• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۳:۰۴
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404022820097
  • خبرنگار : 50214

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اعلام کرد

اجرای مشارکتی طرح‌ها رویکرد امسال میراث فرهنگی یزد/آغاز مرمت بازار تاریخی یزد

اجرای مشارکتی طرح‌ها رویکرد امسال میراث فرهنگی یزد/آغاز مرمت بازار تاریخی یزد

ایسنا/یزد مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد با اشاره به این که در سال‌ جاری تعداد ۶۰ طرح مرمتی در سراسر استان با اعتباری معادل ۱۰۰ میلیارد تومان در حال انجام است، رویکرد امسال میراث فرهنگی در این حوزه را اجرای طرح‌های مشارکتی با سایر دستگاه‌ها، ادارات و نهادها و نیز مشارکت مردم ذکر کرد.

سید محمد رستگاری امروز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در نشست با خبرنگاران که به مناسبت روز جهانی موزه‌ها و هفته میراث فرهنگی برگزار شد، اظهار کرد: به رغم افزایش بودجه میراث فرهنگی یزد از محل اعتبارات استانی و ملی، در سال جاری تاکنون ۷۵ میلیارد تومان تخصیص یافته و این درحالیست که در همین امسال ۱۰۰ میلیارد تومان قرارداد با پیمانکاران داریم.

وی با بیان این که قطعاً با اعتبارات میراث فرهنگی به تنهایی نمی‌توان از عهده رسالت‌های این حوزه برآمد، گفت: حتماً در این رابطه نیازمند مشارکت مردم هستیم و در همین راستا نیز اقدام به راه اندازی کانون‌های مردمی حمایت از میراث فرهنگی در ۳۴ محله شهر یزد کرده‌ایم تا تیم‌های محلی مساعدت و یاری لازم را در این باره داشته باشند.

رستگاری گفت: هرچند پارسال تعداد طرح‌های میراث فرهنگی بیشتر از امسال بود ولی به لحاظ حجم سرمایه گذاری به مراتب کوچکتر بودند و امسال طرح‌های بزرگتری را به صورت مشارکتی در دست اجرا داریم.

وی یکی از طرح‌های شاخص مرمتی استان را مرمت و بهبود بازار تاریخی یزد به وسعت ۱۶ هکتار عرصه ذکر و تصریح کرد: در همین راستا با همکاری شهرداری یزد و کسبه بازار و پایگاه میراث جهانی، دفتر فنی این طرح در مسجد بیاق‌خان بازار ایجاد شده و مقرر است مرمت بدنه بازار توسط میراث و کف‌سازی بازار توسط شهرداری انجام شود و کلیه دستگاه های خدمات‌رسان نیز موظفند براساس شرح وظایف تعیین شده در این رابطه همکاری داشته باشند.

مدیر کل میراث فرهنگی استان عنوان کرد: کار اجرایی این طرح آغاز شده و امسال در نظر داریم دو رسته از بازار را مرمت کنیم و امیدواریم با استمرار این اقدام مشارکتی بتوانیم بازار یزد را از وضعیت کنونی خود خارج کنیم.

وی یکی دیگر از طرح‌های شاخص مرمتی میراث فرهنگی استان را مجموعه شاه طهماسب(میدان بعثت) خواند و گفت: شهرداری از سالها قبل در این رابطه برخی از آزادسازی‌ها را انجام داده ولی اقدامات صورت گرفته در ابتدای خیابان انقلاب تاکنون ناقص مانده و تلاش داریم در قالب یک طرح مشارکتی آن را اجرایی و تکمیل کنیم.

رستگاری با بیان این ساماندهی و مرمت برج و باروی یزد به طول ۴.۷ کیلومتر که بخشی از آن مشخص و بخشی نامشخص بوده است نیز از دیگر طرح‌های مورد اهتمام میراث فرهنگی در سال جاری، گفت: امسال محدوده کامل برج و بارو تعیین و ساکنان این محدوده اعلام شده و امیدواریم در قالب تفاهم‌نامه با شهرداری بتوانیم بخشی از آن را ساماندهی کنیم.

وی اضافه کرد: برج و باوری یزد با بسیاری از طرح‌های دیگر مانند بازار تاریخی و میدان شاه طهماسب پیوند خورده و از این طرح‌ها عبور خواهد کرد.

رستگاری در بخش دیگری از سخنانش گفت: موزه بزرگ یزد تاکنون حدود ۶۰ درصد پیشرفت داشته و امسال مجدداً عملیات اجرایی آن در دستور کار قرار خواهد گرفت و تا تکمیل آن، متوقف نخواهد شد.

مدیر کل میراث فرهنگی استان در پاسخ به سئوالی نیز خاطرنشان کرد: یک هزار و ۱۳۷۲ مورد اخطار در مورد تخریب، دخل و تصرف، مرمت غیرفنی و ساخت وسازهای غیرمجاز در بافت‌های تاریخی استان صادر شده که یک هزار و ۱۱۴ مورد آن مربوط به شهرستان یزد بوده که در نهایت منجر به توقف یک هزار و ۳۰۲ مورد از آنها، ۵۲ مورد پلمب و گاهاً دستگیری متخلفان شده است.

* خیابان شهید ابراهیمی پیاده راه فرهنگی می‌شود

علیرضا نقوی مدیر شهرداری ناحیه تاریخی یزد نیز در این نشست با اشاره به طرح‌های مشارکت شهرداری و میراث فرهنگی، اظهار کرد: شعار «به سوی آینده پایدار» شعار زیبایی برای هفته میراث فرهنگی است و معتقدیم رویکرد جدید در شهرسازی جدید نیز باید ساخت و ساز و بازسازی پایدار شهرها باشد.

وی با بیان این که شهرداری ناحیه تاریخی یزد، اولین شهرداری کشور از این نوع بود که در یزد راه اندازی و پس از یزد نیز در انگشت‌شماری از شهرهای کشورمان ایجاد شد، تاکید کرد: البته  راه‌اندازی شهرداری ناحیه تاریخی نیز نه یک عنوان تشریفاتی بلکه یک مسئولیت بزرگ است و یزد با تکیه بر هویت، فرهنگ و مردم خود برخلاف سایر شهرها توانسته پیوستگی این بافت را حفظ کند.

نقوی از افزایش بیش از ۳۰۰ درصدی اعتبارات شهرداری ناحیه تاریخی طی سال‌های اخیر خبر داد و با بیان این که بودجه امسال این شهرداری به ۳۴۰ میلیارد تومان افزایش یافته است، گفت: باید با نگاهی مردم‌محور و با همراهی و تعامل خوب ایجاد شده بین شهرداری، شورای شهر و میراث فرهنگی، گام به گام طرح‌های مشترکی بیشتری را تعریف کرده و از این طریق به حفظ بافت تاریخی و افزایش کیفیت زندگی شهروندان و مالکان اصیل آن اقدام کنیم.

وی در مورد طرحهای مشترک در دست اقدام شهرداری و میراث فرهنگی نیز گفت: علاوه بر طرح دفع و هدایت آب‌های سطحی به برخی قنوات به صورت کارشناسی، طرح‌های مشترک دیگری مانند ساماندهی و بهسازی گورستان تاریخی جوی هُرهُر از چند سال قبل در دستور کار شهرداری ناحیه تاریخی یزد قرار گرفته که می‌تواند پس از بهره‌برداری به یکی از حلقه‌های گرشگری معنوی مذهبی شهر یزد تبدیل شود.

شهردار ناحیه تاریخی یزد یکی دیگر از این طرح‌ها را حسینیه شاه طهماسب که در واقع قرینه میدان تاریخی امیرچخماق است را دیگر طرح در دستور کار ذکر کرد و گفت: این طرح که در قالب طرح حسینیه تا حسینیه آغاز شده، با همکاری میراث فرهنگی در دست اقدام است

وی افزود: طرح برج و باروی یزد نیز با نگاه هویتی به یزد از طرح‌های مصوب شهرداری ناحیه تاریخی است که در آن پیوست دسترس‌پذیری نیز مورد اهتمام است.

به گفته نقوی، خیابان شهید ابراهیمی که خیابان امام خمینی(ره) را به خیابان حضرت مهدی(عج) متصل می‌کند، پیاده راه خواهد شد و با توجه به وجود عناصر با ارزشی مانند زندان شهربانی در دوران انقلاب اسلامی، ارگ حکومتی و اداره مالیه و سایر عناصر با ارزش تاریخی در این محدوه، می‌تواند به یک پیاده‌راه محوری در گردشگری یزد تبدیل شود.

این مسئول خاطرنشان کرد: این طرح برای اجرا در بازه‌ سه ساله به صورت مشارکتی با میراث فرهنگی برنمه ریزی شده و امیدواریم امسال تا ۳۵ درصد آن اجرای و اعتبارات ملی نیز به آن اختصاص داده شود.

* تلاش برای ثبت جهانی مساجد جامع یزد و فهرج

محمدرضا فلاحتی معاون میراث فرهنگی استان نیز در این نشست با اشاره به پروندههای ثبتی در دستور کار استان گفت: از آنجایی که تاکنون در حوزه دفاع مقدس، اثری از استان یزد ثبت ملی نشده است، پرونده ثبت ملی ساختمان قلعه خیرآباد و ساختمان بنیاد شهید به مراث فرهنگی کشور ارسال شده و به زودی دفاع از ان انجام خواهد شد.

وی مساجد جامع یزد و فهرج را مهمترین کاندیداهای استان برای ثبت جهانی خواند و گفت: البته پیگیری برای تهیه پرونده ثبتی سایر مساجد تاریخی استان نیز در حال پیگیری است.

فلاحتی در ادامه نیز به طرح‌های مشارکتی میراث فرهنگی با تعامل شهرداران و اعضای شورای شهر در سراسر استان اشاره و تصریح کرد: خوشبختانه در شهرستان بهاباد به تازگی دو میلیارد تومان تفاهم‌نامه امضا شد و در شهرستان بافق نیز یک محور تاریخی را در همین قالب، در آستانه ساماندهی داریم.

وی افزود: مجموعه مهرپادین و غربالبیز در مهریز، مرمت قلعه خرانق و موضوع قنوات اردکان،  نارین قلعه میبد، قلعه عزآباد و مسجد ریک در اشکذر، بنای چهار صفه
 و روستاهای هرابرجان و ترکان در مروست، بنای شیخ کله پریده در شهرستان خاتم و مسجد جامع ابرکوه از دیگر این طرح‌های مشارکتی است.

این مسئول گفت: امسال نهضت جمع‌آوری سه داربست در استان مربوط به بقعه سید رکن الدین، گنبد مجموعه امام تفت و ساختمان بهشت باغ دولت آباد را با جدیت دنبال می‌کنیم.

الهه خاکباز الوندیان رئیس گروه موزه‌های استان یزد نیز ضمن تبریک روز جهانی موزه‌ها، توضیحاتی پیرامون اهمیت شعار امسال ایکوم در مورد موزه‌ها ارائه کرد و گفت: متاسفانه در حوزه موزه‌ها دچار نواقصی در نحوه ارائه هستیم و نیاز است که رسانه‌ها با تولید محتوی فرهنگی در این حوزه، موزه‌ها یاری کنند.

به گفته وی، هم اکنون افزون بر ۱۸ هزار شی در اقسام و اقلام مختلف از دوران پیش از اسلام تا آثار ارزشمند معاصر در قریب به ۴۰ موزه فعال در استان در معرض دید عموم قرار دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha