• شنبه / ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۰:۱۰
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404022719522
  • خبرنگار : 71415

وقتی که سیاست خارجی تبدیل به عرصه سودجویی می‌شود

وقتی که سیاست خارجی تبدیل به عرصه سودجویی می‌شود

به گزارش روزنامه انگلیسی، چهره‌ها و دست‌اندرکاران سیاست ایالات متحده شامل وکلای کاخ سفید، افسران پروتکل دیپلماتیک و کارشناسان امور خارجی ابعاد پذیرش هدایای خارجی و معامله بر سر سرمایه‌گذاری از سوی دونالد ترامپ با کشورهای خارجی را بی‌سابقه‌ و معادل رشوه‌گیری خوانده‌ و تاکید کرده‌اند این رئیس جمهور آمریکا بر مبنای شخصیت معامله‌گرش رویکرد پرداخت پول در ازای اعطای دسترسی را وارد سیاست خارجی کرده است.

به گزارش ایسنا، روزنامه «گاردین» در گزارشی به نقل «اندرو رات» نوشت: «دونالد ترامپ در اولین تور سفرهای دیپلماتیک مهم خارجی خود در دولت کنونی‌اش چند روز پیش مورد استقبال رهبران کشورهای حوزه خلیج فارش قرار گرفته و ادعا کرد با آنها توافقاتی به ارزش تریلیون‌ها دلار را امضا کرده و با رهبران آنها بر سر سرمایه‌گذاری معامله کرده است. او در این سفرهایش به شکلی تمام عیار نشان داد که تا چه حد از دست و دلبازی خارجی‌ها استقبال می‌کند در حالی که به ادعای خودش در سیاست خارجی رویکرد "اول آمریکا" را مبنا قرار می‌دهد اما در عین حال محض منافع تجار  و مالیات‌دهندگان آمریکایی نگرانی‌ها پیرامون حقوق بشر و قوانین بین‌المللی را نادیده گرفته است.

اما اغلب اوقات خود او و خانواده‌اش نیز از این رویکردی که طبق برخی برآوردهای مطبوعاتی منجر به افزایش بیش از سه میلیارد دلاری ثروت این خانواده شده سود برده‌اند. این در حالی است که بر اساس گزارش‌ها احتمالا آنها از ناحیه سرمایه‌گذاری در رمزارزها و حوزه‌های دیگر همچون املاک سود خیلی بیشتری را کسب می‌کنند. دستیاران تجاری نزدیک به ترامپ هم توافقاتی چند میلیارد دلاری را حاصل کرده‌اند که معنی آن این است که پشتیبانی سیاسی آنها از کاخ سفید در ازای قراردادهای سودآور خارجی رقم می‌خورد.»

ریچارد پینتر، وکیل ارشد امور اخلاقی کاخ سفید در زمان دولت جورج دبلیو. بوش، رئیس جمهور اسبق ایالات متحده عنوان کرد: «زمانی که ما با کشورهای دیگر مذاکره می‌کنیم این نگرانی وجود دارد که موضع ما در مذاکرات در صورتی که کسی امتیاز یا هدیه‌ای را به رئیس جمهور ایالات متحده اعطا کند تغییر یابد.»

او بیان کرد: «این مذاکرات چه درباره حل وفصل جنگ اوکراین و روسیه و چه درباره خاورمیانه یا هر چیز دیگری باشد این احساس در این مواقع به شما دست می‌دهد که موضع ایالات متحده را می‌تواند تحت نفوذ قرار داد یا حتی با دادن هدیه خرید.»

به نوشته گاردین برخی از کارشناسان دیگر استدلال می‌کنند کاخ سفید دونالد ترامپ این پیام را می‌فرستد که سیاست خارجی ایالات متحده به بالا ترین پیشنهاد دهنده فروخته خواهد شد.

«نورم آیسن»، مدیر اجرایی گروه وکلای حقوقی موسوم به «صندوق مدافعان دموکراسی کشور»، کسی که سابق بر این به عنوان «مدیر اخلاقیات» کاخ سفید و سفیر آمریکا در جمهوری چک در دولت باراک اوباما، رئیس جمهور دموکرات اسبق ایالات متحده کار کرده، عنوان کرد: «ترامپ در جلوی کاخ سفید تابلوی "برای فروش" را نصب کرده است. البته شما قطر و امارات متحده عربی را درگیر در جنگی بر سر مناقصه می‌بینید: قطر می‌گوید من به شما یک هواپیمای ۴۰۰ میلیون دلاری می‌دهد و امارات می‌گوید من به شرکت رمز ارز شما ۲ میلیارد دلار می‌دهم.»

در یک اتفاق بسیار چشمگیر قطر پیشنهاد داد که یک بوئینگ ۷۴۷-۸ به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار را که طبق پیشنهاد ترامپ می‌شد از آن به عنوان هواپیمای ویژه ریاست جمهوری آمریکا (ایر فورس وان) استفاده کرد  و در خاتمه ریاست جمهوری به کتابخانه ریاست جمهوری او منتقل شود، به وزارت دفاع ایالات متحده پیشنهاد داد.

وقتی که سیاست خارجی تبدیل به عرصه سودجویی می‌شود
تصویری از هواپیمای بوئینگی که قطر به ترامپ پیشنهاد داد

دموکرات‌های آمریکا این پیشنهاد را بهانه انتقادات شدیدی کردند و منتقدان استدلال کردند چنین کاری بند مربوط به حقوق و دستمزد در قانون اساسی را که رئیس جمهور را از دریافت هدایا از نهادهای خارجی منع می‌کند، نقض می‌کند.

به گزارش گاردین، ترامپ پیشنهاد شدن این هواپیما را «ژست عالی» قطر خوانده و گفته بود که نپذیرفتن این هدیه از سمت او کاری «احمقانه» خواهد بود. یک قانونگذار دموکرات این هواپیما را «کاخ پرنده» ترامپ خواند و حتی طرفداران سرسخت جنبش ماگا (آمریکا را دوباره بزرگ کنیم) مانند لورا لومر و بن شاپیرو، ۲ مفسر مشهور، علنا از آن انتقاد کرده‌اند.

پینتر اظهار داشت که این پیشنهاد شبیه به هدیه دادن یک نسخه از کالسکه سلطنتی توسط شاه جورج سوم، پادشاه اسبق بریتانیا به جورج واشنگتن، اولین رئیس جمهور ایالات متحده، برای استفاده در دوره ریاست جمهوری او است. او گفت: «فکر می‌کنید بنیانگذاران ایالات متحده این را یک رشوه تلقی نمی‌کردند؟»

اما کشورهای حوزه خلیج فارس مشوق‌های دیگری نیز به ترامپ در این سفر ارائه کردند که شامل پیشنهاد سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد دلاری صندوق‌های تحت کنترل امارات متحده عربی در یک «استیبل کوین» مرتبط با ترامپ با هدف تشویق رئیس جمهور ایالات متحده به منظور اتخاذ سیاست خارجی به نفع ابوظبی بود.

به نوشته گاردین دموکرات‌های کنگره ایالات متحده در هفته گذشته اخطاریه‌ای که این روزنامه آن را مشاهده کرد فرستادند که در آن نوشته شده بود: «رئیس‌جمهور ترامپ و خانواده‌اش با سرعت سرسام‌آوری برای سود بردن از یک کلاهبرداری عظیم ارز دیجیتال علیه مردم آمریکا اقدام کرده‌اند.»

طبق این گزارش هدایای پیشنهاد شده به دونالد ترامپ در سفرش به کشورهای حوزه خلیج فارس به‌ویژه پیشنهاد کردن یک هواپیمای جت به عنوان یک هدیه بالقوه موجی از محکومیت‌ها را در کنگره همچنان که اعضا برای یک برخورد از طریق قوه مقننه شتاب می‌کردند برانگیخت.

«کریس مورفی» سناتور دموکرات ایالت کنتیکت گفت: «این به منزله اول قرار دادن آمریکا نیست. این چیزی نیست که ترامپ به مردم آمریکا قول داده بود. این به منزله اول قرار دادن خود ترامپ است. او حاضر است امنیت کشور ما را به خطر بیندازد، رشوه‌های غیرقانونی بگیرد فقط برای اینکه بتواند خودش و دوستانش در باشگاه گلف مارالاگو را با هواپیماهای مجلل دارای روکش طلا که از دولت‌های خارجی هدیه گرفته به سراسر جهان ببرد.»

روزنامه گاردین در ادامه این مطلب می‌نویسد: «اما آیا دریافت این هواپیما کاری غیرقانونی است؟ از آنجایی که قطر به دنبال دادن این هواپیمای جت به وزارت دفاع ایالات متحده است برخی از کارشناسان گفته‌اند حتی اگر ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود هم از این هواپیما استفاده کند ممکن است مستقیما بند مربوط به حقوق و دستمزد در قانون اساسی یا سایر قوانین را نقض نکرده باشد. اسکات ایمی، مشاور عمومی "پروژه نظارت بر دولت"، یک گروه ناظر دولتی غیرانتفاعی مستقر در واشنگتن، گفت: قبلاً هرگز با چنین موردی برخورد نداشته‌ایم. اینکه آیا به لحاظ قانونی مجاز باشد من هنوز از آن مطمئن نیستم.»

در حالی که برخی هدایای بالقوه مانند یک هواپیمای مسافربری قابل پنهان کردن نیستند اما ناظران و مخالفان سیاسی عمیقا از بابت پتانسیل معاملات رمزارزی به منظور جابجایی میلیاردها دلار به صورت مخفیانه نگران شده‌اند. یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «صحبت ما بر سر امکان پرداخت میلیاردها دلار و تقریبا حجم بی‌نهایتی از پول توسط هر کسی است.» یک شرکت کمتر شناخته شده مرتبط با چین که سال گذشته هیچ درآمدی نداشت، این هفته ۳۰۰ میلیون دلار از یک به اصطلاح «میم کوین» ترامپ خریداری کرد که این باعث تشدید نگرانی‌ها در مورد پتانسیل ورود پول‌های خارجی تاریک به عرصه سیاست ایالات متحده شده است.

وقتی که سیاست خارجی تبدیل به عرصه سودجویی می‌شود
رئیس دولت امارات به ترامپ، نشان «شیخ زاید» شامل گردنبند طلا اعطا کرد

به نوشته گاردین سیل پول‌های خارجی، مقامات سابقی را که قبلا به دقت اهدای هدایا و سایر کالاها از سمت دولت‌های خارجی را پیگیری می‌کردند، خشمگین کرده است. روفوس گیفورد، رئیس سابق بخش پروتکل وزارت امور خارجه آمریکا که هدایای دولت‌های خارجی به مقامات آمریکایی را نیز پیگیری می‌کند، گفت: «قوانین ممکن است آزاردهنده و تا حدودی احمقانه باشند، اما آنها همان چیزی هستند که مرز بین افراد خوب را از افراد بد مشخص می‌کنند زیرا مربوط به فساد و حکمرانی خوب می‌شوند. من فکر می‌کنم ترامپ هیچ احترامی برای آن دسته از نهادهایی که برای یک هدف بسیار خاص، یعنی ریشه‌کن کردن فساد، تأسیس شده‌اند، قائل نیست.»

او تاکید کرد: «این بسیار بسیار آزار دهنده است که رئیس جمهور ایالات متحده بتواند از پستی که در آن قرار دارد، سود ببرد. و مجددا چنین مساله‌ای همان چیزی است که هرگز قرار نبوده اتفاق بیفتد و یک اتفاق غیرعادی به حساب می‌آید.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha