• چهارشنبه / ۷ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۷
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1404030704416
  • خبرنگار : 50212

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی تاکید کرد

لزوم حکمرانی مشارکتی در منابع آب/ آبیاری زیرسطحی، بهترین روش

لزوم حکمرانی مشارکتی در منابع آب/ آبیاری زیرسطحی، بهترین روش

ایسنا/مرکزی مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی با بیان اینکه هوشمندسازی مصرف آب، حلقه مفقوده مدیریت آب در مزرعه است، گفت: اجرایی کردن هوشمندسازی متناسب با نوع کشت، می‌تواند بهره‌وری را به طور قابل‌توجهی افزایش دهد. در این میان، آبیاری زیرسطحی به عنوان یکی از بهترین روش‌ها مطرح است.

رسول شمسی چهارشنبه هفتم خرداد ماه در همایش تخصصی مدیریت منابع آب و روش‌های نوین آبیاری که در ساوه برگزار شد هشدار داد که شرایط آبی در شهرهای ساوه و زرندیه به مرحله بحرانی رسیده است و افزود: ایران به عنوان یکی از کشورهای خشک و کم‌آب جهان، با چالش‌های جدی در مدیریت منابع آبی مواجه است. در این میان، شهرهای ساوه و زرندیه در استان مرکزی در وضعیت بحرانی قرار دارند.

وی با بیان اینکه پایداری منابع آبی تنها با استفاده بهینه و هوشمندانه از این منابع امکان‌پذیر است، افزود: کشاورزان پیشرو گام‌های مؤثری برای بهینه‌سازی مصرف آب برداشته‌اند، اما برای فراگیر شدن این اقدامات، باید نسخه‌های پیچیده‌شده در حوزه آب بازنگری شود.

شمسی با اشاره به نقش کلیدی بخش کشاورزی در توسعه پایدار، اظهار کرد: تولید محصولات کشاورزی باید با بهره‌وری حداکثری در مصرف آب همراه باشد. هدف اصلی این همایش ارائه راهکارهای عملی و متناسب برای افزایش بهره‌وری در حوزه آب و کشاورزی است و ما نیازمند برنامه‌هایی هستیم که نه تنها مصرف آب را کاهش دهند، بلکه کیفیت تولید را نیز بهبود ببخشند.

وی با بیان اینکه کمبود آب، کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و افت کیفیت خاک به دلیل کاهش مواد آلی، بخش کشاورزی را با چالش‌های جدی مواجه کرده است، تصریح کرد: اگر مدیریت صحیحی در حوزه آب و خاک اعمال نشود، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بخش کشاورزی وارد خواهد شد.

 وی نقش بخش دولتی و بهره‌برداران کشاورزی را در حکمرانی آب حیاتی دانست و خواستار مشارکت فعال هر دو گروه شد و تأکید کرد: برخوردهای قهری به تنهایی نمی‌تواند مشکلات را حل کند و باید برای تولیدکنندگانی که با زحمت و مشقت به کشاورزی مشغول هستند، برنامه‌های جامع مدیریت آب ارائه شود.

این مقام مسئول در جهاد کشاورزی استان مرکزی با بیان اینکه در استان مرکزی، ۱۰۵ هزار بهره‌بردار کشاورزی فعالیت می‌کنند، خواستار تدوین برنامه‌های اختصاصی مدیریت منابع آبی برای هر بهره‌بردار، متناسب با نوع فعالیت و نیازهایشان شد و گفت: این برنامه‌ها می‌توانند بهره‌وری را به شکل چشمگیری افزایش دهند.

 او نصب کنتورهای هوشمند را یکی از راهکارهای موثر در این زمینه دانست و توضیح داد: کنتورهای حجمی به کشاورزان کمک می‌کنند تا با برنامه‌ریزی دقیق، نوع کشت و سطح زیر کشت را بر اساس منابع آبی موجود انتخاب کنند. این رویکرد به کشاورزی علمی و افزایش بهره‌وری منجر خواهد شد.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی همچنین به ناکارآمدی برخی روش‌های آبیاری اشاره کرد و گفت: متأسفانه در برخی موارد، مصرف آب در سیستم‌های آبیاری غرقابی و تحت فشار تفاوت چندانی ندارد.

 شمسی با تاکید بر کارآمدی بیشتر آبیاری زیرسطحی گفت: هرچند آبیاری زیرسطحی پیچیده است، اما با هوشمندسازی و اتوماسیون، می‌توان با یک‌سوم منابع آبی موجود، مزارع را به بهترین شکل آبیاری کرد.

وی  بر لزوم جلوگیری از سوءاستفاده از منابع آبی تأکید کرد و گفت: با ممانعت از هدررفت آب و تشویق کشاورزان به استفاده از روش‌های نوین آبیاری، می‌توان اطمینان خاطر را به آن‌ها بازگرداند و بهره‌وری را افزایش داد. هدف نهایی ما ایجاد تعادل بین تولید کشاورزی و حفظ منابع آبی برای نسل‌های آینده است.

 او همچنین خواستار حکمرانی مشارکتی در منابع آب شد و افزود: نوع حکمرانی در این حوزه باید مشارکت‌محور باشد و مردم نقش مؤثری در تصمیم‌گیری‌ها داشته باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha