وحید رستمی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: فعالیتهای انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی شامل نشستهای علمی، برنامه نقد فیلم، بازدیدهای علمی، برگزاری کارگاههای آموزشی، مناظرات دانشجویی، تولید محتوای علمی و انتشار نشریه علمی و تخصصی است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به ماهیت فلسفی انجمن فلسفه، این انجمن نشستهای علمی و تخصصی متعددی را با حضور اساتید برجسته و پیشکسوت دانشگاه فردوسی و سایر دانشگاههای معتبر ایران برگزار کرده است. به منظور افزایش مشارکت دانشجویان و نشان دادن کاربردهای فلسفه، موضوعات این نشستها به حوزههای میانرشتهای فلسفه و سایر علوم اختصاص یافته است. همچنین، برنامههای متنوعی برای دانشجویان در مقاطع تحصیلی مختلف و با گرایشهای فکری گوناگون تدارک دیده شده است.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه نشریه آکادمیا که امتیاز آن متعلق به انجمن علمی فلسفه است، از نشریات دانشجویی فعال دانشگاه فردوسی مشهد به شمار میرود، گفت: این نشریه هر یک از شمارههای خود را به موضوعات مهم فلسفی از جمله معرفتشناسی، فلسفه دین، فمینیسم از منظر فلسفه و الهیات، آزادی، فلسفه سیاسی، فلسفههای اگزیستانسیالیسم ، فلسفه هنر و.... اختصاص داده است. در هر شماره با بهرهگیری از توانمندیهای علمی دانشجویان، تیمسازی صورت گرفته و دانشجویان متعددی از دانشگاههای سراسر ایران با رشتهها و گرایشهای فکری متنوع در این تیمها مشارکت داشتهاند.
رستمی با اشاره به اینکه یکی دیگر از عوامل مؤثر در پیشرفت انجمنها، بهرهگیری از ظرفیت فارغالتحصیلان دانشگاه است، بیان کرد: انجمن فلسفه دانشگاه فردوسی با حفظ ارتباط با دانشآموختگان خود از تواناییهای آنها در راستای تحقق اهداف انجمن بهره میبرد. انجمن فلسفه در تلاش بوده است تا موضوعات تخصصی، کاربردی و مورد نیاز دانشجویان که کمتر در سرفصلهای درسی به آنها پرداخته میشود را به عنوان معیاری مهم در انتخاب موضوع نشستهای علمی در نظر گیرد.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی تصریح کرد: از دیگر اهداف انجمن پاسخگویی به بخشی از پرسشهای ذهنی دانشجویان و یا ایجاد سوالات و مسائل جدید در ذهن آنها از طریق برگزاری برنامههای مختلف بوده است. زیرا هدف از برگزاری برنامهها و نشستهای علمی لزوماً حل مسائل نیست، بلکه طرح مسائل و ایجاد دغدغه در ذهن دانشجویان نیز از اهداف مهم انجمن به شمار میرود.
انجمن علمی فلسفه بستری مناسب برای فعالیت دانشجویان با گرایشهای فکری گوناگون
وی اضافه کرد: با توجه به این که هدف مهم انجمنها، افزون بر تعمیق بینش علمی دانشجویان، تقویت حس مسئولیتپذیری، مهارت کار تیمی و توانمندسازی مهارتهای فردی و اجتماعی آنها است تا انجمنها به محیطی برای تمرین زندگی اجتماعی تبدیل شوند، انجمن فلسفه همواره تلاش کرده است تا بستری مناسب برای فعالیت دانشجویان با گرایشهای فکری گوناگون فراهم سازد.
فرآیند اخذ مجوز فعالیتهای انجمن از مدیریت فرهنگی دانشگاه با چالشهایی روبرو است
رستمی با اشاره به چالشهای پیشرو انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی مشهد، بیان کرد: با توجه به الزامات قانونی و اداری حاکم بر فعالیتهای انجمنهای علمی از جمله انجمن علمی فلسفه، فرآیند اخذ مجوز از مدیریت فرهنگی دانشگاه برای اجرای هر یک از برنامهها و فعالیتها به دلیل طولانی بودن مراحل اداری با چالشهایی همراه است. علاوه بر این کمبود حمایت مالی و عدم تخصیص بودجه کافی مانع از برگزاری برخی برنامههای مفید و هزینهبر میشود و این امر نیز به نوبه خود، یکی دیگر از موانع پیش روی انجمنها محسوب میشود.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی افزود: ضعیف شدن روحیه تیمی و کار دانشجویی در دانشکده نسبت به سالهای گذشته یکی دیگر از چالشهای انجمن است که البته انجمن علمی فلسفه با برگزاری برنامههای متنوع و ارتباط گیری موثر با دانشجویان سعی بر این داشته است تا در بهبود فضای دانشجویی و تقویت انگیزه کار تیمی در دانشجویان تأثیرگذار باشد.
وی با بیان اینکه شورای مرکزی انجمن فلسفه هشت نفر عضو دارد، مطرح کرد: با توجه به رویکرد تیمسازی و توسعه ارتباطات و تعاملات گسترده انجمن با دانشجویان، تعداد قابل توجهی از دانشجویان با انجمن فلسفه در ارتباط هستند و در راستای پیشبرد اهداف انجمن فعالیت میکنند. اعضای شورای مرکزی انجمن هر سال از طریق برگزاری انتخابات و با رأی مستقیم دانشجویان انتخاب میشوند.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی افزود: شرایط عضویت در انجمن، شامل اشتغال به تحصیل در رشته مرتبط، باقی ماندن حداقل دو نیمسال تحصیلی تا پایان دوره و عدم وجود محکومیت انضباطی میباشد. علاوه بر این، علاقه به فعالیتهای دانشجویی، برخورداری از روحیه کار تیمی، انگیزه بالا و دغدغهمندی نسبت به مسائل علمی و دانشجویی از جمله شرایط مهم برای عضویت در انجمنهای علمی محسوب میشود.
رستمی با بیان اینکه به منظور جذب دانشجویان انجمن اقدامات متعددی را به اجرا درآورده است، عنوان کرد: این اقدامات شامل برقراری ارتباطات فعال و گفتگوی میدانی با دانشجویان، تبیین فواید فعالیت در انجمنهای علمی، تعامل سازنده با دانشجویان، ترسیم چشمانداز مسیر انجمن، تشویق دانشجویان به مشارکت فعال در انجمن، دعوت از دانشجویان برای ایدهپردازی و مشارکت در فعالیتهای اجرایی، توجه به پیشنهادات و انتقادات دانشجویان و انعکاس فعالیتهای آنها در نشریه آکادمیا میباشد.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی تصریح کرد: با توجه به نقش انجمنهای علمی به عنوان بستری برای ظهور و بروز استعدادها و خلاقیتها و توانمندسازی دانشجویان، انجمن فلسفه از ظرفیت دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف در برنامههای خود بهره برده است. در این راستا، دانشجویان با توجه به حوزه مطالعاتی و علایق خود در برخی از نشستها و سمینارهای علمی انجمن به ارائه مقاله و سخنرانی پرداختهاند که این امر نقش بسزایی در ایجاد شور و نشاط در میان دانشجویان داشته است و همچنان نیز دارد. انجمنهای علمی بستری برای بروز استعدادهای دانشجویان و توانمندسازی آنان است
پرهیز از جهتگیریهای سیاسی و اتخاذ رویکردهای مبتنی بر سلیقههای فکری در انجمن
وی با بیان اینکه یکی از نکات حائز اهمیت در جذب دانشجویان به انجمن، پرهیز از جهتگیریهای سیاسی و اتخاذ رویکردهای مبتنی بر سلیقههای فکری خاص در برنامهریزیها است، افزود: انجمن باید با ارائه برنامههای متنوع، پاسخگوی نیازها و علایق دانشجویان با گرایشهای فکری گوناگون باشد تا حس تعلق و همبستگی را در میان تمامی دانشجویان تقویت کند و این اطمینان را به وجود آورد که انجمن متعلق به تمامی دانشجویان بوده و محدود به یک گروه یا سلیقه خاص نمیباشد. تلاشهای انجمن فلسفه نیز در راستای تحقق این هدف متمرکز بوده است.
تبیین ایده «دانشگاه ایرانی» و بررسی ماهیت در راستای ایجاد انگیزه
رستمی تصریح کرد: از دیگر اقدامات انجمن فلسفه در راستای ایجاد انگیزه در دانشجویان، تبیین ایده «دانشگاه ایرانی» و بررسی ماهیت، کارکردها و رسالتهای دانشگاه بوده است. با توجه به اینکه فیلسوفان به صورت تخصصی به نظریهپردازی در خصوص ایده دانشگاه پرداختهاند، انجمن فلسفه با برگزاری نشستهای علمی تلاش کرده است تا بینش دانشجویان نسبت به هویت دانشگاه و نقش آنها در تحقق اهداف دانشگاه را ارتقا و تعمیق بخشد.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی گفت: انجمن علمی فلسفه با برخی از انجمنها و تشکلهای داخل دانشگاه فردوسی و مؤسسات و پژوهشکدههای خارج از دانشگاه ارتباط مستمر دارد و در مواردی برنامههای مشترکی را با مشارکت این نهادها برگزار کرده است. این انجمن با برقراری ارتباط با مراکز خارج از دانشگاه در تلاش بوده است تا زمینه برقراری ارتباط میان دانشجویان و مراکز و نهادهای خارج از دانشگاه را فراهم سازد.
وی درخصوص مهمترین دستاورد انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی، خاطرنشان کرد: مهمترین دستاورد انجمن علمی فلسفه در سالهای اخیر، برگزاری نشستهای متنوع در موضوعات کاربردی، فلسفههای مضاف و مطالعات میانرشتهای فلسفه با سایرعلوم بوده است. این اقدام دانشجویان را با چگونگی ارتباط فلسفه با علوم مختلف از جمله ادبیات، هنر، اقتصاد، حقوق، روانشناسی و معماری آشنا ساخته است.
رستمی ادامه داد: همچنین انجمن فلسفه با معرفی فضاهای فکری و چالشهای جدید، فراهم کردن زمینه پرسشگری و ایجاد گفتوگو در موضوعات فلسفی، نقش مؤثری ایفا و با افقگشایی و ترسیم مسیر رشته تحصیلی فلسفه برای دانشجویان و نمایان ساختن وجه کاربردی فلسفه، به بهبود نشاط علمی دانشجویان کمک شایانی کرده است.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی بیان کرد: نشریه آکادمیا نیز از جمله موفقیتهای مهم و دستاوردهای ارزشمند انجمن فلسفه به شمار میرود که تاکنون در جشنوارههای معتبر دانشگاهی و کشوری حائز رتبه برتر شده است. در تیم این نشریه، دانشجویانی با سلیقهها و حوزههای مطالعاتی متنوع از رشتههای تحصیلی مختلف و از دانشگاههای گوناگون داخل و خارج از کشور حضور دارند. تیمسازی در نشریه آکادمیا از دیگر دستاوردهای مهم این انجمن محسوب میشود. نشریه آکادمیا همواره آزادی اندیشه و قلم را در چارچوب موازین اخلاقی سرلوحه کار خود قرار داده است.
وی افزود: این نشریه شامل بخشهای متنوعی همچون مقالات، ترجمه، مصاحبه، نقد فیلم، معرفی و گزارش خبری است. در بخش مصاحبه تا کنون با تعداد زیادی از اساتید و متخصصان در موضوعات گوناگون مصاحبه شده است. در این نشریه تعداد قابل توجهی از دانشجویان مقطع کارشناسی برای نخستین بار اقدام به نگارش مطالب و مقالات کردهاند که در نشریه آکادمیا به چاپ رسیده است.
تقویت مهارت نویسندگی یکی از اهداف مهم نشریه آکادمیا
رستمی یادآور شد: یکی از اهداف مهم نشریه آکادمیا، تقویت مهارت نویسندگی بوده است و برخی از نویسندگان این نشریه با تمرین نویسندگی در نشریه موفق به تألیف کتاب و درخشش در این زمینه شدهاند. انجمن فلسفه در جشنواره دانشگاهی حرکت به عنوان انجمن شایسته تقدیر شناخته شده است.
دبیر انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی درخصوص برنامههای آینده انجمن، اظهار کرد: در راستای اهداف آتی انجمن فلسفه در نظر دارد فعالیتهایی در زمینه تئاتر با رویکرد فلسفی راهاندازی کند و نشستهایی در حوزه ارتباط سینما با فلسفه برگزار کند. از دیگر برنامههای در دستور کار انجمن میتوان به بازدیدهای علمی از مؤسسات و مراکز علمی خارج از دانشگاه، برگزاری کارگاه داستاننویسی فلسفی، برگزاری نشستهایی در موضوعات تخصصی فلسفه، برگزاری مناظرات دانشجویی، برگزاری کارگاههای توسعه مهارتهای فردی و اجتماعی و ایجاد ارتباط میان انجمن و بخشهای مختلف جامعه اشاره کرد.
وی با اشاره به انتظارات انجمن از دانشگاه و سایر نهادهای مرتبط، افزود: متأسفانه در سالهای اخیر شاهد کاهش شور و اشتیاق فعالیتهای دانشجویی نسبت به گذشته بودهایم. از مسئولین دانشگاه انتظار میرود حمایتهای بیشتری از انجمنهای علمی داشته باشند و از ظرفیت گسترده این انجمنها برای تحقق اهداف علمی گروههای آموزشی و ایجاد شور و نشاط در دانشگاه بهرهبرداری کنند. همچنین با رفع موانع موجود بر سر راه انجمنها، شرایط لازم برای شکوفایی و دیده شدن فعالیتهای آنها را فراهم آورند.
انتهای پیام
نظرات