هر ساله، دپارتمان سلامت مادران، نوزادان، کودکان و نوجوانان و سالمندان سازمان بهداشت جهانی، روز جهانی ماما را با برجسته کردن سهم حیاتی آنان در سیستمهای بهداشتی گرامی میدارد. امسال نیز، سازمان بهداشت جهانی در پنجم مه ۲۰۲۵، تحت شعار جهانی «ماماها؛ نقش حیاتی در هر بحرانی»، وبیناری برگزار خواهد کرد که مدلهای مراقبت مامایی در مناطق آسیبدیده از جنگ را برجسته میکند.
ماماها، قهرمانان میلیونها داستان هستند و روز جهانی ماما، نیز یادآوری قدرتمندی از نقش باورنکردنی ماماها نه فقط در آوردن زندگی جدید به جهان، بلکه در حمایت از خانوادهها و ایجاد فضایی امن در برخی از آسیبپذیرترین لحظات آنهاست.
سایت ار سی ام گزارش کرد، روز ماما، روزی است برای تجلیل از قدرت آرام، دلسوزی و مهارتی که برای هدایت فرد در طول زایمان لازم است. همچنین این روز مانند فراخوانی برای به رسمیت شناختن و ارج نهادن به فداکاری ماماها است که اغلب ساعتهای طولانی کار، فداکاری و بهطور مداوم از زایمانهای بهتر و ایمنتر حمایت میکنند.
در حالی که جامعه در جهانی با چالشهای فزاینده، از بلایای طبیعی گرفته تا درگیریها و تاثیر مداوم تغییرات اقلیمی، حرکت میکند، نقش ماماها بهعنوان نمادی از امید و قدرت، برجسته میشود. موضوع روز جهانی ماماها در سال میلادی ۲۰۲۵، نوری بر کمکهای ارزشمند ماما در سراسر جهان، به ویژه در مواقع نیاز مبرم، میتاباند.
واقعیت تلخ این است که بحرانها بهطور نامتناسبی بر زنان و دختران تاثیر میگذارند و آنها را در معرض خطرات شدیدتر، از عوارض بارداری گرفته تا خشونت مبتنی بر جنسیت (GBV)، آسیبپذیر میکنند. در چنین شرایطی، دسترسی به خدمات بهداشتی ضروری میتواند کاهش یابد و وضعیت اسفناک آنان را تشدید کند. در میان این چالشها، ماماها بهعنوان اولین پاسخدهندگان حیاتی ایستادهاند و نه فقط کارکنان خط مقدم ارائهدهنده شفقت و مراقبت محسوب میشوند، بلکه ارکان اصلی سیستمهای بهداشتی هستند که باید برای مواقع اضطراری آماده باشند.
نقش اساسی ماماها در تضمین سلامت مادر و نوزاد
ماماها نقش اساسی در تضمین سلامت و ایمنی مادران و نوزادانشان دارند. سهم آنان شامل موارد زیر است:
ارائه زایمانهای ایمن، مراقبتهای قبل از زایمان و پس از زایمان
مسیر مادرشدن، میتواند به ویژه در شرایط بحرانی، مملو از پیچیدگیها باشد و ماماها مراقبتهای ضروری را برای اطمینان از زایمانهای ایمن و حمایت از مادران ارائه میدهند.
ارائه مراقبتهای پیشگیری از بارداری و سقط جنین
دسترسی به خدمات جامع بهداشت باروری، بسیار مهم است، اما اغلب در شرایط بحرانی به خطر میافتد. ماماها میتوانند شرایط چالشبرانگیز را برای برآورده کردن این نیازها با دلسوزی و بهصورت حرفهای طی کنند.
حمایت از تغذیه با شیر مادر
در مواقع اضطراری، تغذیه از اهمیت بالایی برخوردار میشود؛ ماماها خانوادهها را آموزش میدهند و از شیوههای شیردهی حمایت و اطمینان حاصل میکنند که نوزادان حتی در محیطهای ناپایدار، تغذیه ایمن، تمیز و قابل اعتمادی دریافت میکنند.
آمادگی و آموزش جامعه
ماماها، فقط ارائهدهندگان مراقبت نیستند بلکه آنان بهعنوان مربی عمل میکنند و دانش و ابزارهای ضروری را که جوامع را قادر میسازد در مواقع اضطراری ایمن و سالم بمانند، منتقل میکنند.
در حالی که مسائل بینالمللی که ماماها و زنان با آن مواجه هستند، به خوبی مستند شدهاند، نباید از شرایط محلی، به ویژه زمانی که شرایط نامساعد جوی محلی، خدمات مراقبتهای بهداشتی را مختل میکند، غافل شویم و اطمینان حاصل کنیم که مادران و نوزادان همچنان مراقبتهای ایمن، به موقع و دلسوزانه دریافت میکنند. ما از نزدیک شاهد بودهایم که چگونه طوفانها و قطع برق میتواند منجر به شرایط وخیمی شود.
پیشرفت در سیستمهای مراقبتهای بهداشتی، سیاستگذاران و جوامع بسیار مهم است تا نقش محوری ماماها را در هر بحرانی، تشخیص داده و از آن حمایت شود. توانمندسازی آنان از طریق آموزش، منابع و سیاستهایی که کارشان را تسهیل میکند، میتواند چشمانداز سلامت مادران و نوزادان را حتی در چالشبرانگیزترین شرایط تغییر دهد.
بیایید در این روز جهانی ماما، نه فقط از مشارکتهای آنان تجلیل کنیم، بلکه متعهد شویم جهانی بسازیم که در آن هر ماما از حمایت لازم برای ادامه نقش حیاتی خود بهعنوان قهرمانان زنان، دختران و افراد با جنسیتهای مختلف در هر بحرانی برخوردار باشد. ما با هم میتوانیم جوامعی تابآور بسازیم که برای رویارویی با هر چالشی پیش رو آماده باشند.
انتهای پیام
نظرات