نان، یکی از پایههای اصلی رژیم غذایی بشر است و نقش بسیار مهمی در تغذیه روزمره دارد، آشنایی با انواع نان و مصرف نانهای سالم و کامل میتواند به بهبود سلامت عمومی کمک کند، حفظ کیفیت نان و آموزش مصرف صحیح آن، گامی مهم در ارتقاء فرهنگ غذایی جامعه است. این ماده غذایی، یکی از ارکان جدایی ناپذیر سفره اقشار مختلف جامعه به ویژه اقشار ضعیف است، در این راستا معمولا قیمت نان مورد رصد روزمره و توجه تمام افراد جامعه قرار میگیرد. هر چند باید در نظر داشت که نان نیز همانند تمامی مواد مصرفی خانوارهای ایرانی لاجرم تحث تاثیر تورم قرار میگیرد و اگر این اتفاق نیفتد قطعا به سایر بخشهای اقتصادی جامعه فشار وارد می شود.
طی روزهای گذشته همزمان با اکثر شهرهای کشور، شاهد کاهش سهمیه آرد نانوایی ها، کاهش ساعت کاری برخی نانوایی ها، صفهای طولانی نانواییهای یارانهای و افزایش گاهی قیمت انواع نان آزادپز در کلانشهر تبریز هستیم، به طوریکه هرچند قیمت نان در نانواییهای سهمیهای(دولتی) افزایش نیافته ولی در واحدهای آزادپز قیمت یک نان سنگگ از ۱۲ هزارتومان به ۲۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده و همچنین نان لواش نزدیک به دو برابر( هر نان لواش ۵۰۰ تومان) افزایش قیمت داشته است که هر چند قیمت تمامی اجناس افزایش پیدا کرده است اما با توجه به متفاوت بودن قضیه نان و جایگاه ویژه آن در سفره مردم، شاید اقشار کمدرآمد جامعه توانایی پرداخت هزینه این ماده غذایی حیاتی را نیز نداشته باشند.
برخی از نانوایان، آرد یارانهای دریافت میکنند اما به دلیل افزایش هزینههای تولید، نان را با قیمت آزاد میفروشند، نانوایان معتقدند که قیمتگذاری دستوری نمیتواند هزینههای واقعی آنها را پوشش دهد، زیرا آرد تنها ۸ تا ۱۰ درصد از هزینههای تولید نان را تشکیل میدهد، برخی از آنها خواستار واقعیسازی قیمت نان و انتقال یارانه به مصرفکننده هستند تا بتوانند با قیمت آزاد نان را بفروشند و یارانه مستقیماً به حساب مردم واریز شود.
هر چند در این وسط، کیفیت نانهای تولیدی هم داستان دیگری دارد و برخی نانواییها به ویژه نانواییهای سهمیهای عامدانه یا سهوی، نان بسیار بیکیفیت را تحویل مردم میدهند.
در گفتوگوی میدانی با برخی از نانواییها به افزایش دوبرابری قیمت آرد پی میبریم که میگویند یککیسه آرد از ۶۰۰ هزار تومان به یکمیلیون و ۲۸۰ هزار تومان افزایش یافته است که بیش از دوبرابر افزایش داشته است.
قطعی برق، عدم پرداخت به موقع یارانه دولتی نانوایی ها، عدم نظارت کافی بر روند اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، تخلفات نانوایان، افزایش زنجیره وار هزینه های نانوایی از جمله قیمت های انرژی، اجاره و نیروی انسانی و مشکلات سامانه نانینو از جمله مشکلات و چالشهای مطرح شده توسط نانوایان به خبرنگار ایسنا است.
مشکلات نانواییها حتی امام جمعه تبریز را وادار به واکنش کرد و وی در خطبههای نماز جمعه دوم خردادماه به این موضوع اشاره کرده و از فرماندار شهرستان تبریز خواست تا در نحوه پخت و پز و ارائه نان به مردم نظارت داشته باشند.
حجت الاسلام والمسلمین احمد مطهری اصل خاطر نشان کرد: در نظارت هر دو طرف را باید مراعات کنیم قیمت و کیفیت نان مهم است، شاید مردم متوجه نشوند اما مهم تر از قیمت نان، کیفیت آن است، اگر نان تولیدی کیفیت نداشته باشد برای بدن نیز مضر است. مسئولین به کیفیت آن توجه کنند و نظارت داشته باشند، نان بی کیفیت سوء هاضمه میآورد اما نان با کیفیت دستگاه گوارش را تنظیم میکند.
برای پیگیری دلیل بروز این مشکلات در حوزه نان، آرد و نانوایان با فرماندار شهرستان تبریز گفتوگو میکنیم.
نان در تبریز به صورت رسمی گران میشود
داود گرشاسبی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه سیستم نانینو یک سامانه کشوری بوده و به صورت هوشمند سهمیه نانوایی ها را رصد میکند، ادامه داد: نزدیک به سه هزار نانوایی در شهرستان تبریز فعالیت میکنند که سامانه هوشمند به صورت برخط تمام فعالیت نانواییها را کنترل و رصد میکند.
وی از افزایش قیمت نان به صورت رسمی طی روزهای آینده در شهرستان تبریز خبر داد و گفت: با توجه به افزایش هزینهها، حقوق نیروی انسانی و همزمان با سایر شهرهای کشور، شاهد افزایش قیمت نان در تبریز خواهیم بود که طی جلسهای مشترک با سازمانهای دولتی مربوطه در استانداری نسبت به این موضوع تصمیمگیری خواهد شد.
پرداخت یارانههای معوقه نانوایان کلید خورد
علی جعفریآذر نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با ایسنا از آغاز پرداخت یارانه های معوقه نانوایان خبر داد و گفت: در پی تأخیر چند هفتهای در پرداخت کمکهزینه نانوایان دولتی واریز این مبالغ از عصر شنبه سوم خرداد آغاز شده است.
وی ادامه داد: در هفتههای اخیر موضوع نارضایتی نانوایان از سامانههای نظارتی و عدم پرداخت بهموقع یارانهها مورد توجه نمایندگان مجلس و فعالان صنفی قرار گرفته بود. اختلاف قابلتوجه میان قیمت آرد سهمیهای و آزاد نیز از جمله چالشهایی است که کارشناسان آن را از عوامل فشار بر نانوایان و افزایش نارضایتی عمومی میدانند.
وی افزود: گزارشها حاکی است که اصلاح نظام توزیع آرد و نحوه تخصیص یارانهها همچنان یکی از مطالبات اصلی در حوزه نان است و ضرورت تصمیمگیری مؤثر در این زمینه بیش از پیش احساس میشود.
انتهای پیام
نظرات