• دوشنبه / ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ / ۲۲:۲۸
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404031912371
  • خبرنگار : 50214

در جشن ثبت بفروئیه بعنوان شهر ملی موتابی مطرح شد

ثبت ملی موتابی بفروئیه آغاز یک حرکت است/امروز شاهد تعظیم جهان در برابر حکمت ایرانی هستیم

ثبت ملی موتابی بفروئیه آغاز یک حرکت است/امروز شاهد تعظیم جهان در برابر حکمت ایرانی هستیم

ایسنا/یزد معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی ثبت ملی موتابی شهر بفروئیه را آغاز یک حرکت و یک مسئولیت خواند و گفت: موتابی از مصادیقی است که می‌توان با بیان قصه‌های‌ آن، جوانانمان را با این هنر-صنعت پیوند داد و با زنده نگه داشتن آن، به آیندگان پیشنهاد داد.

مریم جلالی شامگاه دوشنبه ۱۹ خرداد در آیین جشن رونمایی از لوح ثبت «شهر ملی موتابی» برای شهر بفروئیه که با حضور معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث و مسئولان و مقامات استانی و شهرستان برگزار شد، ضمن ابراز خرسندی از حضورش در شهرستان میبد و در جمع مردم این شهرستان و شهر بفروئیه، گفت: گاه فراموش می‌کنیم که مسئولان‌ ما، همگی  فرزندان دیاری هستند که دل در گروی این سرزمین دارند و برای پاسداشت این هویت تلاش می‌کنند و همگی فرزندان این سرزمینند.

وی با بیان این که همه مردم ایران یک خانواده بزرگند که نامشان در تاریخ ثبت شده و در تمام خانه‌های آن در ادوار مختلف تاریخ تولید ثبت شده است، گفت: موتابی یکی از نمادهای این تولید در بین مردمان این سرزمین است.

جلالی با برشمردن ویژگی‌های محصول موتابی، اظهار کرد: امروز شاهد تعظیم جهان به آنچه که حکمت ایرانی تلقی می‌شود، هستیم لذا از تمام کسانی که برای این مهم تلاش کرده‌اند، قدردانی کنیم.

وی ثبت موتابی شهر بفروئیه را آغاز یک حرکت و یک مسئولیت خواند و گفت: موتابی از مصادیقی است که می‌توان با بیان قصه‌های‌ آن، جوانان خود را با این هنرصنعت پیوند دهیم و با کمک آموزش و پرورش، آن را زنده نگه داریم و برای آیندگان پیشنهاد کنیم.

معاون صنایع دستی از همه مردم ایران خواست تا امروز برای صنایع دستی ایران یک مرام نامه امضا کنند که از طریق رونق اقتصاد این حوزه، ضمن کمک به دیپلماسی کشور و به رغم شرایط ناترازی، حکمیت ایرانی را به رخ جهانیان بکشانند.

وی افزود: همان گونه که قنات از روزنه‌های کوچک موجب یک آبیاری گسترده می‌شود و در قالی بافی با گره‌های کوچک نقش کلی را به نمایش می‌گذاریم،  تک تک ایرانی‌ها نیز با مطالبات مبتنی بر مطالعه و اهمت بیشتر برای توسعه و پیشرفت کشورمان تلاش کنیم و با همگرایی و هم‌افزایی برای آینده موثر واقع شویم.

جلالی با تاکید بر این که توصیف آسیب‌ها به تنهایی راه چاره رفع آنها نیست، گفت: هم‌جوشی و هم افزایی همه ما می‌تواند در میدان توسعه، کارایی لازم را داشته باشد.

این مسئول در پایان نیز ابراز امیدواری کرد که در سال آینده، حداقل یک محصول از موتابی ملی بفروئیه و زیلوی جهانی میبد به جهانیان ارائه شود.

امروز شاهد تعظیم جهان در برابر حکمت ایرانی هستیم

لزوم احساس تعلق خاطر به داشته‌هایمان برای زندگی بهتر

محمدرضا بابایی استاندار یزد از اهتمام وزارت میراث فرهنگی به تمام بخش‌های این مجموعه قدردانی کرد و گفت: خوشبختانه امروز وزیر میراث کشورمان نگاهی جامع به بخش‌های زیرمجموعه خود دارد و امیدواریم با این نگاه شاهد احیای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در کشورمان باشیم.

وی بر لزوم داشتن تعلق خاطر به داشته‌هایمان و آنچه می‌تواند به زندگی پویای خودمان کمک کند، تاکید کرد و افزود: میبد بعد از ثبت جهانی زیلو که شاهد رونق آثار و کارکردهای آن در شهرهای مختلف و اقتصاد کشورمان بودیم، برای ملی شدن رشته موتابی نیز تلاش‌های خوبی صورت گرفت که جای قدردانی دارد.

استاندار در ادامه ثبت یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی را نیز تبریک گفت و بیان کرد: خوشبختانه پس از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد امروز در سرتاسر استان فعالیت‌های درخور و شایسته‌ای برای معرفی ظرفیت‌های میراث فرهنگی، گردشگری. صنایع دستی را شاهدیم.

بابایی در پایان با تاکید بر این که متاسفانه بعضاً به داشته‌هایمان آن طور که شایسته است بها نداده‌ایم، گفت: در دولت چهاردهم تلاش داریم به اندازه ارزش و متناسب با هر یک از داشته‌هایمان به آنها بها دهیم و آنها را به هموطنان خودمان و سراسر جهان معرفی کنیم.

امروز شاهد تعظیم جهان در برابر حکمت ایرانی هستیم

میبد شهر پایلوت کشوری فعالیت معلولان در صنایع دستی

سید جلیل میرمحمدی نماینده مردم میبد و تفت در مجلس شورای اسلامی در این مراسم  اظهار کرد: موتابی در شهرستان میبد و شهر بفروئیه در حال نابودی بود و تنها کور سویی از این صنعت بزرگ به همت یک خانواده باقی مانده بود ولی با تلاش شورای شهر و شهرداری بفروئیه، امروز این هنر نه تنها در منطقه احیا شده بلکه در رویدادهای مختلف ملی و بین المللی نیز حضور هنرمندان آن را شاهدیم.

وی موتابی را تنها یکی از هنرهای مردمان این شهر خواند و گفت: خیرین و پزشکان بزرگی از این دیار برآمده‌اند که به همت آنان این روزها شاهد راه اندازی دانشگاه فرهنگیان در این شهر هستیم و جا دارد که مسئولان حمایت بیشتری از این شهر و هنرمندانش داشته باشند.

نماینده مردم میبد در ادامه اعلام کرد: خوشبختانه با ایده و پشتیبانی معاون محترم صنایع دستی کشور، مقرر شد که میبد به عنوان پایلوت کشوری شرایط فعالیت تمام معلولانی که توان فعالیت در عرصه هنرهای دستی دارند را با کمک بهزیستی شهرستان فراهم کند.

به گفته میرمحمدی، براساس این توافق، تامین فضا برعهده شهرستان میبد خواهد بود و تامین سایر امکانات فعالیت معلولان در صنایع دستی از سوی معاونت صنایع دستی کشور محقق خواهد شد و امیدواریم در این اقدام نیز سربلند عمل کنیم.

لازم به یادآوریست؛ شهر بفروئیه از توابع شهرستان میبد یزد تقریباً یک سال قبل به عنوان شهر ملی هنرصنعت «موتابی» در کشورمان انتخاب شد.

هنر اصیل و سنتی دستبافته موتابی به فرآیند تاباندن موهای بز و تبدیل آن به نخ‌های محکم و مخصوص برای بافت طناب و چادرهای عشایری اطلاق می‌شود.

قدمت موتابی در بفروئیه به گذشته های دور بازمی‌گردد؛ زمانی که بیشتر مردم بفروئیه از داشتن آب و زمین محروم بودند لذا بخشی از فضاهای خانه‌ی خود را به کار موتابی اختصاص می‌دادند یا در کارگاه‌هایی به نام «کارخانه»، ۲ یا ۳ نفر با هم به کار موتابی مشغول می‌شدند، کارگاه‌هایی که در سال ۱۳۵۶ تعداد آنها به حدود ۱۰۰ واحد می‌رسید و اکنون تعداد آنها حدود ۳۰ کارگاه است.

به گزارش ایسنا، موی بز خاصیت‌هایی منحصر به فرد دارد به گونه‌ای که مثلاً چادرهای بافته شده از موتابی در هوای گرم منبسط شده و فضای داخلی چادر را خنک نگه می‌دارند یا در هنگام بارندگی، با نفوذ آب به بافت چادر، آن‌ را منقبض کرده و مانع از نفوذ باران به داخل چادر می‌شود و همین ویژگی‌ها، موتابی را به ماده‌ای ایده‌آل برای ساخت سیاه‌چادرهای عشایر تبدیل کرده است.

البته علاوه بر چادرهای عشایری، از موتابی برای بافت تور ماهیگیری و طناب نیز استفاده می‌شود. طناب‌های موتابی، کاربردهای فراوانی از جمله مهار گوسفندان، محکم کردن ابزار کشاورزی، شال چهار تخته و جهاز شتر داشته و بعضاً نیز همچنان دارند.

 گفتنی است؛ مهمانان شورای جهانی صنایع‌دستی شامل سعد القدومی رئیس شورای جهانی صنایع دستی و ساندی کومار و بابی از ارزیابان شورای صنایع دستی عصر امروز وارد شده و فردا سه شنبه در جشن اهدای لوح یزد شهر جهانی زیورآلات سنتی حضور خواهند یافت.

آشنایی با ظرفیت‌های صنایع دستی یزد و تقویت همکاری‌های بین‌المللی در حوزه صنایع دستی، بازدید از کارگاه‌های صنایع دستی، دیدار با هنرمندان و فعالین صنایع‌دستی از دیگر برنامه‌های این هیئت در یزد خواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha