گلستانهای گل محمدی در چند سال گذشته به دلیل اینکه نسبت به کم آبی از مقاومت بالایی برخوردار بود توسعه زیادی پیدا کرد به طوری که سطح زیادی از اراضی کشاورزی شهرستان فاروج تبدیل به گلستان شد، اما امسال دیگر خبری از این گلستانها نیست.
علاوه بر آن، گلستانهای باقی مانده نیز امسال با مشکلات زیادی مواجه هستند و قطع برق چاههای کشاورزی عطر مطبوع را از گلستانهای این استان گرفته است.
خشک شدن بوتههای گل محمدی با قطع برق چاههای کشاورزی
مسعود زیادآبادی که دارای ۲۵ هکتار گلستان گل محمدی در شهرستان اسفراین است در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: خشکسالی، هوای گرم و قطع برق چاههای کشاورزی گلستانها را با چالش مواجه کرده است.
وی گفت: اوج زمان آبدهی به بوتههای گل محمدی اردیبهشت است اما متاسفانه هفت ساعت در روز، برق چاههای کشاورزی برای آبیاری قطع میشود. از سوی دیگر امسال هوای گرم زود فرا رسید و بارندگی نیز وجود نداشته و این امر نیز سبب شده در حال حاضر از ۱۰۰ درصد بوته ها ۳۰ درصد از آنها خشک شود. ۷۰ درصد باقیمانده بوته نیز با تمام توان خود، گلدهی نمیکنند و ۵۰ درصد غنچهها میریزند و به گل نمینشینند و این امر خسارتهای خیلی زیادی را به ما وارد کرده است.
قیمت گل نسبت به پارسال تغییری نکرد
وی به قیمت گل محمدی اشاره کرد و ادامه داد: قیمت هر کیلوگرم گل محمدی ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است که پارسال نیز قیمت گلهای خریداریشده ۸۵ هزار تومان بود با وجود اینکه امسال قیمت گلاب ۵۰ درصد افزایش یافته است.
این باغدار اسفراینی بیان کرد: علاوه بر مشکلات مذکور یکی دیگر از معضلاتی که با آن مواجه هستیم پیدا کردن کارگر برای چیدن گل است به طوری که امروز با هزاران زحمت توانسته ام ۱۰۰ کارگر را پیدا کنم و برای صبح فردا نیز ۶۰ کارگر دیگر پیدا کنم.
وی تصریح کرد: قیمت گل چندان افزایش نداشته، اما دستمزد کارگر تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است به طوری که دستمزد یک کارگر زن ۴۳۰ و مرد ۷۰۰ هزار تومان در حال حاضر است.
زیدآبادی خاطرنشان کرد: اگر مشکلات موجود در سالهای آینده وجود داشته باشد مجبور میشویم گلستانها را خراب کنیم و کار دیگری انجام دهیم.
گلستانهایی که تبدیل به مزارع گندم و جو شدند
چمنی، یکی دیگر از باغداران گل محمدی در شهرستان فاروج بود که در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: مساحت گلستانم بیش از ۲۰ هکتار بود اما تمام آن را تبدیل به مزرعه گندم و جو کردم.
وی بیان کرد: مشکلات زیادی در زمینه تولید گل محمدی وجود داشت که یکی از آنها پیدا کردن کارگر برای برداشت بود که گاهی اوقات کارگر پیدا نمیشد و فقط مجبور میشدیم تا گلهای نیمه شکفته را جمع آوری کنیم و بسیاری از گل و غنچهها روی بوته باقی میماندند و جمع آوری نمیشد.
چمنی گفت: از سوی دیگر قیمت گلهای خریداری شده در این استان پایین بود، کارخانه ها با قیمت پایین گلها را خریداری و پول را بعد از مدت زیادی پرداخت میکردند. علاوه بر آن، خشکسالی باعث شد تا چاههایی که گلستان را آبیاری میکردیم خشک شود و با مشکل آبیاری بوتههای گل مواجه بودیم.
صنایع گلابگیری با کمبود گل مواجهاند
صفدر صفدری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به آغاز برداشت گل محمدی از گلستانهای استان اظهار کرد: مساحت گلستانهای گل محمدی در این استان ۱۳۶ هکتار است که بیشترین مساحت آن در اسفراین است.
وی گفت: در گذشته، بیشترین مساحت گل محمدی در شهرستان فاروج بود که به علت وجود مشکلاتی همچون برداشت دستی محصول، باغها خراب و تبدیل به مزارع گندم، جو و زعفران شدهاند.
صفدری افزود: در حال حاضر صنایع فرآوری گل محمدی به اندازه کافی در استان وجود دارد و حتی این واحدها با کمبود گل مواجه هستند و گاهی گل را از سایر استانها وارد می کنند. علاوه بر آن، بهدنبال اعطای تسهیلات به یکی از سرمایه گذاران در شهرستان راز و جرگلان برای راه اندازی واحد تولیدی گلاب تام است.
وی ادامه داد: قطع برق چاه های کشاورزی یکی از معضلات حوزه کشاورزی در سال جاری بوده که موجب بروز خسارت بر میزان تولید شده است.
به گفته این مقام مسئول، پیش بینی میشود امسال ۱۳۵ تن گل محمدی از گلستانهای استان برداشت شود.
انتهای پیام
نظرات