• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۳:۲۵
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1404022820492
  • خبرنگار : 50286

در همایش روز مرتع در جنوب کرمان اعلام شد

پیشنهاد ۲۵ اردیبهشت به‌عنوان روز ملی مرتع/ مرتع جازموریان به کانون ریزگرد کشور تبدیل شده است

پیشنهاد ۲۵ اردیبهشت به‌عنوان روز ملی مرتع/ مرتع جازموریان به کانون ریزگرد کشور تبدیل شده است

ایسنا/کرمان مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: مراتع به عنوان موتور محرکه و پیشانی منابع طبیعی کشور، نقش حیاتی در تامین امنیت زیستی و غذایی جامعه ایفا می‌کنند.

ترحم بهزاد ۲۸ اردیبهشت در همایش روز مرتع در روستای جنگاه بخش ساردوئیه جیرفت، بر اهمیت حیاتی مراتع تاکید کرد و از پیشنهاد نامگذاری ۲۵ اردیبهشت به عنوان روز ملی مرتع و مرتعداری خبر داد و افزود: مراتع به عنوان موتور محرکه و پیشانی منابع طبیعی کشور، نقش حیاتی در تامین امنیت زیستی و غذایی جامعه ایفا می‌کنند.

وی گفت: پس از مشورت و سیر مراحل لازم، تاریخ ۲۵ اردیبهشت برای نام‌گذاری به عنوان روز ملی مرتع پیشنهاد و برای درج در تقویم ارائه شده است. فصل بهار، اوج زیبایی و طراوت مراتع، همزمانی با آغاز کوچ پربرکت عشایر از قشلاق به ییلاق و همزمانی با شروع فصل برداشت از مراتع، از جمله دلایل انتخاب این روز است.

بهزاد، هدف اصلی از این نام‌گذاری را، افزایش آگاهی و اطلاع‌رسانی به‌ویژه بین جوامع محلی و مسئولان عنوان کرد تا اهمیت واقعی مراتع بیش از پیش درک شود و این اقدام در راستای اعتلای فرهنگ غنی مرتع و مرتعداری در کشور صورت می‌گیرد.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی کشور حمایت از مرتعداران را که به عنوان تولید و تامین‌کننده بخش قابل‌توجهی از پروتئین کشور هستند، امری ضروری خواند. 

وی مراتع را بستر حیات بشر و زیرساخت زیستی کشور دانست و بهره‌برداری اصولی و بهینه از آنها را در تحقق توسعه پایدار انکارناپذیر خواند.

به گزارش ایسنا، در ادامه، رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت مراتع و دام در منطقه، تغییرات اقلیمی را عامل اصلی خشکسالی و نابودی چمنزارهای گذشته دانست.

احمد احمدپور با اشاره به این‌که مراتع یکی از ارکان پایداری تولید در راستای امنیت غذایی محسوب می‌شوند، اظهار کرد: منطقه در حال حاضر یکی از کم باران‌ترین بهارهای خود را تجربه کرده و این وضعیت، دام عشایر را با مشکل جدی روبه‌رو ساخته است.

 وی، وضعیت فعلی در زمینه حفظ مراتع و دام را بدترین وضعیت توصیف کرد و نسبت به اقدام عشایر در فروش دام‌های خود و کاهش احتمالی دام مولد در منطقه، ابراز نگرانی کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان همچنین به مشکل جدی سازمان در تهیه نهاده‌های دامی اشاره کرد و خواستار همکاری و اقدام همه مسئولان و بهره‌برداران برای استفاده از امکانات موجود در راستای حفظ پایداری شد.

احمدپور هشدار داد: اگر دست در دست هم ندهیم و مراتع و منابع طبیعی را حفظ نکنیم، در سال‌های آینده با چالش‌های زیادی روبه‌رو خواهیم شد.

وی ضمن تقدیر از اقدامات منابع طبیعی در برگزاری همایش‌هایی با هدف حفظ منابع، بر اهمیت امنیت غذایی و لزوم کمک به حفظ منابع برای نسل‌های آینده تاکید کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان نیز، در این همایش با اشاره به این‌که وسعت مراتع جنوب کرمان بالغ‌بر یک میلیون و ۹۲۱ هزار و ۹۵۱ هکتار است، تفکیک این مراتع را شامل ۶۳۲ هزار و ۲۷۸ هکتار مراتع ییلاقی و یک‌میلیون و ۲۸۶ هزار و ۸۸ هکتار مراتع قشلاقی اعلام کرد.

قاسم رحیمی‌نیا تعداد سامانه‌های عرفی در این مراتع را ۸۰۱ مورد و تعداد بهره‌برداران را بیش از ۸۲۹۳ نفر ذکر کرد.

وی اظهار کرد: تعداد دام موجود در این مراتع یک‌میلیون و ۷۷۸ هزار و ۹۶۶ واحد دامی است، در حالی که دام مجاز مراتع جنوب ۸۴۴ هزار و ۹۴۸ واحد دامی است.

مدیرکل منابع طبیعی جنوب کرمان به اقدامات صورت‌گرفته در زمینه مدیریت مراتع اشاره کرد و گفت: مساحت کل طرح‌های تهیه شده ۹۸۰ هزار و ۳۰۴ هکتار در قالب ۲۷۶ فقره و میزان مساحت احاله مدیریت‌شده ۴۴۹ هزار و ۱۴۷ هکتار در قالب ۱۴۵ فقره است.

رحیمی‌نیا در بخش دیگری از سخنان خود به برخی از مراتع مهم منطقه از جمله مرتع فراش، جنگاه و قصبه اشاره کرد و با بیان این‌که مرتع جازموریان زمانی انبار علوفه کشور بود، هشدار داد که اکنون این مراتع به کانون ریزگرد کشور تبدیل شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان بر نقش حیاتی مراتع در اکوسیستم و اقتصاد منطقه تأکید کرد و گفت: مراتع در تعلیف دام نقش بسیار مهمی دارند و بخش قابل‌توجهی از نیاز علوفه‌ای دامداران را تأمین می‌کنند.

رحیمی‌نیا افزود: علاوه بر تأمین علوفه، نقش مراتع در حفظ و پایداری منابع آب نیز حیاتی است و به حفظ سفره‌های زیرزمینی کمک شایانی می‌کنند.

 وی همچنین نقش سامانه‌های عرفی در مدیریت صحیح و پایدار مراتع را، مورد تأکید قرار داد.

رحیمی‌نیا به برخی از گونه‌های گیاهی مهم موجود در مراتع جنوب کرمان از جمله گون‌زارها، آویشن، آنغوزه، ریواس، مورد، بابونه، لاله و زیره اشاره و گزارشی از سطح گیاهان دارویی در مراتع جنوب نیز ارائه کرد.

به گزارش ایسنا، همایش ملی مرتع و مرتعداری در محل مرتع روستای جنگاه از توابع ساردوئیه جیرفت با حضور مرتعداران، عشایر، جوامع محلی، مسئولان و دوستداران محیط زیست با برپایی نمایشگاه جانبی عرضه صنایع دستی و گیاهان دارویی، اجرای برنامه‌های فرهنگی از جمله موسیقی محلی و ... برگزار شد و تعدادی از مرتعداران مشکلات، پیشنهادات و انتقادات خود را بیان کردند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha