سازمان بهداشت جهانی و شرکای آن، در روز جهانی پرستار، میزبان رونمایی جهانی از گزارش وضعیت پرستاران در سال ۲۰۲۵ بودند. در این رویداد، کری مککارتی، محقق ارشد سازمان بهداشت جهانی، یافتههای اصلی و اولویتهای سیاست جهانی را ارائه کرد و شیلا بونیتو از دانشگاه فیلیپین و هاوارد کاتون از شورای بینالمللی پرستاران که ریاست مشترک این گزارش را برعهده داشتند، به جیم کمپبل، مدیر نیروی کار سلامت سازمان بهداشت جهانی و آملیا لاتو آفوهامانگو تویپولوتو، مدیر ارشد پرستاری سازمان بهداشت جهانی پیوستند تا به سراسر جهان سفر کنند و بشنوند که چرا گزارش وضعیت پرستاری جهان در سال ۲۰۲۵ برای پرستاران و رهبران در سراسر جهان مهم است.
نیروی کار پرستاری در حال رشد است اما نابرابریها اهداف بهداشت جهانی را تهدید میکنند
براساس گزارش وضعیت پرستاری جهان ۲۰۲۵ که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO)، شورای بینالمللی پرستاران (ICN) و شرکا منتشر شده است، نیروی کار پرستاری جهانی از ۲۷.۹ میلیون نفر در سال ۲۰۱۸ به ۲۹.۸ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت اما نابرابریهای گستردهای در دسترسی به پرستاران در مناطق و کشورهای مختلف همچنان وجود دارد. نابرابری در نیروی کار پرستاری جهانی، بسیاری از جمعیت جهان را از دسترسی به خدمات بهداشتی ضروری محروم میکند که میتواند پیشرفت به سوی پوشش همگانی سلامت (UHC)، امنیت جهانی سلامت و اهداف توسعه مرتبط با سلامت را تهدید کند.
گزارش جدید منتشرشده در روز جهانی پرستاران، تحلیلی جامع و بهروز از نیروی کار پرستاری در سطوح جهانی، منطقهای و کشوری ارائه میدهد. شواهد با تلفیق اطلاعات ۱۹۴ کشور عضو سازمان بهداشت جهانی، نشاندهنده پیشرفت جهانی در کاهش کمبود نیروی کار پرستاری از ۶.۲ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ به ۵.۸ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ است و پیشبینی میشود که این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۴.۱ میلیون نفر کاهش یابد، اما پیشرفت کلی هنوز نابرابریهای عمیق منطقهای را پنهان میکند، تقریبا ۷۸ درصد پرستاران جهان در کشورهایی متمرکز هستند که فقط ۴۹ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند.
کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط با چالشهایی در فارغالتحصیلی، استخدام و حفظ پرستاران در نظام سلامت مواجه هستند و برای ایجاد و حفظ مشاغل به افزایش سرمایهگذاریهای داخلی نیاز دارند. به موازات آن، کشورهای با درآمد بالا باید برای مدیریت سطح بالای پرستاران بازنشسته آماده باشند و اتکای خود را به پرستاران آموزشدیده خارجی بررسی کنند تا توافقهای دوجانبه خود با کشورهایی که پرستاران آنها را استخدام میکنند، تقویت کنند.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی گفت: این گزارش حاوی اخبار دلگرمکنندهای است و به کشورهایی که در حال پیشرفت هستند، تبریک میگوییم اما نمیتوانیم نابرابریهایی را که چشمانداز جهانی پرستاری را مشخص میکند، نادیده بگیریم.
گزارش وضعیت پرستاری جهان در سال ۲۰۲۵ براساس دادههای گزارششده ۱۹۴ کشور، گزارش افزایش ۳۳ درصدی تعداد کشورها از آخرین ویرایش سال ۲۰۲۰ را نشان میدهد. این گزارش شامل پروفایلهای دقیقی از کشورها است و اکنون برای دسترسی عمومی به صورت آنلاین در دسترس قرار گرفته است و همچنین نابرابریهای پیچیدهای را بین کشورها، مناطق و زمینههای اجتماعی - اقتصادی آشکار میکند. دادهها و شواهد برای پشتیبانی از گفتوگوی کشوری جهت زمینهسازی یافتهها در سیاستها و اقدامات در نظر گرفته شدهاند.
پم سیپریانو، رئیس شورای بینالمللی پرستاران گفت: ما از گزارش وضعیت پرستاری جهان در سال ۲۰۲۵ بهعنوان نقطه عطف مهم برای نظارت بر پیشرفت در تقویت و حمایت از نیروی کار پرستاری به سمت اهداف بهداشت جهانی استقبال میکنیم. این گزارش به وضوح نابرابریهایی را که مانع حرفه پرستاری میشوند و بهعنوان مانعی برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت (UHC) عمل میکنند، آشکار میکند، جنسیت و برابری همچنان دغدغههای اصلی در نیروی کار پرستاری هستند. زنان همچنان بر این حرفه تسلط دارند و ۸۵ درصد از نیروی کار پرستاری جهان را تشکیل میدهند.
یافتهها نشان میدهد که از هر هفت پرستار در سراسر جهان، یک نفر و ۲۳ درصد در کشورهای با درآمد بالا، متولد خارج از کشور هستند که نشاندهنده وابستگی به مهاجرت بینالمللی است. در مقابل، این نسبت در کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا (۸ درصد) کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین (یک درصد) و کشورهای با درآمد پایین (۳ درصد) بهطور قابل توجهی کمتر است.
کشورهای کمدرآمد با سرعت بیشتری نسبت به کشورهای با درآمد بالا، تعداد فارغالتحصیلان پرستاری را افزایش میدهند. در بسیاری از کشورها، به دلیل سرعت بیشتر رشد جمعیت و فرصتهای شغلی کمتر، دستاوردهای سخت به دست آمده در نرخ فارغالتحصیلی پرستاران منجر به بهبود تراکم نمیشود. برای رسیدگی به این موضوع، کشورها باید مشاغلی ایجاد کنند تا اطمینان حاصل شود که فارغالتحصیلان استخدام و در سیستم سلامت ادغام خواهند شد و شرایط کاری را بهبود میبخشند.
آمار جمعیتی و روند بازنشستگی، تصویر متفاوتی را نشان میدهد. نیروی کار پرستاری جهانی نسبتا جوان است، ۳۳ درصد از پرستاران زیر ۳۵ سال سن دارند، در حالی که ۱۹ درصد پیشبینی میشود در ۱۰ سال آینده بازنشسته شوند، با این حال، در ۲۰ کشور که عمدتا درآمد بالایی دارند انتظار میرود، بازنشستگی از تازهواردان پیشی بگیرد و این امر نگرانیهایی را در مورد کمبود پرستار و کمبود پرستاران باتجربه برای راهنمایی پرستاران تازه کار ایجاد خواهد کرد.
حدود دو سوم (۶۲ درصد) از کشورها از وجود نقشهای پرستاری حرفهای پیشرفته خبر دادهاند که نشاندهنده پیشرفت قابل توجهی از سال ۲۰۲۰ است. که این آمار تنها ۵۳درصد بود. سلامت روان و رفاه نیروی کار همچنان از دغدغههای اصلی هستند. تنها ۴۲ درصد از کشورهای پاسخدهنده، با وجود افزایش حجم کار و آسیبهای ناشی از همهگیری کووید - ۱۹ و پس از آن، تمهیداتی برای حمایت از سلامت روان پرستاران دارند. پرداختن به این موضوع برای حفظ متخصصان ماهر و تضمین کیفیت مراقبت ضروری است.
اولویتهای سیاستی برای ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰
این گزارش اولویتهای سیاستی آیندهنگر را معرفی میکند و از کشورها میخواهد گسترش و توزیع عادلانه مشاغل پرستاری، بهویژه در مناطق محروم، تقویت سیستمهای آموزشی داخلی و همسو کردن مدارک تحصیلی با نقشهای تعریفشده، بهبود شرایط کاری، برابری در پرداخت حقوق و حمایت از رفاه روان، توسعه بیشتر مقررات پرستاری و نقشهای پرستاری پیشرفته، ترویج عدالت جنسیتی و محافظت از پرستاران شاغل در محیطهای شکننده و متاثر از جنگ، بهرهگیری از فناوریهای دیجیتال و آمادهسازی پرستاران برای مراقبتهای متناسب با شرایط آبوهوایی و پیشبرد رهبری پرستاری و اطمینان از عادلانه بودن فرصتهای توسعه رهبری را در نظر بگیرند.
انتهای پیام
نظرات