید مبحث نوزدهم، پیوستی دارد که برای اقلیمهای مختلف، میزان مصرف به ازای هر متر مربع در سال را برای آنها مشخص کرده است.
شیرانی تاکید کرد: با نهادینه کردن این ردهبندی انرژی در فاز دوم به سمت سختگیرانهتر شدن حرکت میشود. در این مسیر در یک فرآیند ۱۰ ساله به سمت ساختمانها با انرژی صفر حرکت خواهیم کرد.
این فعال حوزه انرژی در پاسخ به این سؤال که راهکارهای ویرایش جدید در زمینه ایجاد ساختمانهای با انرژی صفر چیست، توضیح داد: از آنجایی که فناوریها به سرعت در حال رشد و توسعه هستند، از این رو در ویرایش جدید مبحث نوزدهم بیشتر مسیر راه نشان داده شده است. در این فرآیند اجازه داده میشود که در حین توسعه تکنولوژیهای جدید، متناسب با نیاز، در ساختمانها در راستای کاهش مصرف انرژی مورد استفاده قرار گیرند.
وی نمونه این انرژیها را فناوریهای نوینی چون سامانههای پایش و کنترل انرژی، هوش مصنوعی و دوقلوی دیجیتال نام برد و گفت: این فناوریها برای شبیهسازی زمان بهرهبرداری است. متاسفانه اتفاقی که میافتد، این است که بسیاری از ساختمانها در زمان طراحی، شرایط خوبی دارند، ولی هنگام رسیدگی به آنها در زمان بهرهبرداری، شرایط ساختمان متفاوت میشود و ایجاد دوقلوی دیجیتال این امکان را میدهد که بتوان در زمان بهرهبرداری، امکان اصلاح بهرهبرداری را برای کاربر فراهم کرد.
رویکرد مبحث در خصوص تاسیسات فعلی
شیرانی افزود: در ویرایش جدید مبحث نوزدهم، میزان قابل مصرف انرژی برای کلیه تجهیزات ذکر شده است، ولی هرگز بر روی برند خاصی تمرکز نشده و زمینهای را فراهم کرده که طراحان از برندهای مختلفی استفاده کنند، ولی باید از الگوی مصرف انرژی تعیین شده، تبعیت کنند.
وی با بیان اینکه اجرای این سند ۱۰ ساله طراحی شده است، گفت: در فاز اول وارد فاز انرژی D، فاز دوم وارد مصرف انرژی C میشویم و دو سال آخر اجرا، وارد فاز مصرف انرژی A خواهیم شد.
عضو کمیته تخصصی مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان در خصوص اجرای این سند اظهار کرد: این مبحث ابلاغ، اجرای آن لازم الاجرا خواهد شد. کلیه فرآیند اجرایی و تصویب آن طی شده و ابلاغ آن از سوی وزارت نیرو خواهد بود.
شیرانی خاطر نشان کرد: ویرایش جدید مبحث نوزدهم کار ارزشمندی بود که اجرایی شد و امیدواریم با همکاری همه واحدهای زیر مجموعه سازمان نظام مهندسی، شهرداری و وزارت مسکن، این استانداردها که با زحمات زیاد عملیاتی شده، محقق شود.
انتهای پیام
نظرات