به گزارش ایسنا به نقل از آسان ثبت، قید عبارت «شرکت سهامی خاص» پیش از نام شرکت یا پس از آن بدون فاصله با نام شرکت در تمامی اوراق، اطلاعیهها و آگهیها به صورت روشن و خوانا طبق قانون الزامی است.
قوانین شرکتهای سهامی خاص
حداقل سرمایه برای تاسیس شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال است. الزامی برای تأمین کامل آن وجود ندارد و فراهم کردن %۳۵ آن برای راهاندازی شرکت کافی خواهد بود. این مبلغ در حساب بانکی شرکت بلوکه میشود و پس از کامل شدن فرایند ثبت قانونی شرکت قابل برداشت خواهد شد. حداقل تعداد شرکا برای تشکیل شرکت سهامی خاص پنج نفر است. سه نفر به عنوان سهامدار (که اعضای هیئتمدیره نیز محسوب میشوند و یکی از آنها مدیرعامل، نفر دیگر رئیس هیئتمدیره و دیگری عضو هیئتمدیره است) و دو نفر به عنوان بازرس. حداکثر تعداد شرکا در قانون مشخص نشده است. در نتیجه، حداقل تعداد سهامداران در شرکتهای سهامی خاص سه نفر است و این عدد میتواند تا هزاران نفر افزایش یابد.
ثبت شرکت سهامی خاص در ایران چه شرایطی دارد؟
شرایط تاسیس شرکتهای سهامی خاص در ایران آسانتر از دیگر انواع کمپانیها است. طی کردن این روند قانونی زمان کمی از متقاضیان میگیرد و تشریفات و پیچیدگیهای معمول را ندارد. به همین دلایل شرکتهای سهامی خاص در کشور بسیار رایج هستند. همچنین این مجموعهها امکان فعالیت گسترده در حوزههای گوناگون را دارند. بنابراین بازرگانان، تاجران، فعالان اقتصادی و کارآفرینان در رشتههای گوناگون اعم از مهندسی، پزشکی، تولیدی و واردات و صادرات همواره به شرکتهای سهامی خاص اقبالی گسترده نشان دادهاند. نهادهای دولتی و خصوصی نیز اعتماد زیادی به این نوع از شرکتها دارند. امکان دریافت انواع تسهیلات بانکی و شرکت در مناقصهها و مزایدههای بزرگ گواه همین اعتبار است.
ویژگیهای شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص
در حالت کلی شرکت سهامی، شرکتی است که فقط سرمایه در آن دخالت دارد. بدین صورت که سرمایه شرکت به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست. در قانون تجارت، شرکت سهامی بهعنوان یک شرکت بازرگانی محسوب میشود. (حتی اگر موضوع عملیات آن شرکت امور بازرگانی نباشد.)
شرکت سهامی خود به دودسته شرکت «سهامی عام و شرکت «سهامی خاص» تقسیم میشود. طبق قانون تجارت شرکتی که قسمتی از سرمایه آن از طریق فروش سهام به مردم تأمین شود، شرکت «سهامی عام» نامیده میشود و شرکتی که تمام سرمایه آنها در زمان تأسیس منحصراً توسط مؤسسین شرکت تأمین شود، شرکت سهامی خاص نامیده میشود.
تفاوت شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص
سهام شرکت سهامی عام قابلیت عرضه در بازار سرمایه و جذب نقدینگی برای پروژههای توسعهای را دارد. درحالیکه ممکن است در شرکت سهامی خاص باتوجهبه محدودیت سهامداران، امکان جذب منابع بیشتر وجود نداشته باشد.
انتقال مالکیت در شرکتهای سهامی عام به سهولت انجام میشود و اثری بر تداوم شرکت سهامی ندارد. درصورتیکه در شرکت سهامی خاص، چنین نقل و انتقالی باید با توافق مدیران شرکت انجام شود.
باید توجه داشته باشید که با وجود تفاوتها، شرایط و مدارک مورد نیاز گفته شده برای ثبت شرکت سهامی خاص، شما میتوانید با استفاده از سامانه آسان ثبت و دریافت راهنمایی از مشاوران متخصص آسان ثبت روند ثبت شرکت خود را با خیالی آسوده پیش ببرید. همچنین از راهنمایی تیم آسان ثبت بهرهمند شوید.
مدیریت شرکت سهامی خاص
هیئتمدیره وظیفه اداره شرکت و گرفتن تصمیمات و اجرای آنها را بر عهده دارد. حداقل اعضای آن سه نفر است که یکی از آنها صرفاً عضو، یک نفر رئیس هیئتمدیره و نفر دیگر مدیر عامل مجموعه است. انتخاب اولین مدیران برای تاسیس شرکت باید در صورتجلسهای قید شود و به امضای کلیه سهامداران برسد. مدیر عامل شرکت سهامی خاص میتواند از میان شرکا یا خارج از آنها انتخاب شود. گرچه طبق قانون هیچ کس نمیتواند همزمان مدیرعامل دو شرکت تجاری باشد. این اشخاص پس از قبول مسئولیت باید نخستین مجمع عمومی شرکت را تشکیل دهند. جلسات هیئتمدیره نیز باید با حضور بیش از نیمی از اعضا برگزار شود.
تصمیمگیریها با تصویب اکثریت آرای افراد حاضر انجام میشود. گفتنی است که مدت مدیریت مدیران شرکت سهامی خاص دو سال است و تمدید دوره مدیریت آنها به طور متوالی بلامانع است. این مدیران تمام اختیارات لازم برای انجام وظایف مدیریت شرکت و اداره امور جاری را دارند. البته چنانچه این اشخاص باعث ضرر و زیان عمدی به شرکت شوند یا قصور در انجام وظایف آنها موجب ورشکستگی شود، در دادگاه مسئول خواهند بود.
نظارت بر شرکتهای سهامی خاص
بازرسان شرکتهای سهامی خاص نمایندگان قانونی سهامداران برای نظارت بر عملکرد مدیران هستند. حداقل تعداد بازرسان برای ثبت شرکت سهامی خاص دو نفر در نظر گرفته شده است. آنها وظیفه دارند با توجه به اساسنامه و با در نظر داشتن مصوبات مجمع عمومی به طور مستمر بر تصمیمگیریها و عملکرد مدیران نظارت کنند. برای این منظور نیز آنها به تمام مدارک، دفاتر، اسناد و حسابهای شرکت دسترسی کامل دارند. نخستین بازرسان در شرکتهای سهامی خاص با رأی سهامداران انتخاب میشوند. گفتنی است که حداکثر تعداد این بازرسان طبق قانون محدودیتی ندارد.
شرایط و نحوه تنظیم اساسنامه شرکت سهامی خاص
اساسنامه رکن اصلی شرکتهای سهامی خاص است. روابط شرکا با یکدیگر، حدود اختیارات اعضا، نحوه تقسیم سود و شرایط انحلال شرکت در این سند مشخص میشوند. تمام قوانین داخلی مربوط به ادارۀ مجموعه و نظارت بر عملکرد مدیران و رابطه با سهامداران نیز در آن درج میشود. برای تاسیس شرکت سهامی خاص، اساسنامه باید به تایید و امضای تمامی اعضا برسد. تغییر دادن مندرجات اساسنامه به برگزاری مجدد مجمع عمومی و تصمیم اکثریت شرکا نیاز دارد. طبق ماده ۸ قانون تجارت ایران، اساسنامه شرکت سهامی خاص باید دربردارنده موارد زیر باشد:
نام شرکت، موضوع شرکت و مدت شرکت.
- نشانی، شماره تماس و کد پستی مرکز اصلی شرکت و محل شعب آن در صورت وجود.
- مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیرنقد آن به تفکیک. همچنین تعیین مبالغ پرداختشده و نحوه مطالبه باقیماندۀ آن که باید حداکثر ظرف پنج سال تأدیه شود.
- تعداد سهام بینام و با نام و مبلغ اسمی آنها. در صورت وجود سهام ممتاز، تعیین تعداد و خصوصیات و امتیازات آنها.
- نحوۀ انتقال سهام با نام و نیز طریقۀ تبدیل سهام با نام به سهام بینام
- تعداد سهام تضمینی که مدیران در هنگام تاسیس شرکت سهامی خاص باید به صندوق شرکت بسپارند. همچنین در صورت پیشبینی امکان صدور اوراق قرضه، ذکر شرایط و ترتیب آن.
- ترتیب و شرایط افزایش و کاهش سرمایه شرکت و هر گونه تغییر در سرمایه شرکت. همچنین تعیین حق تقدم در خرید سهامهای جدید.
- مقررات مربوط به تشکیل مجامع عمومی و حد نصاب لازم برای رسمیت یافتن آنها و نیز طریقه تصمیمگیری و اخذ رای.
- شیوه انتخاب مدیران، تعیین وظایف و حدود اختیارات آنها و شرایط جایگزینیشان. همچنین نحوه گزینش بازرسان، معین کردن مدت ماموریت آنها و شرایط عزلشان.
- نحوه تغییر اساسنامه یا اصلاح
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات