• شنبه / ۲۴ آبان ۱۴۰۴ / ۰۸:۲۰
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1404082414596
  • خبرنگار : 50212

انار ساوه زیر ذره‌بین نوآوری؛

۱۰ ایده فناورانه برتر ملی برای تحول زنجیره ارزش انار معرفی شد

۱۰ ایده فناورانه برتر ملی برای تحول زنجیره ارزش انار معرفی شد

ایسنا/مرکزی دبیر کارگروه اجرایی اولین رویداد ملی فناورانه انار با بیان اینکه این رویداد ملی با محوریت حل چالش‌های مسئله‌محور از باغ تا بازار، در موسسه آموزش عالی انرژی ساوه برگزار شد، گفت: از میان ۳۷ ایده ارسالی، پس از دو مرحله داوری تخصصی، ۱۰ ایده برتر انتخاب شدند که داوری نهایی و تقدیر از سه ایده برتر، فردا در وزارت جهاد کشاورزی انجام می‌شود.

وحیده نرجسی در گفت‌وگو با ایسنا به جزئیات فرآیند برگزاری این رویداد پرداخت و اظهار کرد: ایده‌ها در چهار محور کلیدی تولید، برداشت و پس از برداشت، پزشکی و سلامت و گردشگری به دبیرخانه رویداد رسید و در مرحله نخست داوری که توسط تیم کارشناسی انجام شد، ۱۰ ایده به دلیل عدم تطابق با معیارهای مسئله‌محوری، نوآوری یا امکان‌سنجی اجرایی حذف شدند و ۲۷ ایده به مرحله دوم راه یافتند.

وی گفت: ۱۶ ایده در محور تولید(مدیریت باغ در شرایط اقلیم، کاربرد هوش مصنوعی و انرژی های نو در مدیریت باغ های انار و مدیریت آفات)، ۹ ایده در محور برداشت و پس از برداشت(بسته بندی، تکمیل زنجیره تولید و صنایع تبدیلی انار) و دو ایده در محور گردشگری(گردشگری کشاورزی و تجربه‌محور انار) بود.

نرجسی کیفیت داوری مرحله دوم را بالا عنوان و اظهار کرد: این مرحله به صورت ترکیبی حضوری و برخط برگزار شد و هفت داور تخصصی از اساتید دانشگاه، محققین مرکز تحقیقات کشاورزی، کارشناسان جهاد کشاورزی و فعالان صنعت غذا و دارو، ایده‌ها را بر اساس معیارهای نوآوری، امکان‌سنجی فنی و اقتصادی، تأثیر بر زنجیره ارزش، پایداری زیست‌محیطی و قابلیت تجاری‌سازی ارزیابی کردند.

وی با اشاره به ۱۰ ایده برتر راه‌یافته به مرحله نهایی رویداد ملی فناورانه انار ساوه گفت: استفاده از سامانه Zima Smart در مدیریت تنش‌های دمایی، آبی و آفات(هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای پایش لحظه‌ای و مدیریت هوشمند باغات انار)، آنتی‌اکسیدان پوست انار(کارآیی عصاره میکروذره‌ای پوست انار بر پایداری جوانه ذرت در سرخ کردن عمیق – کاربرد در صنایع غذایی)، کاربرد آب فعال‌شده پلاسما در افزایش ماندگاری آریل و میوه انار(فناوری نوین ضدمیکروبی برای کاهش ضایعات پس از برداشت)، تولید پوست انار با حفظ ترکیبات فنولی و آنتی‌اکسیدانی به روش خشکی‌سازی با امواج رادیویی(حفظ حداکثری خواص دارویی با روشی کم‌مصرف و سریع) از جمله ایده‌های برتر بود.

دبیر کارگروه اجرایی اولین رویداد ملی فناورانه انار ادامه داد: تولید خوراک دام و طیور فراسودمند و غنی‌شده از پسماند پوست و تفاله انار با فناوری تخمیر حالت جامد(تبدیل ضایعات به ارزش افزوده در زنجیره دام و طیور)، اثر تیمارهای تابشی UV-C بر تغییرات فیزیکوشیمیایی پس از برداشت سه رقم میوه انار (افزایش ماندگاری و کیفیت میوه با فناوری غیرشیمیایی)، استفاده از پودر انار دانه در تولید کره پسته (غنی‌سازی طعم و ارزش غذایی در صنایع آجیل و خشکبار)، تولید آنتی‌اکسیدان طبیعی بر پایه پلی‌فنول‌های انار جهت پایدارسازی و افزایش عمر انبارداری روغن هسته انار و سایر روغن‌های خوراکی حساس(جایگزین طبیعی نگهدارنده‌های شیمیایی)، غنی‌سازی خاکی و کاهش مصرف آب در باغ‌های انار به روش شبه‌گلدانی (مدیریت منابع آب و خاک با رویکرد کشاورزی پایدار و ارزیابی میزان اثربخشی غلظت‌های مختلف خاک دیاتومه در مدیریت کرم گلوگاه انار (کنترل بیولوژیک آفات با ماده طبیعی و کم‌خطر) از دیگر ایده‌ها بود.

وی با اعلام برنامه دقیق مرحله نهایی گفت: داوری نهایی این ایده‌ها با حضور معاون  وزیر جهاد کشاورزی، مدیرکل دفتر میوه‌های نیمه‌گرمسیری، سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، نمایندگان صندوق نوآوری و شکوفایی و مدیران ارشد استانی انجام خواهد شد، و پس از ارائه ۱۰ دقیقه‌ای هر ایده و جلسه پرسش و پاسخ با داوران، سه ایده برتر بر اساس مجموع امتیازات فنی، اقتصادی و اجرایی انتخاب و تقدیر می‌شوند. اهدای جوایز نقدی، اعطای تسهیلات تجاری‌سازی و معرفی به سرمایه‌گذاران از برنامه‌های جانبی این مرحله است.

وی افزود: این رویداد با مدیریت مشترک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی(پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه)، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ساوه و در محل موسسه آموزش عالی انرژی ساوه برگزار شد و از حمایت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، دانشکده علوم پزشکی ساوه و اتاق بازرگانی دفتر ساوه برخوردار بود.

سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه هدف راهبردی رویداد را ایجاد پل ارتباطی بین ایده‌پردازان و سرمایه‌گذاران عنوان کرد و افزود: ساوه به عنوان قطب تولید انار کشور، سالانه بیش از ۱۰۰ هزار تن انار تولید می‌کند، اما چالش‌هایی مانند ضایعات بالا، کمبود فناوری در پس از برداشت، مصرف بالای آب و آفات، ارزش افزوده این محصول را کاهش داده است. این رویداد گامی عملی برای تبدیل دانش به ثروت و تجاری‌سازی ایده‌های کاربردی است.

وی از برنامه‌های آتی خبر داد وگفت: پس از رویداد، ایده های برتر به مراکز رشد فناور کشاورزی سازمان و ایده های برتر در حوزه فرآوری و صنایع تبدیلی به صاحبان صنایع مرتبط با فرآوری محصولات انار خصوصا در شهر صنعتی کاوه(نارایران و سن ایچ) معرفی می‌شوند. همچنین، پردیس انار ساوه به عنوان مرکز دائمی نوآوری انار، میزبان رویدادهای سالانه و کارگاه‌های آموزشی خواهد بود.

نرجسی تصریح کرد: رویداد ملی فناورانه انار ساوه، اولین گام سازمان‌یافته در سطح ملی برای حل مسئله‌محور چالش‌های زنجیره ارزش انار بود و نشان داد که با تلفیق دانش بومی و فناوری‌های نوین، می‌توان آینده‌ای پایدار و سودآور برای این محصول استراتژیک رقم زد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha