سیدرضا صالحیامیری شامگاه ۳۱ اردیبهشت در مراسم افتتاح اولین جشن ملی بومگردیهای ایران در کرمان با نگاهی ژرف و فرهنگی به مقوله بومگردی، سخنانی ایراد کرد که بازتاب گستره هویتی و تمدنی ایران بود.
وی گفت: امروز، روزی تاریخی و بهیادماندنی است؛ نه فقط برای کرمان و برای گردشگری، بلکه برای ایران و تمدن ایرانزمین.
صالحیامیری در ادامه با اشاره به جایگاه کرمان در تاریخ و تمدن ایران افزود: این سرزمین، فقط مجموعهای از بناها و آثار نیست. اینجا سرزمین شرافت و هویت ایرانی است. هر بار که به کرمان آمدهام، با یافتهای جدید روبرو شدهام. باور دارم اگر هر هفته به این استان سفر کنیم، باز هم از دل خاک آن، تمدنی تازه رخ خواهد نمود. اینجا شهری نیست؛ تاریخ مجسم است. استانی که بم را دارد، شهری که شهربابکش بیش از ۱۰ هزار سال قدمت دارد، استانی که شهداد و کویرش، با کهکشان شب، دلها را روشن میکند.
وی با تأکید بر اهمیت بومگردی گفت: بومگردی را نباید فقط یک حرفه یا صنعت دید. بومگردی بخشی از هویت ایرانی است. این فضاها کانونهای تبادل فرهنگیاند؛ بین ایرانیان با یکدیگر و بین ایران و جهان. در یک خانه بومگردی، همه چیز زنده است؛ پوشاک، خوراک، زبان، صنایعدستی، آداب و رسوم و ...؛ بومگردی یعنی زندگی، یعنی بازتولید فرهنگ.
صالحیامیری با نگاهی فراگیر، وحدت ملی را ستود و گفت: در این سالن، از همه ایران جمع شدهاند. ایران، رنگارنگ است ولی یکپارچه. کرد، بلوچ، ترک، آذری، ترکمن، عرب و دیگر اقوام، زیر یک سقف زندگی میکنند. ما همه دلبسته ایران هستیم و به ایرانی بودنمان افتخار میکنیم. زبان فارسی، بیش از هزار سال، هویت ما را نگه داشته و در کنار اسلام، راه روشن تمدن را طی کرده است.
وی با نگاهی آیندهنگر ادامه داد: در هر گوشه از این سرزمین، اگر کاوشی شود، اثری از تمدن کشف خواهد شد. آنچه ایران دارد، از هر ذخیرهای در بانک مرکزی ارزشمندتر است؛ فرهنگ و تمدن. ایران نیازی به تمنا از بیگانه ندارد، چرا که در دل خود، میراثی بینظیر دارد. این فرهنگ و تمدن است که باید تقویت، معرفی و بازآفرینی شود.
وزیر میراثفرهنگی از همه ایرانیان دعوت کرد یکبار دیگر تمدن جیرفت را از نزدیک ببینند و افزود: ما در پهنهای زندگی میکنیم که هر وجبش تاریخ است. این سرزمین، دیار عشق و مهربانی، دیار رازها و روایتهاست. بیایید ایران را از دل روستاهایش دوباره بشناسیم.
بومگردی، مفصل پیوند سهگانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است
وی با نگاهی فراتر از ظاهر کالبدی روستا، تأکید کرد: شما یک کالبد روستایی میبینید، اما من اینجا را کانون بزرگ فرهنگی میدانم. همهی بومگردیهای ما در سراسر ایران، کانونهایی برای توسعه فرهنگی ایرانزمین هستند. بههمین دلیل، امروز با پدیدهای روبهرو هستیم بهنام مهاجرت معکوس.
صالحی امیری افزود: در سال ۱۳۳۵، حدود ۷۲ درصد جمعیت ایران روستایی بود. امروز، متأسفانه، ۷۲ درصد جمعیت شهری شدهاند. بومگردی میتواند این معادله را در تاریخ ایران تغییر دهد.
وی با اشاره به تمایز زندگی شهری و روستایی گفت: روستا محل انسجام، وفاق، همدلی و یگانگی است. در شهرها، مردم در برجها زندگی میکنند و همسایه خود را سالها نمیشناسند. اما در روستا، مردم از حال هم باخبرند، یار یکدیگرند. روستا امروز، کانون تولید فرهنگ در ایرانزمین است.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: تعداد بومگردیهای باید افزایش پیدا کند و همه روستاهای ایران باید یک بومگردی داشته باشند. چون بومگردی، فقط اسکان نیست؛ بومگردی، بازتولید فرهنگ، هنر، ادبیات، عاطفه و مهر ایرانی است و این امر شدنی است.
وی، انتخاب کرمان را بعنوان نقطه آغاز این نهضت ستود و گفت: انتخاب کرمان، هوشمندانه بود. ما از جایی آغاز کردیم که قلب صنایعدستی ایرانزمین است؛ از جایی که ظرفیت عظیم گردشگری دارد. بومگردی، همان مفصلی بود که ما به دنبالش بودیم برای پیوند سهگانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی.
صالحی امیری با تأکید بر حمایت دولت از فعالان این حوزه اعلام کرد: دولت آماده شنیدن صدای شماست.
انتهای پیام
نظرات