به گزارش ایسنا، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور در بخشی از سخنان خود در آیین امضای تفاهمنامه همکاری میان معاونت علمی، وزارت علوم، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکت فولاد مبارکه اصفهان، گفت: این نوع تفاهمها پیش از این هم زیاد امضا شدهاند، آنچه این تفاهمنامه را از نمونههای مشابه متمایز میکند، شکل و نوع آن است. بر اساس قانون جهش تولید دانشبنیان، بهویژه در مواد ۱۱ و ۱۳ و توافقاتی که با وزارت اقتصاد صورت گرفت، اعتبار مالیاتی برای سال ۱۴۰۳ به میزان ۶۰ همت پیشبینی شد که خود تقریبا معادل کل بودجه یک وزارتخانه و سه برابر بودجه معاونت علمی بود و میبایست در دانشگاهها و پارکهای فناوری هزینه میشد.
افشین ادامه داد: با این حال، در استفاده از ظرفیت قانون جهش تولید دانشبنیان کمکاری صورت گرفت و خروجی استفاده از آن به صورت اسمی ۱۰ همت و آنچه که مصوب شد و مورد استفاده قرار گرفت، کمتر از چهار همت بود. این عدد نشان میدهد که ما در استفاده از این ظرفیتهای قانونی موفق عمل نکردهایم که البته در این راستا، جلسات متعدد آسیبشناسانهای برگزار شد تا چرایی این کمکاری مشخص شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه دانشگاهها تحرک کافی را برای جذب این اعتبارات نداشتهاند، تصریح کرد: حتی در بهترین دانشگاهها هم عملکرد مطلوبی دیده نشده است. این در حالی است که دانشگاهها بر اساس ماده ۱۱ میتوانند از این بودجه حتی برای تکمیل ساختمانهای نیمهکاره خود استفاده کنند.
افشین تأکید کرد: بنا داریم در دانشگاههای ممتاز و برتر فراتر از ضوابط عمل کنیم. طبق تصمیمات اخیر، صنایع بزرگ به محض واریز پول به دانشگاه به همان میزان مشمول اعتبارمالیاتی شده و درگیر مسائلی که به آنها ارتباطی ندارد، نمیشوند و اعتبارمالیاتی آنها صادر میشود.
وی با تشریح نقش دولت و انتظار از صنعت و دانشگاه، افزود: حضور دو صنعت بزرگ کشور، فرصت طلایی برای کل اکوسیستم دانشگاهی و علمی کشور است تا بتوانند از این ظرفیت هم برای تجهیز آزمایشگاهها و هم برای توسعه امور تحقیق و توسعه استفاده کنند. چرا که ریشه توسعه زیستبوم دانشبنیان و نوآوری در کشور، دانشگاهها هستند. بدون دانشگاههایی که آزمایشگاههای مجهز یا نیروی انسانی متخصص داشته باشند، این تحقیق و توسعه ممکن نیست.
افشین تصریح کرد: این حمایتها سبب میشود دانشجویان بتوانند شرکت دانشبنیان تأسیس کرده، ایدهها را به محصول نوآورانه تبدیل و خلق ثروت کنند. دولت با اعطای اعتبار مالیاتی در واقع تصمیم گرفته بخشی از مالیات خود را در حوزه آموزش و پژوهش هزینه کند و بعدها این هزینه را به شکل چندبرابری از محل مالیات بر ارزش افزوده و مالیات عملکرد دریافتکند. این یک جابجایی سیاستی و نه صرف هزینه است.
معاون علمی رئیسجمهور با اشاره به عملکرد ضعیف دانشگاهها در استفاده از این ظرفیت، گفت: بخشی از تقصیر متوجه ما هم هست و باید این اعتمادسازی لازم را در صنایع بزرگ ایجاد میکردیم. برای رفع این مشکل، ابتکار به خرج داده و در جلسات متعددی با رئیس سازمان امور مالیاتی و سایر مسئولان کوشیدیم تا این مشکل رفع شود. از این رو، طرح شرکتهایی که این تفاهمنامه را امضا میکنند (الان دو مورد آن به امضا رسید) در همکاریشان با دانشگاههای برتر در بند «ت» ماده ۱۱ بدون سقف در اولین شورایی که تشکیل شود، بررسی و تائید میشود. همچنین، براساس ماده ۱۳ هم سالانه تا ۳ و نیم میلیارد تومان در اختیار رئیس دانشگاه است و صنعت به محض واریز پول به دانشگاه اعتبار مالیاتی را دریافت میکند.
افشین خاطرنشان کرد: انتظار داریم در دولت چهاردهم، دغدغه ایجاد زیرساختهای شایسته برای دانشگاههای پیشرو کشور رفع و در تعداد قابل توجهی از دانشگاههای برتر، این زیرساختها ایجاد شود. این فرصت اکنون پیش روی دانشگاهها و صنایع بزرگ است و ما هم تمام تلاش خود را برای تحقق این هدف انجام خواهیم داد تا شاهد تحول مثبت و اثرگذار در دانشگاههای کشور باشیم.
آئیننامه نگاهداشت نخبگان مصوب شد
رئیس بنیاد ملی نخبگان همچنین در پایان از دو اقدام مثبت برای جامعه نخبگانی کشور خبر داد و گفت: آئیننامه نگاهداشت نخبگان در دستگاههای اجرایی که دوسالی معطل مانده بود، مصوب شد و بهزودی ابلاغ میشود. دوم اینکه طبق آخرین آمار حوزه پزشکی، نرخ مهاجرت نخبگان به طور متوسط نسبت به سال ۱۴۰۲، هجده درصد کاهش یافته است و این نشان میدهد که توانستهایم شرایط را برای ماندن نخبگان بیشتر فراهم کنیم.
انتهای پیام
نظرات