تغییرات فیزیولوژیکی و بیماریهای مزمن مانند آرتروز، پوکیاستخوان، بیماریهای قلبی و مشکلات شناختی، میتوانند تواناییهای عملکردی سالمندان را کاهش دهند. هرچند که در بسیاری از موارد میتوان توانمندی سالمندان را افزایش داد، اما در شرایطی که این امکان وجود نداشته باشد، توانبخشی به او کمک میکند تا با استفاده از تکنیکهای علمی و روشهای نوین، زندگی فعالتر و سالمتری داشته باشند.
الهه میانهساز، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: تغذیه مناسب، تمرینات ورزشی شامل حرکتهای کششی، تعادلی و قدرتی با هدف بهبود هماهنگی و جلوگیری از ضعف عضلانی، فیزیوتراپی برای کمک به کاهش دردهای عضلانی، اسکلتی از جمله راهکارهایی است که متخصصان طب فیزیکی ارائه میکنند.
وی افزود: کاردرمانی بهمنظور کمک به انجام فعالیتهای روزمره، گفتاردرمانی برای بهبود تواناییهای گفتاری و خوردن در سالمندانی که در این زمینه مشکل دارند، روشهای پیشرفته شامل رباتیک، واقعیت مجازی و تحریک مغزی برای افزایش تواناییهای جسمی و ذهنی نیز از دیگر راهکارهای کمک به سالمندان است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بیان کرد: ایمنسازی محیط خانه با حذف موانع، نصب دستگیره در حمام، استفاده از فرشهای ضدلغزش، تمرینهای تعادلی و قدرتی مثل تایچی و یوگا برای تقویت عضلات و هماهنگی بدن، مهمترین سفارش برای جلوگیری از افتادن سالمندان است.
میانهساز تصریح کرد: استفاده از وسایل کمکی مثل واکر یا عصا در صورت لزوم میتواند از افتادن جلوگیری کند که برخی از سالمندان به علت ترس از انگ اجتماعی، برای استفاده از آن خودداری میکنند و تغییر این نگرش برای حفظ سلامتی آنها یک اولویت است.
وی گفت: سالمندان در ساعتهای شب در اتاق حرکت میکنند، بنابراین نورپردازی مناسب و روشنایی کافی خانه برای کاهش خطر زمین خوردن آنها ضروری است. استفاده از کفشهایی با کفی ضدلغزش برای حفظ تعادل آنها اهمیت دارد.
میانهساز افزود: آزمایشهای پزشکی منظم، شامل تست تراکم استخوان، کنترل بیماریها و داروهایی مانند مشکلات بینایی و داروهای ضد فشار خون از دیگر سفارشها برای حفظ سلامت سالمندان است که باید مورد توجه قرار گیرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان اظهار کرد: مصرف کافی کلسیم و ویتامین D، از دیگر نیازهای دوران سالمندی است که برخی سالمندان به علت ترس از سنگ کلیه از مصرف کلسیم خودداری میکنند، در حالی که کمبود آن میتواند خطر شکستگی استخوان را افزایش دهد.
میانهساز تصریح کرد: توانبخشی سالمندان یک راهکار جامع برای حفظ سلامتی، استقلال و کیفیت زندگی سالمندان است که با بهرهگیری از روشهای علمی و توصیههای پیشگیرانه، میتواند زندگی فعالتر، ایمنتر و لذتبخشتری برای سالمندان به همراه داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات