به گزارش ایسنا، سوتیریس مانولوپولوس سرمربی یونانی تیم ملی بسکتبال مردان ایران از مرداد ۱۴۰۳ هدایت تیم ملی ایران را برعهده گرفت. هدف او تغییر در نگرش و فرهنگ بسکتبال ایران و جوانگرایی تیم ملی است و امیدوار است که با کار سخت و تلاش به این مهم دست یابد.
او چندی پیش مهمان خبرگزاری ایسنا بود و در مورد تجربه حضورش در ایران، اهداف و آرمانهایش با تیم ملی بسکتبال ایران و تغییر نسل سخن گفت. در ادامه پرسش و پاسخ ۶۰ دقیقهای ایسنا با این سرمربی یونانی را میخوانید.
*از اینکه دعوت ما را برای حضور در مصاحبه قبول کردید ممنونیم.
سوتیریس مانولوپولوس: ممنون از شما، افتخاری برای من است. میخواهم به فارسی بگویم نوروز مبارک.
* اول از همه در مورد ماجراجویی خود در بسکتبال به عنوان بازیکن و مربی بگویید تا هواداران بسکتبال در ایران بتوانند شناخت بیشتری از شما به عنوان سرمربی تیم ملی بسکتبال داشته باشند.
سوتیریس مانولوپولوس: من در آتن بزرگ شدم و بسکتبال را هم از تیمهای پایه پاناتینایکوس شروع کردم که تیم شناختهای در یونان و اروپا است. زمانی که دبیرستانم تمام شد، اسکالرشیپ ورزشکاری (کمکهزینه تحصیلی مبتنی بر شایستگی) آمریکا را گرفتم و آنجا تحصیل کردم. در همان زمان بسکتبال هم بازی میکردم. پس از ۴ سال بازی در دانشگاه بوستون و تمام شدن درسم به یونان برگشتم و تا سن ۳۳-۳۴ سالگی بسکتبال بازی کردم. بعد به عنوان دستیار در خیلی تیمها که در یورولیگ هم حضور داشتند، مربیگری کردم و پس از کار کردن در کنار مربیان مطرحی از آمریکا و اروپا، به حدی از تجربه رسیدم تا سرمربی شوم. از آن زمان در تیمهای مختلفی حضور داشتم و در بیشترشان موفق بودم اما بزرگترین تجربه من حضور در تیم ملی یونان بود که توانستیم به جام جهانی راه پیدا کنیم. این داستانی کوتاه از زندگی ورزشی من بود که تجارب زیادی برای من داشت.
* نزدیک به ۶ ماه است که در ایران کار میکنید. پیشرفت تیم ملی ایران در این مدت را چطور ارزیابی میکنید؟
سوتیریس مانولوپولوس: از آگوست (مرداد) به ایران آمدهام. ما مراحل زیادی را پشت سر گذاشتهایم. متاسفانه این شانس را نداشتم که با بازیکنانم هر روز کار کنم و تنها در برهههای مشخصی آنها را در اختیار داشتم. ما یک کمپ در آگوست داشتیم. کمپ دیگر ما در نوامبر بود که برای بازیکنان جوان انجام شد. آخرین اردوی ما هم در فوریه بود. من معتقدم که بازیکنان واکنش خوبی داشتند و برای آنها خوشحالم. آنها تلاش داشتند یک سری تغییرات ایجاد کنند؛ البته نه فقط تغییرات بلکه یک سری موارد را به بازیشان اضافه کردند. ما شروع کردیم که به نسل جدید فرصت بیشتری بدهیم. من معتقدم که تا اینجا اوضاع خوب بوده است اما از نظر من باید خیلی بهتر شویم و شرایط را بهتر کنیم. این زمانی شروع میشود که هر روز با هم باشیم و کار کنیم.
* به نظر میرسد که برنامه ویژهای برای تغییر نسل بسکتبال ایران دارید. آیا این خواسته فدراسیون بسکتبال است یا ترجیح خودتان این است که با نسل بعدی و بازیکنان جوان کار کنید؟
سوتیریس مانولوپولوس: این یکی از مهمترین دلایلی بود که باعث شد من به ایران بیایم. رئیس فدراسیون به طور کلی بر روی پیشرفت بسکتبالیستهای ایرانی از سنین خیلی پایین تمرکز کرده است. برای همین روی این پروژه سرمایهگذاری شده و ما صحبت زیادی راجع به آن میکنیم. من میتوانم بیشتر در این پروژه باشم و بازیکنان زیادی داریم که توانایی بهتر شدن را دارند. همه چیزی که ما باید انجام دهیم این است که به پروسهای که در حال طی شدن است، اعتماد کنیم. به بازیکنان جوان اعتماد کنیم و فشار و توقع زیادی روی آنها ایجاد نکنیم. این پروسه یک شبه رخ نمیدهد بلکه نیاز به زمان زیادی دارد. شما نمیتوانید در بسکتبال طی یک زمان کوتاه تغییر ایجاد کنید بلکه نیاز به صبر و حوصله دارد.
* یکی از مهمترین خبرهای سال گذشته بسکتبال ایران خداحافظی حامد حدادی بود. فکر میکنید که در ایران بازیکنی حضور دارد که بتواند جایگزین حدادی شود؟
سوتیریس مانولوپولوس: من سوال شما را با یک سوال پاسخ میدهم. G.O.A.T (Great Of All Time: بهترین تمام دوران) در NBA کیست؟ پاسخ شما مایکل جردن، لبران یا کوبی است. از نظر من مایکل جردن است. چیزی که میخواهم بگویم این است که چنین بازیکنانی ۱۰۰ سال یک بار میآیند. پس در حال حاضر نمیتوانیم بگوییم اسطوره بعدی که میتواند جایگزین حدادی شود، کیست. هنوز هم دیدن نمایشهای حدادی جذاب است. بنابراین ما امیدواریم که چنین بازیکنی را هر چه زودتر پیدا کنیم. در حال حاضر پاسخ به این سوال زود است.
* در تجربه اول به عنوان سرمربی تیم ملی، ایران به قطر باخت و تیم ملی تعداد بالای TurnOver در این بازی داشت. چطور این مشکل را حل کردید؟ چه دلیلی پشت این تعداد زیاد TurnOver وجود داشت؟
سوتیریس مانولوپولوس: من معتقدم که سریعترین پیشرفت برای یک تیم حذف Turnoverهاست. در بازی با هند و قزاقستان ما کمی بهتر شدیم ولی برای رسیدن به هدف من، باید بیشتر کار کنیم. من معتقدم اول از همه داشتن بازیکنان جوان باعث میشود که آمار توپ های از دست رفنته بیشتر شود. من همچنین معتقدم که این به فرهنگ بسکتبال و نگاه بازیکنان به این رشته برمیگردد. من از روز اول تاکید کردم که به توپ و تلاششان احترام بگذارند. من تلاش فوقالعاده آنها را میبینم ولی همه چیز را با یک turnover ساده از بین میبرید. این چیزی است که ما روی آن تمرکز کردهایم، البته که زمان میبرد اما وقتی در این زمینه بهتر شوید، باقی موارد بهتر خواهد شد.
* وجهه دیگر بازی تیم تحت هدایت شما، دو بازی آخر مقابل هند و قزاقستان بود که تیم ملی در زمینههای دفاعی بهتر عمل کرد. چطور توانستید این مورد را حل کنید؟
سوتیریس مانولوپولوس: اول اینکه من یک مربی دفاعی هستم که تمرکز زیادی روی دفاع دارم چون که معتقدم بازی و قهرمانی از دفاع میآید. همچنین من مربیای هستم که دیدن استعدادها را دوست دارم. وقتی یک استعداد میبینم میخواهم به او آزادی عمل بدهم. فلسفه و سیستم من چه دفاعی باشد و چه تهاجمی، زمان زیادی برای اجرا میبرد تا بازیکنان آن را بفهمند و جزوی از بازی شود. هر چه زمان بیشتری را با بازیکنانم بگذرانم، بهتر خواهیم شد. من نیاز به اشتیاق بیشتری از سوی بازیکنان دارم. ما در دو بازی گذشته جو خوبی داشتیم و در خانه مقابل هواداران فوقالعادهمان بازی کردیم که ما را به سمت موفقیت هل دادند و ما با فشار زیادی بازی کردیم. مهمترین چیزی که وجود دارد این است که دو بازی ۴۰ دقیقهای با فشار بالا انجام دادیم و ما باید این سیستم را بسازیم. بازیکنانم با سیستم من بیشتر آشنا شدند و به آن اعتقاد پیدا کردهاند. ما باید این فضا را حفظ کنیم.
* به نظرتان آیا این امکان وجود دارد که فلسفه شما در بسکتبال ایران اجرایی شود؟
سوتیریس مانولوپولوس: من اعتقاد دارم که این موضوع شدنی است. در ایران چشمانداز خوبی وجود دارد. ۹۰ میلیون نفر در ایران زندگی میکنند که تعداد زیادی در بین آنها عاشق بسکتبال هستند. من کودکان زیادی را دیدهام، کودکان ۱۲ ساله که بسکتبال را دوست دارند. اگر آنها تحت یک سیستم خاص بزرگ شوند، فرهنگ بسکتبال تغییر میکند. البته من نمیخواهم فرهنگ را به طور کامل تغییر بدهم ولی تلاش میکنم که آپشنهای بیشتری از لحاظ دفاعی و تهاجمی به فرهنگ بسکتبال ایران بدهم. دوباره میگویم که این یک پروسه است که همه باید به آن اعتقاد داشته باشند تا این فلسفه کار کند. من امید زیادی به این موضوع دارم.
* همانطور که اشاره کردید، بعد از بازی با قطر بازیکنان جوان بیشتری در تیم ملی دیدیم. شما فکر میکنید که میتوانیم بازیکنان جوان بیشتری در جام ملتهای آسیا داشته باشیم؟
سوتیریس مانولوپولوس: وقتی بازیکنان جوان را در دو بازی گذشته آنالیز کردم، بعضی از آنها اصلا سابقه بازی در تیم ملی بسکتبال را نداشتند و بعضی از آنها به طور میانگین ۳ دقیقه بازی کرده بودند. برای مثال متین (آقاجانپور) خیلی کم در تیم ملی بازی کرده بود یا سینا (واحدی) ۸ دقیقه بازی کرده بود.
* منظورتان این است که در واقع بازیکنان بیتجربهای بودند؟
سوتیریس مانولوپولوس: بله اما الان آنها بخش مهمی از تیم ملی هستند. وقتی شما تغییرات شدیدی انجام میدهید، همیشه جواب نمیگیرید. جوانان نیاز به زمان دارند تا سازگار شوند. تجربه چیزی نیست که من بتوانم به آنها بدهم. این مسیری است که باید طی کنند. همانطور که میدانید هر چه بازیکنان بیشتری به میدان بفرستید، سختی کار بیشتر است. ما باید ببینیم که آیا در سه چهار ماه آخر آماده سازی لازم را خواهیم داشت تا بازیکنان جوان بیشتری را ببینیم؟ ما نمیدانیم در این پروسه چه اتفاقی میافتد.
* چشمانداز شما برای تیم ملی بسکتبال ایران چیست؟
سوتیریس مانولوپولوس: اگر فکر میکردم که نمیتوانم یک کار عالی در اینجا انجام دهم، به ایران نمیآمدم. من به فدراسیون هم گفتهام که من جادوگر نیستم و نمیتوانم آینده را پیشبینی کنم. چیزی که من میتوانم این است که هر روز سخت کار کنم و تلاش کنم که هر روز بهتر شوم. معتقدم که بازیکنان و چشم انداز خوبی وجود دارد که ایران را به یک تیم برنده تبدیل کنم اما این زمان میبرد.
* با توجه به اینکه شما در حال تغییر نسل بستکبال ایران هستید، آیا تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا و بعد از آن بازی های آسیایی پتانسیل این را دارد که نتیجه بگیرد و مدال کسب کند؟
سوتیریس مانولوپولوس: خیلی زود است راجع به این موضوعات صحبت کنیم. بازیکنان جوانی در اختیار داریم که نمیخواهیم روی آنها فشار بگذاریم بلکه میخواهیم نگرش برنده بودن را در تیم ایران بسازیم که این نگرش در روز به روز تمرینات ساخته میشود. ما باید این تیم را بسازیم ولی نمیخواهم روی بازیکنان جوانم فشار بگذارم.
* قطعا فشار گذاشتن روی بازیکنان جوان میتواند باعث نابودی و از دست رفتن آنها شود.
سوتیریس مانولوپولوس: دقیقا.
* با توجه به اینکه تیم ملی ایران در انجام بازیهای آماده سازی مشکل دارد، چطور میخواهید این مشکل را برطرف کنید؟
سوتیریس مانولوپولوس: این موضوع خیلی درست است. چند ماه است که روی این موضوع بحث میکنیم. داریم روی این موضوع کار میکنیم تا در یک تورنمنت پیش از جام ملتها حضور پیدا کنیم. من حداقل ۸ تا ۱۰ بازی دوستانه میخواهم. این یک پروسه است که باید در یک تورنمنت خارج از ایران شرکت کنیم.
* افرادی اعتقاد داشتند که بعضی از بازیکنان تیم ملی با سرمربی قبلی رابطه خوبی نداشتند اما اکنون رابطه دوستانهای با شما دارند. چطور توانستی اعتماد و احترام را در تیم ملی ایجاد کنی؟
سوتیریس مانولوپولوس: اول از همه باید بگویم که نمیدانم در گذشته چه اتفاقی افتاده است و صادقانه بگویم به من هم ارتباطی ندارد. اگر از اتفاقات گذشته آگاه شوم احتمالا نمیتوانم تمام ماجرا را بفهمم. ارتباط بازیکن و مربی بسیار سخت است چرا که بعضی روزها همه چیز خوب است و یک روز دیگر نه. فلسفه من این است که من به بازیکنان و پیشرفتشان توجه میکنم. اگر بخواهم چیزی به بازیکنانم بگویم چه در تمرین و چه شب باشد، چون که ممکن است ویدیوی تمرین را ببینم و از چیزی خوشم نیاید همان لحظه به آن بازیکن پیام میدهم. مهم نیست که حتی نیمه شب باشد. ارتباط من و بازیکنانم باید بین من و بازیکنانم باشد و هیچ نفر سومی دخیل نباشد. نمیخواهم به یک نفر دیگر چیزی را بگویم که به بازیکنم منتقل کند. همانطور که گفتم من یک معلم هستم و میخواهم بازی را یاد بدهم. وقتی شما به عنوان یک مربی و معلم هر روز با بازیکنان در تمرین هستید اگر چیز اشتباهی دیدید، نباید چشمهایتان را ببندید. باید تمرین را متوقف کنید و همه چیز را درست کنید، درست کنید و درست کنید. من بازیکن را به سمت پیشرفت هل میدهم. این برای بازیکنان آسان نیست ولی در جریان یک ارتباط همه چیز به ماهیت آن بستگی دارد.
* چه چیزی را به عنوان بزرگترین ضعف بسکتبال ایران (زیرساختها، بازیکنان، رفتارهای غیرحرفهای...) دیدهای و چطور میتوانیم آن را حل کنیم؟
سوتیریس مانولوپولوس: تا الان من هیچ مشکلی با رفتار بازیکنان نداشتم و ارتباطمان خوب بوده است. بزرگترین مشکل من تا اینجای کار، نحوه فکر کردن به بازی بسکتبال است. چیزی که من در لیگ برتر دیدم و زمانی که با بازیکنان کار کردم این است که بسکتبال در ایران فقط برای حرکات با توپ است. یعنی، همه چیز باید در حمله و با توپ اتفاق بیفتد اما من سعی میکنم این ذهنیت را تغییر دهم. من تلاش میکنم که دفاع کردن را به این موضوع اضافه کنم. من تلاش میکنم به آنها بگویم این کاری که میکنید درست است اما باید یک سری موارد را اضافه کنیم، چه در کارهای تهاجمی و چه در کارهای دفاعی.
* منظورتان این است که میخواهید فرهنگ بسکتبال ایران را تغییر دهید.
سوتیریس مانولوپولوس: دقیقا
* کدام یک از بازیکنان فعلی تیم ملی توانایی بازی در لیگهای خارج از آسیا را دارد؟
سوتیریس مانولوپولوس: حتی فکر میکنم همین الان بعضی از بازیکنان این پتانسیل را دارند ولی نیاز دارند که موقعیت درست را پیدا کنند. برای مثال، بهنام یخچالی و محمد امینی در شرایط خوبی هستند. مهم این است که موقعیت مناسب و تیم مناسب را پیدا کنند. چیزهایی لازم است تا این موقعیت را پیدا کنند.
* اگر اجازه دهید چند سوال فان و ساده از شما بپرسم. اگر بخواهید یک قانون را در بسکتبال تغییر دهید چه قانونی را انتخاب میکنید؟
سوتیریس مانولوپولوس: تغییر یک قانون در بسکتبال؟ این یک سوال جالب است. من بازی بسکتبال را به همان شکلی که هست دوست دارم. قطعا چیزهای کوچکی هست که باید تغییر کند اما من به آن ها فکر نکردم. ولی این سوال خوبی است که بعدها جوابت را میدهم.
* همانطور که شنیده ام شما حرکت «فلوتر شات» را دوست ندارید.
سوتیریس مانولوپولوس: چه کسی این را به تو گفته است؟ واقعا اگر یک قانونی را بخواهم عوض کنم زمان بازی را به ۴۴ دقیقه افزایش میدهم. من میخواهم بازی در زمان بیشتر انجام شود.
* آیا حرکت دیگری در بسکتبال هست که مثل فلوتر شات دوست نداشته باشی؟
سوتیریس مانولوپولوس: من نمیدانم این موضوع را چه کسی به تو گفته است. میخواهم راجع به فلوتر شات به تو توضیح بدهم. فلوتر یکی از سختترین پرتابهای بسکتبال است. فلوترشات اسلحه بسیار قدرتمندی است به شرطی که در آن بسیار خوب و حرفهای باشی ولی وقتی بازیکنانی را میبینم که از فلوتر استفاده میکنند اما آن را تمرین نکردهاند، دیوانه میشوم برای همین آن را ممنوع میکنم اما اگر کسی را ببینم که واقعا این شات (پرتاب) را تمرین کرده و بسیار در آن خوب است، به او اجازه استفاده از فلوترشات را میدهم. جرج پرینتزیس یکی از بهترین بازیکنان اروپا بود که برای المپیاکوس بازی میکرد و با استفاده از این شات باعث شد که المپیاکوس قهرمان یورولیگ شود. او حتی موقعی هم که میخواست سه امتیازی بیندازد، با فلوترشات این کار را میکرد. او بازیکن من بود و از او پرسیدم که چقدر تمرین اضافی برای فلوترشات انجام میدهد، اگر هر روز بعد از پایان تمرین، در تمرینات اضافهاش به یک تعداد گل معینی از طریق فلوترشات میرسید لیاقت این را داشت که از فلوترشات استفاده کند. همین باعث شد که المپیاکوس با کمک این شاتها به بزرگترین دستاوردش برسد که همان قهرمانی یورو لیگ بود. بنابراین اگر برای فلوترشات تمرینات سختی انجام دهید، قابل قبول است. اگر در فلوترشات خوب باشید و به من نشان دهید که این ضربه را خوب میزنید، اجازه استفاده از این ضربه را میدهم.
* درباره تیم رویاییتان به ما بگویید. چه تیمی را انتخاب میکنید؟
سوتیریس مانولوپولوس: من سنتی هستم. مسابقات NBA را نگاه میکنم. به بازیکنان در ایران و خارج از ایران میگویم که نخواهید مثل بازیکنان NBA بازی کنید چون نمیتوانید. تلاش کنید که بهتر شوید. من خوشحالم که مربی اسطورههایی مانند دیاماتیدیس بودهام. او یک بار به عنوان بهترین بازیکن ماه اروپا انتخاب شد و سه سالی است که سرمربی است. او بازیکن فوقالعادهای بود که باعث میشد باقی بازیکنان بهتر شوند. همه عاشق بازی کردن با او بودند و دیاماتیدیس شبیه مجیک جانسون NBA بود. من سرمربی اسپانولیس هم بودم که یکی از بهترین بازیکنان اروپا بود. من بازیکنان زیادی داشتم و پاپایانیس، پرینتزیس و کالافیس بازیکنان فوقالعادهای بودند.
* حدود ۶ ماه است که در ایران زندگی میکنید. ما فرهنگهای خاصی مانند نوروز داریم. فرهنگ یا رفتار خاصی در این برهه بوده که شما را سورپرایز کرده باشد؟
سوتیریس مانولوپولوس: نه سورپرایز نشدم. صادقانه بگویم که قبلا هم ایرانیان زیادی دیدهام که انسانهای خیلی خوبی بودند. تمدن ایران و یونان از تمدنهای باستانی هستند که تاریخ فوقالعادهای دارند. چیزی که من دوست دارم و ما هم در یونان مشابهش را داریم، این است که خیلی حواستان به خارجیها است و از آنها مراقبت میکنید. مردم ایران خیلی با من خوب هستند و حواسشان به من هست. حس بسیار خوبی نسبت به مردم ایران دارم.
در پایان حرفی برای گفتن دارید.
سوتیریس مانولوپولوس: در مورد همه چیز صحبت کردیم. فارسی خیلی کم بلدم اما قول میدهم که بیشتر یاد بگیرم. من نیاز دارم که لفظهای فارسی بسکتبال را یاد بگیرم چرا که خیلیها متوجه نمیشوند که من چه میگویم. حضورم در اینجا افتخاری برای من بود.
انتهای پیام
نظرات