• چهارشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۸:۱۸
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404023122261
  • خبرنگار : 51019

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد؛

بوم‌گردی؛ پلی میان حفظ میراث فرهنگی و توسعه پایدار

بوم‌گردی؛ پلی میان حفظ میراث فرهنگی و توسعه پایدار

ایسنا/قم معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان قم درباره نقش موثر بوم گردی در حفظ میراث فرهنگی غیرمادی بیان کرد: حضور گردشگران مشتاق و علاقمند به طبیعت، موجب افزایش تمایل مردم به آشنایی با آداب و رسوم، زبان‌ها و فرهنگ‌های مختلف می‌شود؛ این امر در قالب بوم‌گردی‌ها در داخل روستاها، تأثیر بسزایی در حفظ و تقویت میراث فرهنگی غیر مادی دارد.

مجید ستایش اظهری، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان قم در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: حفاظت و توجه به میراث فرهنگی جایگاه و نقش مهمی در آموزه‌های اسلامی دارد، در واقع اهتمام به علم و دانش آن چیزی است که در دین اسلام به آن توجه شده است؛ بخش عظیم میراث فرهنگی از متون و آثار علمی گذشتگان تشکیل شده است.

وی تصریح کرد: با انتقال اندوخته‌های علمی پیشینیان به نسل‌های آینده می‌توان نقش موثری در تعلیم و پیشرفت علمی، رشد و ارتقای فرهنگ مادی و معنوی یک جامعه داشت، بنابراین بوم‌گردی می‌تواند این مسئولیت را در قالب مشارکت عمومی و حفظ هویت محلی عملیاتی کند.

اظهری، بوم‌گردی را یکی از مهم‌ترین ابزارهای توسعه پایدار در حوزه گردشگری دانست و گفت: بوم گردی در سال‌های اخیر توجه بسیاری از برنامه‌های دولتی و محلی را به خود جلب کرده است. اقامتگاه‌های بوم‌گردی که از گذشته مورد توجه جوامع شهرنشین قرار گرفته‌اند، می‌توانند نقشی برجسته در آشنایی گردشگران با آداب و رسوم، فرهنگ و انواع غذاهای محلی ایفا کنند.

بوم‌گردی، فرصتی برای مهاجرت معکوس و احیای هنرهای قدیمی

وی افزود: ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی به دلیل ساختار ساده و قرارگیری در محیط‌های طبیعی و روستایی، با سرمایه‌گذاری کمتر نسبت به دیگر اقامتگاه‌های گردشگری امکان‌پذیر است و می‌تواند به عنوان یک فرصت مؤثر در ایجاد اشتغال و مهاجرت معکوس در مناطق روستایی عمل کند همچنین، این نوع گردشگری نقش مهمی در تحکیم اقتصاد محلی دارد.

اظهری اضافه کرد: ایجاد بستر فرهنگی مناسب برای تشویق روستاییان به فعالیت در حوزه بوم‌گردی نیز یکی از عوامل موثر در گسترش این نوع گردشگری است و این موضوع می‌تواند به حفظ و احیای سنت‌ها، هنرهای قدیمی و هویت فرهنگی مناطق مختلف کمک کند.

وی درباره نقش موثر بوم گردی در حفظ میراث فرهنگی غیرمادی بیان کرد: حضور گردشگران مشتاق و علاقمند به طبیعت، موجب افزایش تمایل مردم به آشنایی با آداب و رسوم، زبان‌ها و فرهنگ‌های مختلف می‌شود. این امر در قالب بوم‌گردی‌ها در داخل روستاها، تأثیر بسزایی در حفظ و تقویت میراث فرهنگی غیر مادی دارد.

اظهری درباره چگونگی جلوگیری از نابودی سنت‌ها و هنرهای قدیمی به واسطه بوم گردی، عنوان کرد: ایجاد و تسهیل فعالیت در حوزه بوم‌گردی می‌تواند به احیای سنت‌ها و هنرهای قدیمی مناطق مختلف کمک کند.

وی ادامه داد: همچنین، جوامع محلی را می‌توان به عنوان سرمایه‌های فرهنگی مورد استفاده قرار داد، ترغیب و تشویق جامعه محلی برای شروع فعالیت‌های بوم‌گردی، همراه با ایجاد واحدهای تولیدی و خدماتی در این حوزه، می‌تواند موجب حفظ و گسترش فرهنگ‌های محلی شود.

بوم‌گردی دیجیتال؛ معرفی ظرفیت‌های گردشگری از طریق فضای مجازی

اظهری درباره مهم‌ترین چالش‌های توسعه بوم‌گردی در بعد فرهنگی، گفت: یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، عدم وجود اسناد مالکیت واضح و قانونی برای واحدهای بوم‌گردی است. همچنین، بحث درخواست و صدور مجوزهای لازم، هم‌اکنون یکی از مشکلات جدی در توسعه این نوع گردشگری محسوب می‌شود.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان تصریح کرد: در این راستای جذب جوانان و دانش‌آموزان در بخش گردشگری، تورهای «قم‌گردی» با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دستور کار قرار گرفته است. همچنین، تورهای قم‌گردی نوروزی و شرکت در نمایشگاه‌هایی با موضوعات مرتبط با کودکان و نوجوانان از دیگر اقدامات این حوزه است.

وی درباره توسعه بوم‌گردی دیجیتال، اضافه کرد: رونمایی از یک سامانه اختصاصی بوم‌گردی در دستور کار است که این سامانه به معرفی پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های بوم‌گردی منطقه و همچنین سایر ظرفیت‌های گردشگری پرداخته است و در این سامانه، تمامی مخاطبان می‌توانند با امکانات موجود در این حوزه آشنا شوند.

اقتصاد پایدار از طریق بوم‌گردی؛ فرصتی برای توسعه روستایی

اظهری با بیان تأثیرات بوم‌گردی بر اقتصاد محلی و زندگی مردم منطقه، عنوان کرد: با ایجاد بوم‌گردی در روستاها، شاهد افزایش اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی روستاییان بوده‌ایم. همچنین، این نوع گردشگری به مهاجرت معکوس کمک کرده و باعث شده است که روستاییان از طریق فعالیت‌های گردشگری، درآمدزایی کنند.

وی ادامه داد: علاوه بر تاثیراتی که گفته شد، فروش محصولات محلی و سنتی روستاییان در کنار خدمات بوم‌گردی، به عنوان یک منبع درآمد مهم برای جامعه محلی مطرح شده است، به طور کلی تمامی این عوامل می‌توانند به اقتصاد و اشتغال روستا و افراد آن کمک بزرگی کنند.

اظهری افزود: بوم‌گردی می‌تواند به عنوان یک منبع درآمد پایدار مطرح شود که این امر از طریق ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی و همچنین تصویب کمک‌های بلاعوض یا تسهیلاتی با نرخ بهره کم به واحدهای بوم‌گردی محقق می‌شود، این حمایت‌ها می‌توانند به توسعه بوم‌گردی به عنوان یک منبع درآمدی پایدار کمک کنند.

وی درباره چشم‌انداز بوم‌گردی منطقه در ۵ تا ۱۰ سال آینده، گفت: با صدور مجوزهای ۶ ماهه رایگان، اعمال تعرفه‌های مناسب، پرداخت تسهیلات کم‌بهره، برگزاری نشست‌های تخصصی و جلسات پیاپی با دهیاران و فعالان محلی، انتظار داریم شاهد ایجاد بوم‌گردی‌های متنوع در تمامی روستاهای سطح استان باشیم. این حرکت می‌تواند به تقویت اقتصاد محلی، حفظ فرهنگ و هنرهای محلی و افزایش سطح زندگی روستاییان منجر شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha