• دوشنبه / ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۰:۳۹
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404022215655
  • خبرنگار : 50038

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت:

آسم؛ بیماری مزمنی که می‌توان علائم آن را کنترل کرد

آسم؛ بیماری مزمنی که می‌توان علائم آن را کنترل کرد

ایسنا/همدان کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر گفت: آسم یک بیماری مزمن است و بهبودی کامل می‌تواند سال‌ها طول بکشد، اما در صورت اعمال درمان‌های لازم می‌توان علائم آسم را کنترل کرد.

علی‌رضا کریمی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه شایع‌ترین علل آسم که هم در بزرگسالی و هم در دوران کودکی دیده می‌شود، آلرژی‌ها و عوامل محیطی هستند، افزود: برخی از مواد آلرژی‌زا می‌توانند باعث آسم شوند، همچنین سیگار کشیدن دود اگزوز زغال سنگ، مواد شیمیایی نیز می‌توانند زمینه را برای این بیماری فراهم کنند.

وی با اشاره به اینکه در حالی‌ که در برخی از بیماران علائم به‌طور خفیف پیشرفت می‌کند، می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد و بر فعالیت‌های روزانه در سایر بیماران تأثیر منفی بگذارد، اظهارکرد: برای سیر مثبت بیماری، درمان دارویی را نباید قطع کرد و از معاینات منظم پزشک غافل شد.

کریمی خاطرنشان کرد: آسم یک بیماری مزمن تنفسی است، یعنی در طول زمان پایدار است که با التهاب راه‌های هوایی ریه مشخص می‌شود، اگر چه معمولاً قابل‌درمان نیست، با این‌ وجود می‌توان آن را به طور مؤثر کنترل کرد. 

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر گفت: نشانه‌های بیماری حملات آسم است که هر بار که سیستم ایمنی با محرک‌های خاصی مواجه می‌شود انسداد برونش در این زمینه رخ می‌دهد، بیشتر موارد با فعال‌شدن وراثت نامطلوب در پس‌زمینه ایمنی ناپایدار، شرایط نامطلوب زندگی و عادات بد همراه است.

وی با بیان اینکه با وجود دستاوردهای علمی در زمینه این بیماری، آسم برونش یک بیماری قابل درمان نیست، اما می‌توان آن را کنترل کرد، تصریح کرد: افراد مبتلا به آسم که بیماری خود را کنترل می‌کنند، می‌توانند تمام فعالیت‌هایی که توسط افراد غیر مبتلا به آسم انجام می‌شود را انجام دهند.

کریمی اظهار کرد: آسم می‌تواند همه گروه‌های سنی را تحت‌تأثیر قرار دهد، نه‌تنها کودکان و نوجوانان، بلکه بزرگسالان و سالمندان را نیز درگیر می‌کند، شایع‌ترین تظاهرات عبارتند از سفتی قفسه سینه (مانند گیره‌روی قفسه سینه)، خس‌خس سینه (احساس زنگ زدن در گلو)، سرفه، تنگی نفس. این علائم در شب و صبح بیشتر دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه رعایت قوانین بهداشتی و سبک زندگی مناسب با هدف محدودکردن عوامل خطر قابل اصلاح تا حد امکان بسیار مهم است، گفت: آسم اغلب زمانی ایجاد می‌شود که فردی که از قبل مستعد ابتلا به آسم است، با موادی که به آنها حساسیت دارد تماس پیدا کند. این استعداد ممکن است به دلیل عوامل مختلفی باشد.

نیمی از مبتلایان به بیماری‌آسم، آلرژی ندارند

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر با اشاره به اینکه نیمی از مبتلایان به بیماری‌آسم، آلرژی ندارند یا در زندگی روزمره یا محل کار در معرض عوامل تحریک‌کننده قرار دارند، افزود: مؤلفه ژنتیکی مثل وجود بیماری ‌آسم در یکی از اعضای نزدیک خانواده، وجود آلرژی، جنسیت زن، قومیت، چاقی، قرارگرفتن در معرض دود در دوران کودکی، قرارگرفتن در معرض آلاینده‌ها، از جمله دلایل ابتلا به آسم است.

کریمی تصریح کرد: در یک فرد سالم، هوا با کمترین مقاومت به راه‌های هوایی ریه (نایژه‌ها یا برونش‌ها) وارد و از آن خارج می‌شود، برونش‌ها مانند شاخه‌های درخت هستند که در فرد سالم یا در فرد مبتلا که آسم را کنترل می‌کند، اما در فرد مبتلا به آسم کنترل نشده، برونش‌ها دارای یک دیواره ضخیم آغشته به مایعات هستند و تمایل دارند راحت‌تر بسته شوند، علاوه بر این، غدد موجود در دیواره برونش‌ها مخاط تولید می‌کنند که به کاهش فضای عبور هوا کمک می‌کند.

وی با بیان اینکه این اتفاق باعث خس‌خس سینه، سرفه و خلط، سفتی در قفسه سینه و تنگی نفس می‌شود، اظهار کرد: عناصر متعددی وجود دارد که به آنها «محرک» یا عوامل آزادکننده می‌گویند و این عوامل می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و همیشه قابل‌شناسایی نیستند.

محرک‌های بروز آسم را بشناسید

کریمی بیان کرد: گرد و غبار و کنه‌های گرد و غبار، گرده علف‌ها، علف‌های هرز و درختان،حیوانات خانگی به ویژه موی گربه، پرنده و سگ، آلرژی بینی، آنفولانزا، عفونت‌های ویروسی و سینوسی، آلودگی هوا، دود سیگار، مواد شیمیایی، تغییر آب و هوا ناشی از فشار هوا، دما، رطوبت و بادهای شدید و بوهای سنگین ناشی از پاک کننده‌ها، رنگ‌ها، جلا دهنده‌ها، عطرها و پخت و پز، از جمله محرک‌های بروز آسم هستند.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر به نقش سوء تغذیه و وزن کم نوزاد هنگام تولد، داشتن سابقه خانوادگی آسم، ابتلا به بیماری‌های شدید از کودکی، سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری و افسردگی در ایجاد این بیماری اشاره کرد.

وی در مورد علائم بیماری آسم، گفت: مشکل در تنفس یا تنگی نفس، سرفه، سفتی و درد قفسه سینه، ایجاد صدای خس‌خس یا سوت هنگام تنفس و مشکل در خوابیدن به دلیل تنگی نفس، سرفه یا عطسه، از جمله آنهاست.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر تصریح کرد: از آنجایی که آسم یک بیماری التهابی است، هدف از درمان کنترل التهاب و درعین‌ حال تسکین علائم ناشی از آن است. داروهای موجود در بازار امروز حاوی حداقل دوز کورتیزون (صدها برابر کمتر از دوزهای موجود در یک قرص کورتیزون) هستند که با رسوب در برونش‌ها، التهاب را که باعث آسیب می‌شود، کنترل می‌کنند.

وی اظهارکرد: فرد مبتلا به بیماری ‌آسم باید از عواملی که می‌تواند منجر به تشدید بیماری‌ شود (دود فعال و غیرفعال، حیوانات خانگی در خانه، بوی تند) دوری کند، در صورت حساسیت به گردوغبار خانه، توصیه می‌شود حضور فرش و پرده در خانه را به حداقل برسانید، اتاق‌ها را مرتب تمیز و تهویه کنید، از روکش‌های مخصوص بالش و تشک استفاده کنید، از پتوهای پشمی پرهیز کنید، ملحفه‌ها را به طور مکرر در دمای بالا بشویید.

کریمی خاطرنشان کرد: مناسب‌ترین روش برای کنترل آسم درمان دارویی است، درمان دارویی با توجه به سن بیمار و علائمی که نشان می‌دهد متفاوت است، مصرف منظم داروها باعث از بین رفتن تحریکات مجاری تنفسی بیمار می‌شود.

وی بیان کرد: افراد مبتلا به بیماری‌ آسم همیشه باید داروهای مسکن همراه خود داشته باشند، حتی در افرادی که برای سال‌ها علائمی ندارند، حمله بیماری‌آسم ممکن است در صورت وجود رویدادهای محرک شایع مانند محیط بسیار غبارآلود رخ دهد.

کارشناس بیماری‌های غیرواگیر مرکز بهداشت ملایر افزود: انواع مختلفی از داروهای استنشاقی برای درمان این بیماری وجود دارد و این وظیفه پزشک است که متناسب با فرد مبتلا به بیماری‌آسم مناسب‌ترین دستگاه استنشاقی را برای بیمار انتخاب کند، همچنین انواع داروهای آسم شامل داروهای پیشگیری کننده، داروهای تسکین دهنده و داروهای کنترل علائم است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha