فرزام بیدارپور، سهشنبه ۲۰ خرداد، در گفتوگو با خبرنگاران با تأکید بر اهمیت این روز که هر سال در ۷ ژوئن با همکاری سازمان فائو و WHO گرامی داشته میشود، «علم در عمل» را شعار محوری امسال عنوان و اظهار کرد: غذا ممکن است با طیف وسیعی از خطرات از جمله باکتریها، مواد شیمیایی، قارچها یا انگلها آلوده شود که میتوانند باعث حداقل ۲۰۰ بیماری مختلف شوند؛ این بیماریها بر سلامت، معیشت، آموزش و اقتصاد تأثیر میگذارند، با این حال میتوان از آنها پیشگیری کرد، زمانی که آگاه باشیم و اقدام کنیم.
وی افزود: در روز جهانی ایمنی مواد غذایی، به یاد میآوریم که ایمنی غذا یک حق و مسئولیت جمعی است و همه باید نقش خود را ایفا کنند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، تأکید کرد: در سال جاری، چه به عنوان سیاستگذار، صاحب کسبوکار غذایی، کارمند، مربی و یا مصرفکننده، باید به فکر ایمنی غذایی باشیم چرا که ایمنی مواد غذایی به همه مربوط است.
بیدارپور، علم را پایه اساسی برای ایمنی مواد غذایی دانست و تصریح کرد: بدون علم، حفظ ایمنی مواد غذایی در زنجیرههای تأمین که اغلب جهانی و چندمرزی هستند، امکانپذیر نخواهد بود.
وی بیان کرد: تمام افراد درگیر در زنجیره تأمین غذا، از تولیدکنندگان، فرآوریگران، حملکنندگان، خردهفروشان، آشپزها تا مصرفکنندگان، به کاربرد جهانی روشهای خوب، فرآیندها و استانداردهای توافق شده به منظور حفظ ایمنی غذا متکی هستند.
بیدارپور به آمار جهانی بیماریهای ناشی از آلودگی غذایی اشاره کرد و گفت: در سطح جهان سالانه ۶۰۰ میلیون نفر به دلیل آلودگیهای ناشی از غذا بیمار میشوند، هزینه سالانه درمان این بیماریها حدود ۶۹ میلیارد دلار برآورد میشود.
وی در ادامه به تشریح انواع خطرات موجود در مواد غذایی پرداخت و افزود: برخی از خطرات دائمی نیستند و میتوانند در غذا تکثیر شوند آنها شامل میکروارگانیسمهای زندهای هستند که ما نمیتوانیم آنها را ببینیم، اما میتوانند حرکت کنند و تکثیر یابند که حیوانات و انسانها میتوانند آنها را حمل کنند، در نتیجه آنها را میتوان در همه جا و در هر زمان پیدا کرد؛ لذا علم به ما کمک میکند شرایط و خطراتی را که این میکروارگانیسمها برای انسان ایجاد میکنند را مدیریت و کاهش دهیم.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در خصوص ترکیبات شیمیایی گفت: برخی از ترکیبات شیمیایی ممکن است زمانی که انسان در مدت طولانی در سطوح پایین در معرض آنها قرار میگیرد، خطرات خاصی را به همراه داشته باشند؛ دانشمندان روشهای ارزیابی ریسک را برای تخمین چگونگی ایمن نگه داشتن ما حتی زمانی که در طول زندگیمان در معرض این مواد شیمیایی قرار میگیریم، توسعه دادهاند.
بیدارپور همچنین به موضوع مقاومت میکروبی اشاره کرد و افزود: باکتریهایی که در برابر مواد ضد میکروبی مقاوم هستند را میتوان در غذا یافت، لذا جوامع کشاورزی و دام باید مراقب استفاده محتاطانه ضد میکروبی باشند، به طوری که پاتوژنهای مقاوم نتوانند از طریق غذا به انسان منتقل شوند.
وی نکته مهمی در مورد دمای نگهداری غذاها بیان کرد و گفت: باکتریها معمولا بین دمای ۹ درجه سانتیگراد و ۷۰ درجه سانتیگراد به سرعت رشد میکنند، محدودهای که معمولا به عنوان منطقه خطر شناخته میشود، برای کاهش خطر آلودگی، غذاهای فاسدشدنی باید یا در یخچال زیر ۹ درجه سانتیگراد یا به صورت پخته شده در دمای بالاتر از ۷۰ درجه سانتیگراد نگهداری شوند.
بیدارپور به اقدامات دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در راستای حفظ سلامت شهروندان با کنترل مواد غذایی عرضه شده در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در سال ۱۴۰۳ اشاره و خاطرنشان کرد: بازرسی از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن تحت پوشش به تعداد ۱۷۳ هزار و ۶۸۵ واحد صورت گرفت که در همین راستا مقدار ۱۹۸ هزار و ۷۶ کیلوگرم مواد غذایی غیرمجاز و تاریخ مصرف گذشته ضبط و معدوم شد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین تعداد ۹۴۷ مورد نمونهبرداری نان و مواد غذایی انجام شده است که در راستای بازرسیهای مذکور و برخورد با متخلفین بهداشتی، تعداد ۳۰ هزار و ۸۳۲ اخطاریه بهداشتی، ۶۰۷ مورد معرفی به مراجع قضایی و ۲۳۲ مورد پلمب مکان متخلف انجام شد.
وی در پایان یادآور شد: بازرسین بهداشت محیط با پاسخگویی شبانهروزی از طریق سامانه شکایات مردمی بهداشت ۱۹۰ همواره در خدمت مردم عزیز استان کردستان هستند.
انتهای پیام
نظرات